Haberler

Nesli Tehlike Altında Olan Deniz Kaplumbağaları Tedavi Edildi

Güncelleme:

Mersin'in Erdemli ilçesinde nesli tehlike altında olan ve yaralı olarak bulunan 60 yaşında oldukları belirtilen iki deniz kaplumbağası tedavilerinin ardından denize bırakıldı.

MERSİN'in Erdemli ilçesinde nesli tehlike altında olan ve yaralı olarak bulunan 60 yaşında oldukları belirtilen iki 'Chelonia Mydas' olarak bilinen deniz kaplumbağası tedavilerinin ardından denize bırakıldı.

Temmuz ayında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7'nci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gelen ihbar üzerine Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Sahili'nde yaralı olarak bulunan 2 dişi yeşil deniz kaplumbağası tedaviye alındı. Yaklaşık 1 aylık tedavi sonrasında tekrar sağlığına kavuşan 60 yaşındaki iki kaplumbağaya Vali Ali Hamza Pehlivan ve merkez personeli tarafından kimlik ile tedavi bilgilerinin yer aldığı markalama işlemi yapıldı. Daha sonra iki kaplumbağa tekrar bulundukları bölgede sahile bırakıldı. Mersin'de Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından şu ana kadar 47 deniz kaplumbağasının tedavi edilerek tekrar doğal ortamına salındığı belirtildi.

'MERSİN DENİZ KAPLUMBAĞASI İÇİN ÖNEMLİ BİR YER'

Deniz kaplumbağalarının denizle buluşmasının ardından açıklama yapan Vali Pehlivan, "Mersin deniz kaplumbağaları için önemli bir yere sahip. Birçok bölgemizde sahillerde deniz kaplumbağalarının üreme alanları bulunuyor. Deniz kaplumbağaları zaman zaman bu sahillerde değişik sebeplerle yaralanmalara veya rahatsızlanmaya maruz kalabiliyorlar. Kentimizde de Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7'nci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi var. Bu merkezde görevlilerimiz, veteriner hekimlerimiz var. Çeşitli sebeplerle yaralanmış olan ve bir şekilde zarar görmüş olan kaplumbağaları tespit ederek bu merkeze arkadaşlarımız getiriyorlar. Burada gerekli bütün tedavilerini yapıyorlar. Tedavisi yapılan deniz kaplumbağaları daha sonra denize bırakılıyor. Bugün de iki deniz kaplumbağamızın denizle buluşmasına şahit olduk" dedi.

Tedavileri tamamlanıp Akdeniz'e uğurlanan kaplumbağalara aynı zamanda markalama da yaptıklarına değinen Vali Pehlivan, bu markalama sayesinde dünyanın neresine giderlerse gitsinler, başlarına bir şey geldiğinde veya tekrar rahatsız olduklarında, o marka üzerinden tüm bilgilere ulaşıldığını kaydetti.

Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7'nci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin önemli bir görev yaptığını belirten Vali Pehlivan, "Bu merkezimizde şimdiye kadar 47 deniz kaplumbağasının tedavisi tamamlanarak denizle buluşturuldu. İlimiz sahillerini daha çok caretta caretta olarak da bilinen iribaş deniz kaplumbağası, Chelonia Mydas olarak bilinen yeşil deniz kaplumbağası tercih ediyor. Bugün bu türlerden oluşan kaplumbağaların tedavisi gerçekleştirildi. Tespitleri yapmak üzere ilgili personelimiz sürekli kaplumbağaların yumurtlama alanlarında, sahillerde geziyorlar ve kontroller yapıyorlar. Bunun dışında zaman zaman vatandaşlarımızın da tespitleri oluyor. Bu tespitleri bizlere bildiriyorlar. Ben öncelikle bu merkezimizde görev yapan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar dilerim" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mersin Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title