Haberler

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan korkutan uyarı: Yedisu kolu 8'e kadar deprem üretebilir

Güncelleme:

Tunceli'de açık havada yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen, 'Depremde neler yapılabilir' konulu panele katılan jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, olası depremlere ilişkin yeni bir uyarı yaptı. Ercan, "Kırık ne kadar yaşlıysa o kadar küçük deprem üretir. Genç olan Kuzey Anadolu kırığı yani bizim kuzeyimizde, orada Kargapazarı kırığı yani Yedisu kolu var ve en çekinceli yer. Burası 8'e kadar deprem üretebilir." dedi.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle dün akşam Elazığ'da gözaltına alınan jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra kara yoluyla Tunceli'ye geldi. Prof. Dr. Ercan, Yeraltı Çarşısı üzerinde açık alanda, "Deprem anında neler yapılır" konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kent halkı da yer aldı. Panel başlamadan önce depremde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan korkutan uyarı: Yedisu kolu 8'e kadar deprem üretebilir

"GERGİNLİK BİRİKİMİNİN BOŞALMASI GEREKİYOR"

Bingöl Yedisu fay hattının 8 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyleyen Prof. Dr. Ercan, "Gerginlik birikiminin boşalması gerekiyor. Boşaldığı zaman yerde kırık oluşuyor. Doğu Anadolu kırığı, bugünkü Hatay'ın bulunduğu kesimden Osmaniye, Adıyaman'ın kuzeyinden Kahramanmaraş oradan da Malatya, Elazığ'a uzanıyor. Tunceli'ye uğramıyor. Bingöl'den Karlıova'nın bulunduğu yerden Kuzey Anadolu fayı ile kesişiyor. Bu 15 milyon yıl önce oluyor. Bu kaktırma devam ettiği için Doğu Anadolu da bu yükü kaldıramadığından bu kez ikinci bir kırık oluşuyor." ifadelerini kullandı.

"YIKIM GÜCÜ 11'DİR"

Prof. Ercan, "Bu da Hakkari'nin bulunduğu yerden Van, Bitlis, Muş ve Varto üzerinden Bingöl, oradan Karlıova, oradan da Erzincan üzerinden Tokat, Amasya'dan Bolu, Bolu üzerinden Adapazarı ve Kuzey Marmara yani İstanbul ve Selanik'e kadar gidiyor. Biz buna Kuzey Anadolu kırığı, diyoruz. Bunun da yaşı 3,5 milyon. Kırık ne kadar yaşlıysa o kadar küçük deprem üretir. Genç olan Kuzey Anadolu kırığı, bizim kuzeyimizde. Orada Kargapazarı kırığı yani Yedisu kolu var ve orası en çekinceli yer. Burası 8'e kadar deprem üretebilir. Kaldı ki 1939'da Erzincan'daki olan depremin 7.9 büyüklüğünde olduğunu biliyorsunuz ve bunun yıkım gücü 11'dir. Bu deprem, yaklaşık 33 bin kişiyi kara kış gününde, kimisini dondurarak kimisini de sobalardan çıkan yangınla yakarak canlarını almıştır." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Övgün Ahmet Ercan Ahmet Ercan Tunceli Yedisu Deprem Genç Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri!
500

Yorumlar (12)

ismail bey :

Papyonlu bir adama kim inanır. Toplumdan bu kadar uzak görünen birisinin sözüne kimse bakmaz...

50
206
yanıtYanıtla
Leda Gözübüyükoğlu:

İsmail Bey: Sen inanmamaya devam et...

yanıt5
yanıt1
TC Burak Ekmekçibaşı:

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'te papyon takardı. Papyon senin sandığın gibi birşey değil...

yanıt19
yanıt63
Özgür Sevindik:

Ismailbey size laf atan ezik bi açiklasa papyon nasil birseymiş derin bilgilerinden faydalansak lahitçınin

yanıt1
yanıt2
Tamer58:

Naci hoca, Celal hoca da bu bölgeyi işaret ediyor. Bu hatta yaşayan vatandaslarimizin dikkatli olması gerekir. Ayrıca Erzincan, Bingöl, Erzurum, Tunceli, Muş gibi illerimizin depolarına çadır, konteyner gibi malzemelerin bir taraftan yığılması gerekir

108
3
yanıtYanıtla
Bekir karslı:

Kargapazarı dağınin Tam dibindeyim Allah güzel evliyalar hürmetine korusun masumları

51
2
yanıtYanıtla
EKREM TÜRKAN:

Bu terbiyesizi haberlerde görmek istemiyoruz.

7
26
yanıtYanıtla
Leda Gözübüyükoğlu:

Ekrem Türkan: Görmek istemiyorsanız haberine yorum yapmayın o zaman. Haberi okumadan geçin, televizyonda görmek istemiyorsanız kanalı değiştirin...

yanıt1
yanıt0
Ercan akdeniz:

Bu adam sinsi ve cin gibi biri. 3 cümle söylüyor. ilk ikisini doğru söyler dersin ki bu adam güvenilir 3 cümlesi fitne sokmak. yalan algı.

24
8
yanıtYanıtla
zübükzade:

sizlerede gündüpdu bir işe yaramazsın ne zaman olacagını bilmezsiniz burda olabilir astrolglar bile biliyor gereksizler

12
3
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title