Haberler

Oruç Tutmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Güncelleme:

Medical Park Tokat Hastanesi Üroloji Bölümünden Op. Dr. Kenan Yalçın, Oruç'un, uzmanlar tarafından sağlıklı kişilerde midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle yararlı bulunurken, bazı hastalar için ise çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirmesi nedeniyle önerilmemekte olduğunu söyledi.

Ramazan ayı süresince yaşlı ve hamilelerin yanı sıra; kalp, hipertansiyon, böbrek hastalığı, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmalarının sakıncalı olduğu bilinmektedir.

- Tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka beslenmesi gereken hastalar;

- Devamlı ilaç kullanmayı gerektiren kalp, böbrek, karaciğer hastaları ile ağır şeker hastalığı olan hastalar;

- Şiddetli ağrılı hastalıkları sebebiyle ilaç kullanması gereken kimseler, ülser hastalığı ve diğer sancılı hastalıkları olanlar

- Mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen hastalığı olanlar (Tüberküloz ve diğer ateşli hastalıklar gibi)

Hastalık, insanın hayati fonksiyonlarının düzenli bir şekilde devam etmemesi veya etraftan gelen uyarılara cevapta yetersiz kalma halidir. Hastalık, oldukça ciddi ve tedavi gerektiren bir durum olabileceği gibi basit bir rahatsızlık da olabilir. Ramazan ayı süresince özellikle böbrek, kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanların oruç tutmaları sakıncalıdır. Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekir.

Böbrek yetersizliğinde en kesin tedavi bol su içilmesi olduğundan, böbrek hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır. Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerler. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını çok fazla kapatamadıklarından, hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvurur. Diğer taraftan böbrek taşı olan hastaların susuz kaldıkları dönemlerde şikayetleri artabileceğinden veya hastalıkları ilerleyebileceğinden dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu hastalarda en önemli sorun suyun dengeli alınamamasıdır. Uyku dışındaki yaklaşık 16 saatlik süreç içerisinde özellikle kaybın fazla olduğu yaz aylarında kalbi sağlam olan hastalarda ortalama saat başı alınacak bir bardak sıvı ( su, meyva suyu, maden suyu, açık çay, soda, ayran gibi asitli olamayan içecekler) vücudun gereksinimini karşıladığı gibi kayıpları da yerine koyan dengeli, böbrekleri koruyan çalışmasını sağlayan doğru bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kenan Yalçın Tokat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title