Haberler

Sahiller İçin Kadın Dayanışması

Sahillerin İşgal Edilmesine Tepkili Kadın Muhtar ve Kadın Azaları, Plajda Mahalle Toplantısı Düzenledi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Torba Mahallesi'nde otel, tatil köyü ve restoran gibi turistik işletmelerin sahilleri işgal etmesine tepki gösteren kadın muhtar ve kadın azaları, plajda mahalle toplantısı düzenledi. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinin 3 kilometresinin işletmeler tarafından halkın kullanımına kapatıldığını savunan muhtar Fatma Kavcar, ''Anayasaya göre sahiller kamunun kullanımına açık, ancak tüm resmi uyarılara rağmen turistik tesisler sahil ve plajları ablukaya aldı, halkın kullanımına kapattı. Böyle giderse üç yıl sonra Torbalılar denize girmek için Didim'e gidecek' dedi.

Sahillerin işgal edilmesine sert tepki gösteren ve turistik koyun sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını isteyen Torba Mahallesi'nin kadın muhtarı Fatma Kavcar, 4 kadın azası ile plajda açık hava toplantısı düzenledi. Kavcar azaları Gül İşisağ, Ayşen Çelik ve Fatma Anter ile plajda düzenlediği basın toplantısında turistik mahallenin sorunlarını gündeme getirdi. Torba Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Asiye Gençağaoğlu, dernek üyeleri ve çok sayıda vatandaşın izlediği toplantıda; 40'a yakın turistik tesis, 30 restoran ve 8 beach clup bulunan; yaz aylarında nüfusu 15 bine ulaşan Torba Koyu'nda halen arıtma tesisi, sağlık ocağı, pazar yeri ve ilköğretim okulu olmadığı, sahil şeridinin planlamasının yapılamadığı, çevre ve gürültü kirliliği sorunlarının halen çözülemediği vurgulandı.

''ÇEVRECİYE KAFAYI YEDİRDİLER'

Yaklaşık 3 saat süren toplantı sırasında mahallenin tespit edilen 20 sorununun 20 yıldır çözülemediğini, sorunların çözümünde bürokrasinin ve vatandaşların dernek yönetimine ve muhtarlığa destek olmadığını savunan Asiye Gençağaoğlu, ''İnsanlar milyon dolarlık turistik tesis yapıp 30 TL'lik aidatını ödemiyor. 4 kilometrelik Torba şeridini babasının malları gibi parsellediler, hazine, maliye, kaymakamlık belediye bunu görmüyor mu. Onlarca imzayla valilik, bakanlık, sahil güvenlik, liman başkanlığı şikayet etmediğimiz yer kalmadı. Vatandaşın denize girmediği yer kalmadığı, gibi yapılamayan arıtma tesisi nedeniyle turistik tesislerin foseptikleri yılın 12 ayı denize ve caddelere akıyor. Mücadelede yalnız kaldım. Hangi bürokrata gittiysem, tamam git biz çaresine bakıyoruz diyorlar, yine çözüm yok. Gide gele beni aptal ettiler, ne bakışmış bu bakış 20 yıldır tek bir sorunu bile çözemediler. Temmuzda derneğin kongresi var, 11 yıldır sürdürdüğüm dernek başkanlığını bırakıyorum, bana kafayı yedirdiler, psikolojik tedavi görmeye başladım' dedi.

Torba'daki 4 kilometrelik sahil şeridinin 3 kilometresinin turistik tesislerin işgali altında olduğu ve halkın denize girecek yeri kalmadığı tartışmaları sürerken, yaptığı otelin önündeki sahili iki haftadır doldurmaya başladığını söleyen Leton Torba Otel'in işletmecisi Mustafa Akpınar'ın, ''Ben iki haftadır denizi doldurup plaj yapıyorum, yarın 4 kamyon daha kum getirip dolduracağım, bunu turistler denize girsin diye yapıyorum, ama plaj halka açık olacak isteyen gelip oradan denize girebilir' sözleri ortamı gerdi.

Vatandaşlar ve dernek üyeleri Akpınar'a sert tepki gösterdi. Büyümekte olan tartışmayı Muhtar Kavcar ve dernek başkanı Gençağaoğlu güçlükle önledi. Torba Koyu'nda halkın denize girebileceği yer kalmadığını belirten 49 yaşındaki Haluk Çilingir ise ''Denizi dolduran, sahili işgal edip halkın kullanımına kapatanlara karşı haziran ayından itibaren her hafta bir tesisin önüne 100-200 kişilik guruplarla plaj malzemelerini alıp gidip güneşlenelim denize girelim, sessiz eylem yapalım, bakarsınız halkı görünce utanırlar, işgallerden vazgeçerler. Cünkü bunlarda devlet, kanun korkusu yok belki halktan çekinirler' görüşünü dile getirdi.

Çilingir'in önerisi kabul edildi. Hazarin ayından itibaren her hafta bir gün bir tesisin önünde toplu denize girme ve güneşlenme eylemi yapılması kararlaştırıldı. Toplantı sonunda sahili işgal eden tesisler hakkında 150 imzalı dilekçe ile kaymakamlık, valilik, jandarma ve cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulması kararının da alındığını açıklayan Muhtar Kavcar, ''Torba Mahallesi son 20 yılda çok büyük hızla gelişti. Üç evin bulunduğu koyda onlarca tesis ve yüzlerce konut oldu. Ancak sorunlar aynı parallelikte çözüm üretilmeyince, denize girecek yer kalmadığı gibi, çevre, gürültü ve deniz kirliliği arttı. Muhtarlık olarak sorunları tespit edip, ilgili makamlara iletmekten başka yetkimiz yok. Bu nedenle vatandaşlardan yaşadıkları mahallenin sorunlarına sahip çıkmalarını istedik. Anayasaya göre sahiller kamunun kullanımına açık, ancak tüm resmi uyarılara rağmen turistik tesisler sahil ve plajları ablukaya aldı, halkın kullanımına kapattı. Böyle giderse üç yıl sonra Torbalılar denize girmek için Didim'e gidecek. Bu nedenle tepki olarak halkın girebildiği çok az olan sahil şeridinde toplantıları düzenleme kararı aldık' dedi.

Torba' nın sorunlarında katkıda bulunulması için mahallede yaşayan ünlülerden Fatih Ürek, Coşkun Sabah, Ferdi Özbeğen, Akrep Nalan, Feraye ve Fedon'un Bodrum Kalesi'nde konser vereceği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title