Haberler

(Özel Haber) İzmir'de Hayalet Köy

İzmir'in Menemen ilçesi Turgutlar köyünde üç kişi yaşıyor.

İzmir'in Menemen ilçesi Turgutlar köyünde üç kişi yaşıyor. Göç nedeniyle nüfus kaybı yaşayan köy, ıssızlığıyla 'hayalet' köy olarak nitelendiriliyor.

35 yıl öncesine kadar 70 hanesinde 250 kişinin yaşadığı Turgutlar köyünün nüfusu, zamanla göç nedeniyle düştü. Köyün belirli bir su kaynağı olmamasından dolayı çiftçilik ve hayvancılık yapılamayınca köy sakinleri İzmir ve Menemen'e göç etmek zorunda kaldı. Bu yıla kadar köyde yaşayan sadece 3 kişi kaldı.Menemen'e

30 kilometre uzaklıktaki köye yeni yerleşen ve köyün adını sürdürmek hem de ekolojik bir hayat yaşamak istediğini belirten Gökhan Can, köyün boşalma sebebini su kaynaklarının az olmasına bağladı. Köyün çok ıssız olduğunu anlatan Can, "Her yıl mayıs ayında köyde hayır düzenleniyor. Sadece o zaman ses duyuyoruz" diye konuştu.Köyün en büyük probleminin su olduğunu hatırlatan Can, özellikle yaz aylarında depodaki su seviyesinin iyice düştüğünü belirterek, "Depolarımız neredeyse boşalmış durumda. İlkbahardan itibaren depoları dolduruyoruz ve onunla idare ediyoruz. Ancak, bu zamanla bitiyor. Küçük bir bahçeyi bile sulayamıyoruz. Su o kadar az ki sifonu bile çekesiniz gelmiyor. Elektriğimiz var. Telefon hatları koptuğu için cep telefonu kullanmaya başladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden iki isteğimiz var. Belediyenin bize su bağlaması ve ulaşımın geliştirilmesi. Bunlar olsa başka bir sıkıntımız kalmayacak" dedi.

KÖY KAHVESİ CAMİ VE OKUL DURUYOR

Yaklaşık 25 yıl önce boşalan Turgutlar köyünün civar köy çobanları tarafından ahır gibi kullanılan bir okulu, yılda bir köyün eski sakinlerinin hayır için gelip mevlitler okuttuğu bir camisi ve yıllar önce büyük bir köy olduğunu andıran PTT binası ve köy kahvesi bulunuyor. Köyün eskisi gibi hayat bulması için ulaşım imkanlarının geliştirilmesi gerektiğini anlatan Can, şunları söyledi: "Ulaşımda çok büyük problem şu anda ulaşım yok desek yeridir. Buraya gelen misafirlerimiz oluyor bazen onların araçlarının altı zarar görüyor. Çekici çağırmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Turgutlar köyünde Gökhan Can dışında 88 yaşındaki çiftçi Şerif Ahmet Olgun ile 61 yaşındaki kızı Habibe Mülayim, üç ayda bir aldıkları yaşlılık maaşı ve hayvancılıkla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

gökhan can Menemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title