Haberler

Okulda 5 TL Kavgası, Yeniden Alevlendi

'Vatan Hainliği' Tartışmalarıyla Devam Eden ve Eğitim Sendikalarını da Karşı Karşıya Getiren Gerginlik, Yarı Yıl Tatili Yaklaşırken Yeniden Tırmandı.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gündoğan Beldesi'ndeki Fahriye Ilıcak Meslek Lisesi'nde, fotoğraf parası vermek istemeyen öğrencilerin cüzdanlarından müdür yardımcıları tarafından zorla 5'er TL alındığı iddiasıyla başlayan, 'vatan hainliği' tartışmalarıyla devam eden ve eğitim sendikalarını da karşı karşıya getiren gerginlik, yarı yıl tatili yaklaşırken yeniden tırmandı. Daha önce Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve savcılığa, müdür yardımcıları hakkında şikayette bulunan 3 öğrenci, bu kez de 'şikayetlerinizi geri alın aksi takdirde karne alamazsınız' tehditine maruz kaldıklarını öne sürdü.

Gündoğan Beldesi'ndeki Fahriye Ilıcak Endüstri Meslek Lisesi 12/C sınıfında, 30 öğrencinin 5 TL tutarındaki kimlik için toplanan fotoğraf parasını vermek istememesi krize neden oldu. 2 Kasım salı günü, müdür yardımcıları G.Y. ile E.D.'nin, matematik dersini bölerek sınıfa girdiği ve öğrencilerden zorla 5'er TL aldığı iddia edildi. Para vermemekte direnen öğrencilerden S.E. (19), E.K. (18) ve G.Ö.'nün (18) ise cüzdanlarından zorla 5'er TL alındığı öne sürüldü.

3 öğrenci, müdür yardımcıları G.Y. ve E.D. hakkında savcılık ile Kaymakamlığa suç duyurusunda bulundu. Eğitim- Sen Bodrum Şube Sözcüsü Engin Karataş da yazılı bir açıklama yaparak olayı kınadı. Kriz, birkaç gün sonra, öğrenciler S.E., E.K. ve G.Ö.'nün bu kez yanlarına görgü tanığı arkadaşları H.K. (18) ve A.E.'yi de alarak müdür yardımcıları hakkında savcılığa yeniden suç duyurusunda bulunmasıyla tırmandı. Öğrenciler yeni başvurularında, kendilerini tehdit ettiğini ve Eğitim- Sen ile bazı öğretmenleri kastederek "Vatan hainleriyle işbirliği yapıyorsunuz" dediğini savundukları Okul Müdürü Ö.F.R.'den de şikayetçi oldu. Daha sonra işin içine sendikalar da karıştı. Türk Eğitim- Sen, okul müdürü ve yardımcılarına komplo kurulduğunu savunarak, öğrencilere destek veren Eğitim-Sen ile bazı öğretmenleri suçladı.

TARTIŞMA YENİDEN ALEVLENDİ

5 TL'lik fotoğraf parası yüzünden yaşanan kriz, yarı yıl tatiline sayılı günler kala yeniden patlak verdi. Şikayetçi 3 öğrenci, bugün de okul yöneticileri tarafından şiddetli baskıya maruz kaldıkları gerekçesiyle, 20'ye yakın arkadaşını da yanına alıp Bodrum Kaymakamlığı'na giderek dilekçe verdi. Öğrencilerin Bodrum Kaymakamlığı'na gelişi sırasında, İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Turgay ve 8 polis, basın mensupları ile Eğitim- Sen Temsilcisi Engin Karataş'ın Kaymakamlığa girişini engelledi.

Yaklaşık 1 saat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özcan ile görüşen 23 öğrenci adına açıklama yapan A.Ç., verdikleri dilekçede 2 Kasım günü yaşananları anlattıklarını belirterek, "O gün matematik dersine aniden giren E.D. ve G.Y. isimli müdür yardımcıları para vermediğimiz için bağırıp hakaret ettikten sonra arkadaşlarımızın ceplerinden zorla 5'er liralarını aldılar. Ayrıca siz diploma alamazsınız, karnede alamazsınız, göreceksiniz diyerek tehdit ettiler. G.Y. öğretmen, M.K. arkadaşımıza tokat attı. Konuyu soruşturan müfettişlerin, okulumuza geldiklerinde bizim sınıf ve bizler dışında herkesle görüştüğünü farkettik. Olayla hiç ilgisi olmayan ve öğrencilerin çok sevdiği E.K. hakkında da asılsız iddialarla soruşturma açtılar. E.K. hocanın bu olayla ilgisi yok. Buraya, soruşturmanın yönünü değiştirmek istediklerini ve olayı farklı yönlere çekmek istediklerini anlatmaya geldik. Bunları dilekçe ile kaymakamlığa verdik. Ne yaparlarsa yapsınlar şikayetlerimizi geri almayacağız, baskı ve tehditlerden yılmayacağız" dedi.

Eğitim- Sen Bodrum Temsilcisi Engin Karataş ise "Başlatılan soruşturma, öğrencilerden şikayetçi olmaktan vazgeçmeleri yönünde ilerletildi. Öğrencilere sınıfınızı geçemez ve diploma alamazsınız tehditleri savuruldu. 'O öğretmenler terörist' denilerek, şikayetçi olan öğrenci ve tanıklık eden arkadaşları yıldırılmaya çalışıldı. Öğrencilerden zorla dilekçe alınmaya başlandı. Öğrencilere sizi kim kışkırtı, kışkırtan öğretmenler şunlar mıydı, diye sorular soruldu. Soruşturmanın özü saptırıldı" görüşünü dile getirdi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özcan da olayla ilgili soruşturmanın iki müfettiş tarafından yürütüldüğünü belirterek, "Daha önceden de söylediğim gibi konu farklı yerlere çekilip eğitim camiasına zarar verilecek hale getiriliyor. İlden gelen müfettişler soruşturmayı çok yönlü olarak sürdürüyor. İddiaların çok büyük bir bölümü doğru değil. Ancak gerçek soruşturma bitince ortaya çıkacak" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Eğitim Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title