Haberler

Peygamber Üzümü"Nün Sofralara Zorlu Yolculuğu

Adıyaman'ın vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan "Peygamber üzümü"nün zahmetli hasat ve kurutma süreci başladı.

KEMAL KARAGÖZ - Adıyaman'ın vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan "Peygamber üzümü"nün zahmetli hasat ve kurutma süreci başladı.

Bağ makasıyla teveklerden kesilen üzüm, tanelenerek hem salkımından hem de çürüğünden ayrılıyor.

Sağlam olan üzümler, potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında güneş altında kurumaya bırakılıyor.

Zahmetli üretim aşamasında kadın, çocuk demeden tüm aile fertlerinin el ele vererek hummalı bir çalışmaya girdiği "Peygamber üzümü" için olgunlaşmasından, kurutularak sofralara ulaşmasına kadar bir haftalık emek gerekiyor.

Besni ilçesine bağlı Çorak köyüne sabahın erken saatlerinde üzüm temizlemeye gelen mevsimlik üzüm işçiler, hummalı bir çalışma yaparak üzümün sofralara gelmesine katkıda bulunuyor.

"Üreticilerimiz pazar sıkıntısı çekmiyor"

Besni İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 28 bin dönüm alanda üzüm yetiştirildiğini, bunun 5 bin 600 dönümünde sadece "Besni üzümü" üretildiğini söyledi.

Besni üzümünün "Peygamber üzümü ve Hatun parmağı" adlarıyla da bilindiğini ifade eden Kösekul, şu değerlendirmede bulundu:

"Yörede Peygamber üzümü ama ülke genelinde Besni üzümü diye adlandırılıyor. Şu an hasat zamanı. Dört yıldan bu yana yapılan çalışmalar sonucu Besni üzümü 5 bin 600 dönüm alanda organik olarak yetiştiriliyor. Kurutularak ülke içerisinde pazarlaması yapılıyor. İyi bir alıcısı var. Üreticilerimiz pazar sıkıntısı çekmiyor. Kurutmalık özelliği iyi olan bir ürün. Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde de yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye'nin her yerinde yetişen bir ürün değil."

Kösekul, üzümün organik olmasının ihracat için önemli bir etken olduğunu, muhtemelen gelecek yıldan sonra bunu gerçekleştireceklerini kaydetti.

Kösekul, yılda yaklaşık 2 bin 600 ton Besni üzümünden elde ettikleri 650 ton kuru üzümün 13-15 lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

"Besni üzümü bize atadan kalmadır"

Çorak köyü Muhtarı Hasan Ulakçı da üzümün tek geçim kaynakları olduğunu belirtti.

Üzümden elde ettikleri gelir ile köyden on yıldır göç vermediklerini aktaran Ulakçı, "Besni ilçesinden, Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit beldesinden ve Gaziantep'in Araban ilçesinden işçi getiriyoruz. Besni üzümü bize atadan kalmadır. Devlet de sağ olsun destek veriyor." dedi.

Bağda çalışan işçilerden Fatma Yılmaz, Çağlayancerit beldesinden üzüm hasadı için geldiğini belirterek, "Sabahın erken saatlerinde Çorak köyüne geliyoruz. Burada üzüm temizliyoruz. Üzümü temizlerken de sağlam ve çürüklerini ayırıyoruz. Daha sonra da zeytinyağı ile yağlayıp sergi alanlarına seriyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Çağlayancerit Adıyaman Besni Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title