Haberler

Hak-Par Genel Baskanı Burkay, 48 Yıl Sonra Karakoçan'da

Güncelleme:

Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay 48 yıl aradan sonra Elazığ'ın Karakoçan ilçesine partisinin ilçe başkanlığını açmak için geldi.

Elazığ'ın Karakoçan ilçesine partisinin ilçe başkanlığını açmak için 48 yıl aradan sonra gelen Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay, Belediye Konferans salonunda Kürt sorununun çözümü konulu konferans verdi. Karakoçan'a 48 yıl önce bir siyasi parntinin temsilcisi olarak geldiğini söyleyen Kemal Burkay, "Türkiye İşçi Partisini temsilen gelmiştim, tabii aradan çok zaman geçti şimdi Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı olarak buradayım"dedi. Hak ve Özgürlükler Partisinin Türkiye'nin temel sorunlarını çözmeye yönelik bir programa sahip parti olduğunu ve Kürt sorununun çözümünü Federasyonda gördüklerini söyleyen Hak-Par Genel başkanı Burkay, şöyle konuştu:

"KÜRTLERE VERİLECEK HAKLAR DİLENCİYE VERİLECEK PARA GİBİ DEĞİL"

"Biz eşitlikten yana bir çözüm istiyoruz, ne fazla ne de az. Yani Türk halkı için neyse Kürt halkı için de eşit haklar istiyoruz. Kürt sorunu büyük bir sorun. Kürt sorunu küçük bir azınlık sorunu değil. Bu Ülkede 20 milyona yakın bir Kürt nüfusu var. Ordadoğuda 40 milyonu oluşturan bir halkın sorunu, böylesi bir halkın hakkı tabii ki eşitlik demektir. Yani Kürtlere verilecek haklar dilenciye verilecek paralar gibi değildir. Kürtler ikinci sınıf, üçüncü sınıf bir halk değil. Tarihi olarak burada yaşayan bir ulustur. Bu halk tabiki eşit haklara sahip olması lazım. Biz bunu Federasyonda görüyoruz. Bunu başından beri söylüyoruz. Bu nedenle bunu Anayasa Mahkemesine götürdük. Anayasa Mahkemesi bunu red etti.

Irak'ta 1958 yılından beri Kürtçe resmi dildir. Irak Anayasasından yazılıdır 1958 yılından beri. Irak başlıca iki halktan oluşuyor Araplar ve Kürtler, başka halklarda var, Asuriler, Türkmenler var onlarda haklarına sahipler. Özellikle 2005 yılında yapılan anayasa Federal bir anayasa Arap halkı Kürt halkı ve diğer halkların haklarını garanti altına alan bir anayasa var. Biz Türkiye'nin de böylesine demokratik federal bir ülke olmasını istiyoruz. Türkiye yeni bir Anayasa yapsın, en azında yeni anayasa Kürt kimliğini de kapsayacak bir biçimde herkesi kapsayacak bir vatandaşlık tanımı getirsin. Yeni anayasa Kürtçe'nin eğitim dili olmasını getirsin, yerinden yönetimi ilkesini getirsin, Bunlar çok temel ilkeler ve bizim taleplerimizdir. Anadilde eğitim, yerinde yönetim, her kesimi kapsayan vatandaşlık. Eğer yeni anayasa bu üç prensibi kapsamazsa demokratik bir anayasa olmaz. Kürt sorununu çözemez. Şu anda parlamentoda Hükümetin bir anayasa değiştirme çabası var. Bu nedenle Türkiye şimdi böylesi bir değişimin eşiğinde."

"HÜKÜMET ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI, KORKMAMALI"

Hak-Par Genel Başkanı Burkay, Hükümetin Kürt sorunu için önemli adımlar attığını, bunun inkar edilemeyeceğini, sorunların çözümünde cesur olması ve elini korkmadan taşın altına kayması gerektiğini ifade ederek, "Cesur değişimlere ihtiyaç vardır. Bu değişimler bu ülkenin çıkarına olacak. Bakın Güney Afrika bölgesinde siyahlar yıllarca ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüler. Sora hem siyahlar mücadele ettiler, hem de dünya. O ırkçı hükümete 'Böyle gitmez' dediler, 'sen değişmek zorundasın, siyahların haklarını tanıyacaksın, demokrasi getireceksin'dediler ve öyle de oldu Mandela hapisten çıktı. Siyahlarla anlaşma oldu yeni bir yönetim oldu, seçimler bitti seçimler oldu, Güney Afrika demokrasiye geçti. Şimdi siyahıyla beyazıyla barış içinde yaşıyorlar. Türkiye'de bu sorunu çözdüğü zaman böyle olacak. Yani demokratik ülke olacak gerçek anlamda bugünkü yaşadığımız acıları yaşamayacağız ve bu ülke çok hızlı gelişecek. Dolayısıyla hükümetler değişimler için cesur adımlar atmalılar"dedi.

Burkay, yeni anayasanın bir fırsat olduğunu, Başbakan ve Ak Partinin kapsamlı bir projeye sahip olmadığını da kaydederek, "Ortada görünür bir proje yok. Peki, CHP'nin var mı? CHP yönetimi Sayın Kılıçdaroğlu anayasada kimlikle ilgili yapılacak değişikliklere karşı çıkıyor. Eski biçimin korunmasını istiyor. Genel maddeler Türkiye'nin değişmez dediği 3 maddesi. Türkiye böyle giderse asla değişmez. Dolaysıyla biz CHP'den de bunu bekliyoruz. Çünkü sorumluluğu var. Ana muhalefet partisidir o da değişimi görmeli. Şimdi BDP var parlamentoda, MHP'den bir şey beklemiyoruz. Yani MHP eskiden olduğu gibi o ülkücüleri sokağa salmazsa o da kardır"diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Burkay Karakoçan Türkiye Elazığ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title