Haberler

New York, Ahmet Güneştekin'i Konuşuyor

Güncelleme:

Türkiye çağdaş sanatının uluslararası ismi Ahmet Güneştekin, Marlborough Gallery bünyesindeki ilk sergisini, 26 kasım akşamı New York'ta başlattı.

Türkiye çağdaş sanatının uluslararası ismi Ahmet Güneştekin, dünyanın önde gelen sanat kurumlarından Marlborough Gallery bünyesindeki ilk sergisini, 26 Kasım akşamı New York'ta başlattı. " Ahmet Güneştekin : Son Dönem Resimler" başlıklı serginin açılışı beklenenin çok üstünde bir ilgi görerek New York sanat camiasının gündemine oturdu.

Özgün eserleri ve ses getiren sergileriyle Türkiye'den sonra uluslararası alanda da hızla yükselen çağdaş sanatın önemli ismi Ahmet Güneştekin'in Mayıs 2013 itibariyle sanatçıları arasına katıldığı Marlborough Gallery bünyesindeki ilk kişisel sergisi, oldukça renkli bir açılışla galerinin New York merkezinde başladı. " Ahmet Güneştekin : Son Dönem Resimler" başlıklı serginin açılışına Türkiye, ABD ve dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda davetli katıldı. Açılışa, dünyanın önde gelen sanat eleştirmenleri arasında gösterilen Donald Kuspit, İspanya'nın çağdaş sanat ustası Manolo Valdés ile Türkiye sanat camiasının saygın ismi Şair ve Sanat Tarihçi Gülseli İnal'ın yanı sıra 25 Kasım akşamı Cipriani Restaurant'ta Ahmet Güneştekin onuruna çok özel bir yemek veren Altınbaş Mücevheratın sahibi İmam (İnan) Altınbaş ile Altınbaş Grubunun CEO'su Ali Bulut'un da aralarında bulunduğu Amerikalı ve Türkiyeli çok sayıda sanatçı, sanat tarihçi, eleştirmen, art dealer, koleksiyoner, iş adamı ve basın mensubu katıldı. Beklenenin çok üstünde gösterilen yoğun ilgi ve sergilenen eserlerin tamamının henüz açılışın gerçekleştirildiği saatlerde önemli koleksiyonlara dâhil olması sonrasında New York sanat dünyasının bir anda gündemine oturdu.

Marlborough Gallery, serginin açılış kokteylinin ardından Ahmet Güneştekin onuruna Four Seasson Restaurant'ta, New York sanat ve iş dünyasından çok sayıda seçkin davetlinin yer aldığı bir de yemek verdi. Galeri Direktörü Pierre Levai yemekte yaptığı konuşmasında, "Ahmet Güneştekin sergisinin, son yılların en kalabalık ve başarılı sergisi" olduğunu ve "sergide yer alan eser sayısının iki katı daha eserin bulunmuş olması durumunda da yine tamamının koleksiyonlara dâhil olacağına inandığını" ifade ederek Ahmet Güneştekin'den yeni eserler istediklerini açıkladı. Ahmet Güneştekin'le birlikte Marlborough sanatçıları arasında yer alan dünya çağdaş sanatının yaşayan önemli sanatçılarından Manolo Valdés de sergi ile ilgili değerlendirmesinde, "O kadar farklı ve güçlü eserler ki insan, onların özgürlüğünü ve gücünü bedeninde hissediyor. Ahmet'i çok büyük bir gelecek bekliyor." dedi. "Sanatın Sonu" adlı kitabıyla dünya genelinde sanatla ilgili yeni tartışmalar yaratan ve sergi kataloğunun metinlerini kaleme almış olan Donald Kuspit ise, "Ahmet Güneştekin'in eserlerini canlı görmek, onlarla nefes alıp vermek insanı daha da derinlerine çekiyor." dedi.

Açılışta ayrıca ilginç ve Ahmet Güneştekin'i oldukça duygulandıran bir buluşma da gerçekleşti. "Antik Modern" başlıklı Ahmet Güneştekin hakkında yazılan ilk metni kaleme alan Şair ve Sanat tarihçi Gülseli İnal ile "Mistisizmin Ele Alınışı: Ahmet Güneştekin'in Soyutlamaları" başlıklı Ahmet Güneştekin hakkında yazılmış olan son metnin yazarı Donald Kuspit'in buluşmaları, Güneştekin'i zorlu sanat yolculuğunun bu önemli durağında oldukça duygulandırdı. Bu buluşmayla birlikte Türkiye ile Amerika sanat tarihinin çok önemli iki ismi üzerinden kültürlerarası yeni ve sıcak bir diyalog da başlamış oldu. Ahmet Güneştekin'in, Türkiye sanatının ve kültürel sermayesinin uluslararası alandaki saygınlığını güçlendirme vizyonu kapsamında oldukça önemli bir gelişme olarak değerlendirdiği bu buluşmada zengin ve nitelikli fikir alışverişlerinde bulunuldu. Ayrıca bu diyaloğun geliştirilip daha kapsamlı sanatsal ilişkilerle pekiştirilmesi fikri de benimsendi.

Ahmet Güneştekin, Mezopotamya ve Anadolu kültürünü dünya halklarıyla buluşturduğu uluslararası sanat yolculuğuna, Aralık 2013'te Marlborough Gallery bünyesinde katılacağı Art Basel Miami Beach'ten sonra 2014 yılı için planlanan sergilerle devam edecek. Güneştekin ayrıca 2014 yılında Altınbaş'la birlikte çok özel bir proje kapsamında Mezopotamya ve Anadolu efsanelerinin referans alındığı mücevherler de tasarlayacak. Bu tasarımlar, referans alınmış efsaneleri konu edinen tabloların da yer aldığı bir sergi dizisi kapsamında Türkiye'yi dolaşacak.

"Ahmet Güneştekin: Son Dönem Resimler" başlıklı sergi 4 Ocak 2014 tarihinde sona erecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Ahmet Güneştekin New York Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title