Haberler

Sarp Kuray'a Yeniden Müebbet Hapis Cezası

Yasadışı 16 Haziran Hareketi örgütünün kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılıp, ardından AİHM'nin adil yargılanma hakkı kapsamında yeniden yargılanmasına başlanan Sarp Kuray hakkında yeniden...

Yasadışı 16 Haziran Hareketi örgütünün kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılıp, ardından AİHM'nin adil yargılanma hakkı kapsamında yeniden yargılanmasına başlanan Sarp Kuray hakkında yeniden müebbet hapis cezası verildi.

Daha önce Yargıtay, yerel mahkemenin vermiş olduğu kararları 2 kez usulden 2 defa da esastan bozmuştu. Son olarak 2009 yılının Şubat ayında hakkında "Anayasa'yı zorla değiştirmeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası verilen Sarp Kuray, kararın ardından teslim olmuştu. Mahkemenin verdiği bu karar 5. kez geldiği Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Sarp Kuray cezaevinde cezasını çekerken, avukatları AİHM'ye başvurarak itirazda bulunmuştu. AİHM Sarp Kuray'ın adil yargılanma hakkı kapsamında yeniden yargılanmasını istemiş, bunun üzerine Sarp Kuray'ın avukatları da bu kararı 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunarak yeniden yargılama yapılabilmesi için itirazda bulunmuştu. İtirazları değerlendiren 9. Ağır Ceza Mahkemesi, üç ay sonra yapılan itirazı değerlendirerek Sarp Kuray'ın yeniden yargılanmasına karar vermişti. Yeniden yargılanmasına başlanılan Sarp Kuray'ın 10 Eylül 2013'te görülen bir önceki duruşmasında mütalaası sorulan savcı Ufuk Ermertcan, Dev-Genç'in kurucuları arasında yer alan Sarp Kuray'ın yeniden yargılanması talebinin reddini ve önceki hükmün onaylanmasını talep etmişti.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yapılan karar duruşmasında tutuklu sanık Sarp Kuray ve avukatları hazır bulundu. Sarp Kuray savunmasında, davanın şaibeli olduğunu söyleyerek, "Çok genç yaşımdan itibaren inandığım yolda düşe kalka ilerliyorum. İşkenceleri de, sürgünleri de tattım. Hiç pişman olmadım. Devletin gücünden değil fitnesinden korkarım. Ömrümün 50 yılı devrim mücadelesiyle geçmiştir. 1 kişinin üzerinden bir takım operasyonlar yapılıyor. İnandığım ilkeler içinde kendi paçamı kurtarmak için yalana dolana başvurmak, adam kandırmak ve sahte davranışlara yer yoktur. 1993'te ülkeme döndüğümde gazetecilerin sorduğu soruya 'Ödenecek bedel varsa öderim' demiştim. O günden bugüne söylediklerime bağlı kaldım" dedi.

İddianamede örgütlerin birbirine karıştırıldığını belirten Sarp Kuray, "16 Haziran değil Partizan Yolu isimli örgütle 12 Eylülcülere karşı mücadele ettik. Ankara'da yargılanan insan müsvetteleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, şimdi Anayasal düzeni değiştirmek suçlamasıyla yargı karşısındalar. Biz de bunların sistemine karşı mücadele ettik. 12 Eylül'cülere karşı direnişimiz meşruuydu. Amerikancı çeteye karşı varlığımızı koruma mücadelesiydi bu. Ben de askerlik yaptım, amacımız devleti yıkmak değildi" diye konuştu.

Yargılamayı yapan mahkemenin daha önce kendisi hakkında beraat kararı verdiğini ifade eden Kuray, "Yargıtay 4 kez ısrarla kararları bozdu. Neticede siz de Yargıtay'ın kararı üzerine müebbet hapis cezası verdiniz. Ben yargılama devam ederken kendi isteğimle 13 yıllık mülteci yaşantımı sonlandırıp Türkiye'ye döndüm. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bir ekip. Hasan Gerçeker ve ekibi bizim kalemimizi kırdı. Bunu onların yüzüne de söyledim" diye konuştu.

Sarp Kuray'ın savunmasının ardından avukatları da müvekkilleri hakkında yalnızca tanıkların ifadelerinin olduğunu ve bundan dolayı da müebbet hapis cezası verilemeyeceğini söyleyerek, hakkında beraatına, aksi takdirde Kuray'ın tahliye edilmesine karar verilmesini talep etti.

Savunma ve taleplerin ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından kararını açıkladı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Sarp Kuray'ı örgüt yöneticiliği ve anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçlarından müebbet hapis cezasına çarptırdı. Yeniden verilen müebbet hapis cezasının ardından Sarp Kuray'ın avukatlarının Yargıtay'a itirazda bulunacağı öğrenildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sarp Kuray İstanbul Yargıtay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title