Haberler

Profesörden dikkat çeken şeffaflık çıkışı: Korona olanlar ifşa edilmeli

Güncelleme:

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, koronavirüsle mücadelede insanların durumun ciddiyetini anlayabilmesi için koronavirüs vakalarının ve karantinadakilerin ifşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, koronavirüsle mücadelede şeffaf olunması gerektiğini belirterek, "Karantinaya alınanların, testi pozitif olanların açıkça ifşa edilmesi lazım. Bütün devlet hastaneleri ilan etsin" dedi.

"GİZLİLİKLE BİR YERE VARILMAZ"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, Türkiye'de günlük test sayısının 110 binlere çıkmasının iyi bir gelişme olduğunu, ancak bu testlerin kime yapıldığının kamuoyu tarafından bilinmediğini ifade etti. Prof. Dr. Ünal, "Mesela bu hastanede şu anda kaç tane Covid hastası yatıyor, kaç tanesi yoğun bakımda biliyor musunuz? Ya da bakabileceğiniz bir web sitesi ya da bilgi alacağınız bir yer var mı? Kesinlikle yok. Bunlar tamamen gizli, gizlilikle bir yere varılamaz. Test sayısının 110 bin olması bu testlerin kime yapıldığını, kaç kişide pozitif çıktığını açıklamıyor, 110 bin iyi bir sayı Türkiye için; ama kontaklı kişilere yapılan test sayısı giderek azalıyor gibi duyumlarımız var. Halbuki bizim ortamda dolaşıp başkasına bulaştıracak kişilere test yapıp, onları karantinaya almamız gerekiyor. Bunu yapmadığımız takdirde toplumda bu iş yayılır. Karantinaya alınanların, testi pozitif olanların açıkça ifşa edilmesi lazım" diye konuştu.

Profesörden dikkat çeken şeffaflık çıkışı: Korona olanlar ifşa edilmeliAnkara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal

"İNTERNETTE İLAN EDİN"

Hastalıkla mücadelede şeffaf olunması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, "Herkes tüm verilere ulaşabilmeli. Buna ulaşabildikleri takdirde durumun vahametinin o tabloda görünenden çok daha fazla olduğunu herkes anlayacaktır. Bunun için ne lazım? Zor bir şey değil. Bu hastanede kaç hasta var? İsimleriyle yazın, New York Belediyesi'ne bakın, her sokakta kaç hasta olduğunu, kaç numarada oturduğunu bilirsiniz. New York Belediyesi gibi, bu hastanede ne kadar, o sokakta, bu mahallede ne kadar, bunları dökün. Kaçı tedavide, kaç kişi karantinada bunları dökün. Şu anda yoğun bakımlarda Türkiye'de kaç hasta yatıyor? Hastane hastane web sitesinde ilan edilme zorunluluğu getirin. Bütün devlet hastaneleri ilan etsin. Covid testleri kime yapılmış? Neden öyle yapılmış? Bunları internette ilan edin" ifadelerini kullandı.

"'FARKINDALIĞI ARTIRMAK GEREKİYOR"

Prof. Dr. Ünal, vatandaşların maske, hijyen kurallarına uyduğunu ifade ederek, "Mesafe ve toplu aktiviteler konusunda halkımızı uyarıyorum. İşler kötü gidiyor. Lütfen bu kurallara uyun. Bakın İngiltere'de günde 3 bin vaka çıkıyor, Johnson 6 kişiden fazla insanın bir araya gelmesini yasakladı ve cezai müeyyide var. Türkiye'de 6 kişiden fazla insan her yerde bir araya geliyor ve bu gidişatta Johnson gibi davranmak lazım. Bununla ilgili farkındalığı artırırsak Covid salgınını engelleriz. Farkındalığı artırmanın bir parçası ise halka bunu öğretmenin, sonuçlarını göstermenin ötesinde devletin de tabii bu farkındalığı olmayanlara ceza kestiğinin, cezai müeyyide uyguladığının da net olarak bilinmesi gerekiyor. Başka türlü bundan kurtulamayacağız" dedi.

"MASKEMİ ÇIKARMAMAK İÇİN SU BİLE İÇMEDİM"

Prof. Dr. Ünal, zorunlu olmayan şehirlerarası ziyaretlerin ertelenmesi gerektiğini kaydederek, "Mart ayından beri ilk defa geçen hafta sonu ben uçağa bindim. Ama nasıl bindim? Maskemi taktım, üstüne bir maske daha taktım. En sakin yerlerden birine oturmaya çalıştım ve su bile içmedim maskemi açmamak için. Bu şartlara uyarak yapmak zorundayız ve mecbur olmayan seyahatleri de ertelemek zorundayız. Sayılar değişti, pandemi çok arttı, aktif vaka sayısı çok arttı, çember çok daraldı. Okulların açılmasına karşıyım. Sonuçta bir realite var, çocuklar da virüsü taşıyorlar. Çocuklarda hastalık nadir oluyor, çoğu belirti göstermiyor, ama bulaştırıcılık devam ediyor. O çocuklar gelecekler, bunu size bulaştıracak, anneannesine, babaannesine bulaştıracak. Çocukların bunu almaması mümkün değil, çocukları yüzde 100 kontrol edemeyebiliriz" sözlerine yer verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ankara Üniversitesi Koronavirüs Ankara Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (7)

.....:

Bu dediğin hasta haklarının ihlalı anlamına gelir ve Sağlık Bakanlığını büyük bir tazminat yükü altına sokabilir. Ne sen bunu söylemiş ol ne de biz duymuş olalım. Profesör olman sana saçmalama serbestliği vermez, bunu da unutma.

0
6
yanıtYanıtla
İrfan Keskin:

Hasta olmayanların hakları yok mu? Ağzınızdan çıkanı kulağınız duyuyor mu?

yanıt2
yanıt0
Melike Eşiyok:

Eğer insanlar hiç bir şey yok gibi davranıyorsa karantinada olması gerekenler bile aramızda dolaşıyosa , düğünler toplantılar geziler devam ediyorsa elbette açıklanmalı .Hangi tazminat bi de caydırıcı şekilde yüksek olmalı cezalar .

yanıt0
yanıt0
marslı osman:

olağan üstü hal diye bi durumda yani savaş hali var, derdini kime anlatırsan anlat diye bi söz de var, düşenin dostu olmaz diye de bi söz var, düşene bi tekmede sen vuracaksın diye de bi söz var,

yanıt0
yanıt0
....:

hey çok bilmiş; bir hukukçu edasıyla yazmışsın lakin Anayasada kişi hak hürriyetlerinin kısıtlanacağı halleri okumanı tavsiye ederim. Anlayana kadar oku tamam mı canım. Bilmiş bilmiş konuşma. . .

yanıt0
yanıt0
günaydın türkiye:

işte halkını seven ünal.

1
0
yanıtYanıtla
GARİP:

OKULLAR KAPALI TAMAM ANLIYORUM PANDEMİ VAR. . . ALLAH AŞKINA DERSANELER TIKLIM TIKLIM BU NASIL TEDBİR BU NASIL ÖNLEM!. . İNGİLTERE 6 KİŞİDEN FAZLA KİŞİNİN BİR ARAYA GELMESİNİ YASAKLAMIŞ HOCA BURADA DA UYGULANSIN DİYOR AMA PTT VE BANKA ÖNLERİNİ HİÇMİ GÖRMÜYOR NE ZAMAN GEÇSEM EN AZ 20 KİŞİ VAR SIRA BEKLEYEN

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title