Haberler

Reddi Miras mı

Tek Parti Uygulamaları Altında Mustafa Kemal ve İsmet İnönü Dönemine Yapılan Gönderme Şanssız Bir Gönderme Olmuştur. Nitekim Aklımızda 'Acaba Bir Reddi Miras Anlayışıyla Karşı Karşıya Mıyız?' Düşüncesi Doğdu.

Tek parti uygulamaları altında Mustafa Kemal ve İsmet İnönü dönemine yapılan gönderme şanssız bir gönderme olmuştur. Nitekim aklımızda ’Acaba bir reddi miras anlayışıyla karşı karşıya mıyız?’ düşüncesi doğdu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin faylarını kırmaya devam ediyor. Baykal, önceki günkü grup toplantısında da, 1929-1946 yılları arasında Ankara Valiliği ve Belediye Başkanlığını yürüten Nevzat Tandoğan’a atfedilen, "Kıyafeti düzgün olmayanları bulvara sokmama" iddialarını gündeme getirdi, "Tek parti zihniyeti oydu! Biz partiyiz. Yeni kıyafet tüzüğü mü ilan edeceğiz?" dedi. Baykal’ın çıkışı farklı tepkilere neden oldu.

Yaralayıcı kavram

Baykal’a en sert tepkiyi, çarşaf açılımına yönelik eleştiriyle de gündeme gelen İstanbul Milletvekili Necla Arat gösterdi. Arat, "Tek Parti uygulamaları altında Mustafa Kemal ve İsmet İnönü dönemine yapılan gönderme şanssız bir gönderme olmuştur. Nitekim aklımızda ’Acaba bir reddi-i miras anlayışıyla karşı karşıya mıyız?’ düşüncesi doğdu. Üstelik kullanılan ’Tek parti zihniyeti’ kavramı da yaralayıcıdır" dedi.

Vekil: İnfial halindeyim

CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay da infial halinde olduğunu belirterek, "Atatürk’ün koltuğunda oturmakla övünen Sayın Baykal, son açılımıyla Atatürk’ün yaptıklarının doğru olmadığı imajını vermiştir. Ben de, CHP’nin büyük çoğunluğu da Baykal gibi düşünmüyor" yorumunu yaptı.

İnönü’nün gücü yetmezdi

ODTÜ Tarih Bölümü’nden Seçil Karal Akgün, birkaç hatırat dışında ’Atatürk Bulvarı’na sokulmama’ iddiasını duymadığını, bu konunun bir işgüzarın işi olabileceğini söyledi. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan da "Totaliter bir tek parti anlayışı olsaydı, İnönü’nün bile gücü yetmezdi Türkiye’yi çok partili hayata geçirmeye" dedi.

Hayırlı bir şey

Tarih profesörü Mete Tunçay ise "Baykal’ın böyle bir reddi miras havasına girmiş olması en azından hayırlı bir şey. Kıyafet uygulamasının doğruluğu- yanlışlığı bu kadar önemli değil bu noktada. Olgusal olarak, kendi partisinin 1930’daki, 40’lardaki tutumuna yönelik eleştirel bir bakış yapıyor" yorumunu yaptı.

Sözlerim çok açık

CHP lideri Deniz Baykal ise "Reddi Miras" tartışmalarına, "Bu değerlendirmeleri, onu söyleyen çevrelere sorun. Söylediğim çok açık, herkes kendine göre yorumluyor" yanıtını verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title