Haberler

Roman Çalıştayı Kuşadası'nda Başladı

Güncelleme:

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen Roman derneklerinin başkanlarıyla düzenlenen "Roman Çalıştayı' Kuşadası Fantasia Otel'de başladı.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen Roman derneklerinin başkanlarıyla düzenlenen "Roman Çalıştayı' Kuşadası Fantasia Otel'de başladı. Toplantıya ev sahipliği yapan Aydın Birleşik Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Erkasap, AK Parti ile başlattıkları çalıştayın Kuşadası'ndaki bölümüne CHP Genel Başkanının katılacağını, sonraki aşamada ise MHP ve diğer siyasi partilerle aynı çalıştayların yapılacağını söyledi. Edirne Roman Derneği (EDROM) Temsilcisi Mustafa Taşçeviren ise Roman vatandaşlara yeşil kart verilerek, dilenci muhamelesi yapılarak rencide edildiklerini savundu, "Biz iş istiyoruzö dedi.

Pazar günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ağırlayacak olan romanlar Kuşadası'na geldi. Fantasia Otel'de üç gün sürecek olan Roman çalıştayı için bir araya gelen Roman dernekleri başkan ve temsilcileri, ilk toplantılarını basına kapalı yaptı. Toplantıya ev sahipliği yapan Aydın Birleşik Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Erkasap, "Türkiye genelinden gelen dernek temsilcileriyle genel bir durum değerlendirmesi yapacağız. Bugüne kadar ne yapıldı bundan sonra neler yapılabileceğini tartışacağız. Çalıştaya ülke genelinden 124 dernek katılıyor. Burada vereceğimiz en önemli mesaj Her şeyden önce siyasi olmadığımızı ve sivil toplum örgütü olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Her hangi bir partinin mensubu değiliz. AKP ile başlayan toplantılarımız burada CHP'yle devam edecek. MHP'ye ve diğer siyasi partilerle de toplantılar yapacağızö diyerek Roman açılımı toplantılarının süreceği mesajını verdi.

"İŞSİZLİK ÇÖZÜLÜRSE SORUN KALMAZ"

Çalıştaya EDROM adına katılan Mustafa Taşçeviren, kömür, gıda yardımında bulunulan Romanlara dilenci muamelesi yapıldığını savundu. Bu durumu eleştiren Taşçeviren, şunları söyledi:"Roman vatandaşların İstihdam, eğitim, sağlık ve konut edinmede sorunları var. Büyük bir ayrımcılık yaşanıyor. Vatandaşlarımızın diğer vatandaşlarla aynı statüde olması artı ve eksileriyle eşit olması için yeni düzenlemeler gerekiyordu yapıldı. Tüm sorunlarımız, işsizliğin ortadan kalkmasıyla kendiliğinden çözülecek. İnsanlarımıza iş verilmesini istiyoruz. İşi olunca aşı olur eğitime ve konut edinmeye, kültüre katkısı olacak. Bir birey düzenli gelire sahip olursa yaşamında herşey iyi olacak. Yeşil kartlı vatandaşlarımız "devlet bize dilenci muamelesi yapmasın, bize kömür, gıda vermesin. Bunları verince rencide oluyoruz. Biz çalışalım, evde bekleyenlerimize alın terimizle evimize ekmek götürelim istiyoruz. Çocuklarımız bizim çalıştığımızı görsün, eşimiz ailemizin mutluluğu için manevi bir moral olsun' diyor. Bu olgu çok önemli. Bunun için de istihdam ve düzenli bir iş gerekiyor. Bu başarıldığında eğitim olacak, ayrımcılık azalacak. Eğitim ve istihdam at başı gider. Biri varsa diğeri olur.ö

MECLİS'TE TEMSİLCİ İSTEDİ

Taşçeviren, mecliste bir temsilcilerinin olması gerektiğini belirtirken, "Kültürel ve siyasal haklarımızı istiyoruz. Tabii ki hakkımız olan şeyleri almamız için mecliste bir temsilcimizin olması gerekiyor. Fakirlik sarmalı içinde kıvranan vatandaşlarımız partiler arasında bir çekişmeye de maruz kalıyor. Biz tüm siyasi partilere eşit mesafede olmak istiyoruz. Kimsenin bizimle ilgili ön yargılı olmasını da istemiyoruzö dedi.

"PARTİLERE MESAJ''

Çalıştay için Kuşadası'na gelen Muğla Yöresi Romanlar Derneği Başkanı Dursun Girgin de siyasi partiler gibi kendilerinin de vatandaşlarının çıkarlarını düşündüğünü söyledi. Girgin, "Dışlanmışlıktan ve işsizlikten büyük bir rahatsızlık duyuyoruz. Her siyasi partiye açığız. Bizim partilere vatandaşlarımızın sorunlarımızı aktarıp çözüm bulunmasını istiyoruz. Siyasilerin partisi kendi çıkarını düşünür, biz de kendi vatandaşlarımızın çıkarlarına sahip çıkıyoruz. Bizim vatandaşlarımıza kim nasıl sahip çıkacaksa biz de gereğini düşünürüzö diyerek siyasi partilere ince bir mesaj verdi.

"ÇİNGENE DENİLMESİN''

Kendilerine "çingene' denmesinin zorlarına gittiğini söyleyen Kuşadası Genç Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Pişki ise "Türkiye'de çingene denilerek dışlanıyoruz. Bu zorumuza gidiyor. Bizlerde bu vatanda yaşıyor, aynı bayrağın altında asker oluyoruz, bu Çingene denilerek dışlanmamız hoş değil. Çingene denilmemesi yönünde alınan kararı olumlu buluyorum evletin daha fazla sahip çıkmasını istiyoruzö dedi.Bugün ilk toplantılarını yapan Roman derneklerinin temsilcileri pazar gününe kadar sürecek çalıştayda yaşadıkları ve iletmek istedikleri sorun ve önerilerin başlıklarını belirleyecek. Bunlar, pazar günü öğlen saatlerinde çalıştaya katılacak olan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na aktarılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title