Haberler

Olay Çıkaran Taraftara Bilet Satılmasın

Güncelleme:

İçişleri Bakanlığı, spor kulüplerinden sahalardaki şiddet olayları için tedbir alınmasını istedi.

Zafer Fatih Beyaz - İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede, spor kulüplerinden sahalardaki şiddet olaylarının önüne geçilmesi için tedbir almaları istendi.

Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanıp İçişleri Bakanlığı tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve valiliklere gönderilen genelgede, olay çıkarabilecek taraftarlarla seyirde yasaklı taraftarlara bilet satılmaması talep edildi.

Kulüplerden, taşkınlık ve düzensizlik yapan taraftarların kulüple ilgili faaliyetlere katılmasını engellemeleri istenen genelgede, deplasman maçlarına gidecek taraftarlardan olay çıkarması muhtemel kişilerin maça gitmesini engellemek için seyahat düzenlemelerinin koordine edilmesi ve maçlara gidecek taraftara refakat edecek bir görevlinin tayin edilmesi istendi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Bahrettin Demirer imzasıyla yayımlanan genelgede, Türkiye'de federasyonlara bağlı amatör ve profesyonel branşta faaliyet gösteren 8 bin 717 spor kulübü bulunduğu belirtildi.

Spor müsabakalarının güvenli şekilde sonuçlandırılması için kolluk kuvvetlerinin kapsamlı tedbirler aldığı ve 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a aykırı hareket edenler hakkında yasal işlem yapıldığı belirtilen genelgede, kanunun yürürlüğe girdiği 14 Nisan 2001'den beri 3 bin 574 taraftar hakkında yasal işlem yapıldığı, bu kişilerden bin 642'sinin spor müsabakalarını seyirden men cezalarının halen devam ettiği bildirildi.

Genelgede, seyirden men cezası alıp maç günü en yakın karakola giderek imza vermeyen bin 71 kişi hakkında cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğu da kaydedildi.

Maçlardaki şiddet olaylarının yalnızca polisiye tedbirlerle önlenmesinin mümkün olmadığı belirtilen genelgede, Spor Karşılaşmalarında Seyircilerin Şiddet Gösterileri ve Taşkınlıklarına Dair Avrupa Sözleşmesi ve 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un spor kulüplerine, taraftar organizasyonları, bilet satışları, seyirden yasaklı taraftarlarla ilgili önemli görevler yüklediği bildirildi.

-Holiganları takip edin-

Kulüplerden holigan taraftarları takip edip olay çıkaranların tespiti konusunda güvenlik güçlerine destek vermeleri, karaborsa, toplu bilet satışı ve bedava bilet dağıtılmasının önüne geçmeleri, "ikiz bilet" ile turnikelerden geçişin engellenmesi istenen genelgede, seyirden yasaklı taraftarlara bilet satışının önüne geçilmesi için elektronik bilet sistemine geçilinceye kadar her hafta farklı renkte, ad soyad ve kimlik numarasına göre koltuk numarası da belirtilerek bilet bastırılması ve satılması talep edildi.

Genelgede, deplasmana gidecek taraftarların gidiş ve dönüş güzergahlarında toplanma ve konaklama noktalarında daha önce meydana gelen yaralanma veya ölümle sonuçlanan olayların tekrarlanmaması, grupların kontrol altında tutulması ve güvenlik timi eşliğinde maça götürülmesi için taraftardan sorumlu kulüp temsilcisi vasıtasıyla kolluk kuvvetlerinin nezaretinde kimlik bilgileri de alınarak taraftarlara bilet satılması ve bu bilgilerin seyahat ve konaklama bilgileriyle emniyet birimlerine bildirilmesi ve taraftar organizasyonlarının kulüplerce yapılması istendi.

Maçlara gidecek taraftarlardan olay çıkarması muhtemel kişilerin maça gitmesini engellemek için seyahat düzenlemelerinin koordine edilmesine dikkati çekilen genelgede, taraftarların sorumlu bir biçimde örgütlenmesi ve deplasman maçlarına refakat edecek görevlilerin tayin edilmesi istendi.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

İçişleri Bakanlığı Bahrettin Demirer Fatih Beyaz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title