Haberler

Samsun: Genetik Yapısı Değiştirilmiş Ürün Uyarısı

Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. M. Emin Dinççağ, bazı tarım ürünlerinin genetiklerinin değiştirildiğini hatırlatarak, vatandaşlara organik tarım ürünlerinin tüketilmesini konusunda uyarıda bulundu.

Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. M. Emin Dinççağ, bazı tarım ürünlerinin genetiklerinin değiştirildiğini hatırlatarak, vatandaşlara organik tarım ürünlerinin tüketilmesini konusunda uyarıda bulundu.

Market ve bakkallarda, genetik yapısı değiştirilmiş gıda (GDO) olup olmadığı konusunda vatandaşın bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Dinççağ, "Bu konuda bizi kim bilgilendirecek? Bu konuda tüketici sağlıklı bilgiyi kimden alacak? Yaz aylarının gelmesi ve pazarda sebze ve meyve çeşitlerinin arttığı bir ortamda tüketiciler yediklerinin içtiklerinin ne olduğu konusunda karamsar. Bilindiği gibi, genetik yapısı değiştirilmiş gıda üretimi ABD kökenli şirketler tarafından 18 ülkede yapılıyor. Ekim alanları Türkiye yüzölçümüne yakın alan. Ekim alanlarının yüzde 99'u ABD, Kanada, Çin ve Brezilya'da bulunuyor. Genetik yapısı değiştirilmiş gıda tüketiminin insan sağlığı için sakıncalı olabileceğine ve kişinin direncine olumsuz etki yapabileceğine inanıyoruz. Bu genetik yapısıyla oynanmış gıda üreticileri her ne kadar gelecekte dünyanın karşı karşıya geleceği açlık sorununa çözüm olmak istediklerini ileri sürseler de tüketici olabilecek sağlık sakıncaları için ikna edilmiş değildir" dedi.

Genetik yapısıyla oynanmış gıdaların, üzerinde etiketleriyle hangi ürünlerin GDO olabileceği konusunda tüketicinin haberdar edilmesinin gerektiğini vurgulayan Dr. M. Emin Dinççağ, "Patates, domates, pirinç, buğday, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türlerinin, mısır, kolza ve pamuk ürünlerinin genetik yapısı değiştirilmiş ürünler olarak piyasaya verildiğini biliyoruz. Türkiye'deki marketlerde ve pazarlarda bu tür ürünlerin olup olmadığını bilmenin tüketicinin en doğal hakkı olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde GDO ürünlerin analizini yapabilen laboratuarın olup olmadığı ve bu ürünlerde etiket olup olmadığı konusundaki tereddütlerimizin yetkililer tarafından giderileceğine inanıyoruz. Tüketiciyi doğal ve tarım ilacı bile kullanılmadan üretilen ürünleri tüketmeye çağırıyoruz. GDO ürünler konusunda yetkililerden kamuoyunu bilgilendirmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title