Haberler

Nekbe'nin tanığı Mahmud Hanini: Çocuklarımı geri dönüş umuduyla yetiştiriyorum

Güncelleme:

İsrail'in 1948'de Filistin topraklarında kurulmasıyla zorunlu göçe ve katliamlara maruz kalan Filistinlilerin yaşadığı Büyük Felaket'in tanığı olan 80 yaşındaki Mahmud Hanini, çocuklarını vatanlarına geri dönme umuduyla yetiştiriyor.

AHMET KARAAHMET/BURAK KARACAOĞLU - İsrail'in Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan ettiği ve Filistinlilerin yurtlarından sürüldüğü Nekbe'nin (Büyük Felaket) tanığı 80 yaşındaki Mahmud Hanini, çocuklarını, koparıldığı vatanına geri dönme umuduyla yetiştiriyor.

Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulmasıyla zorunlu göçe ve katliamlara maruz kaldıkları o güne "Büyük Felaket" anlamına gelen "Nekbe" ismini veriyor.

İsrail güçleri Nekbe sırasında 1 milyona yakın Filistinliyi zorla topraklarından çıkararak sürgün etti. Filistinlilere ait 675 köy ve kasaba yok edildi. Siyonist çeteler, 70'ten fazla katliam gerçekleştirdi ve 15 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi.

75 yıl önce yaşanan felaketin mağdurlarından Hanini, 5 yaşındayken yaşadığı Filistin'in Akka ilindeki sürgünün anıları hala zihninde taptaze tutuyor.

Ailesiyle birlikte göç yoluna koyulan Hanini, Akka'dan önce Lübnan'ın başkenti Beyrut'a, buradan da Suriye'nin Halep iline göç etmek zorunda kaldı.

Hanini, Suriye ayaklanmalarının başladığı 2011'de Esed rejiminin bombardımanından kaçmak için tekrar göç yoluna koyularak İdlib'in kuzeyindeki Atme köyü yakınlarındaki kamplar bölgesine sığındı.

Hanini, AA muhabirine, sürgün günlerini, sonrasında yaşadıkları acıları ve dinmeyen geri dönüş ümitlerini anlattı.

İsrailli işgalcilerin Akka ilindeki Tel Şiha köyüne ağır silahlarla saldırdığını anlatan Hanini, "Amcamın evi, içindekilerin üzerine yıkılmıştı. 7 kişi ölmüştü. O sıra siyonistler köye çok yaklaşmıştı. Katliamdan korkarak amcamın ailesini enkazdan çıkarmadan kaçtık. O sahne hayatımın en zor anlarından biriydi. Hiç unutamadım." dedi.

"Hayvan taşıyan lokomotifle Celile'den Sayda iline geldik"

"Nekbe'den önce Filistin'deki Yahudilerle uyum içinde yaşıyorduk." ifadesini kullanan Hanini, sözlerine şöyle devam etti:

"İngilizler Avrupa'daki bütün Yahudileri Filistin'e yerleştirmek ve göçü teşvik etmek için Hayfa Limanı'nı genişletti. Yerleşimci Yahudilerin sayısı giderek arttı. Buna paralel yerleşimciler, Filistin topraklarında kurmayı planladığı yerleşimler için keşifler ve toplu katliamlar yapmaya başlamıştı."

Filistin'in Celile bölgesinden hayvan taşıyan lokomotifle Lübnan'ın Sayda iline geldiklerini belirten Hanini, Sayda'da pek fazla kalmadan Suriye'nin Halep iline yerleştiklerini anlattı.

Halep'te ailesiyle bir askeri karargahta kaldıklarını söyleyen Hanini, "Duygularım karışıktı. Bir anda iklimi ılık olan, deniz kenarı bir şehirden çok soğuk bir yere gelmiştik. Mülteciler için kurulan çadırlarda hayatı idame etmek için en küçük koşullar bile sağlanmamıştı." diye konuştu.

Hanini, 1948'de yüzlerce katliam işleyenlerle 2023'te Gazze'de katliam yapanların aynı yerleşimci Yahudilerin devamı olduğunu dile getirerek, "En büyük sıkıntımız dünyaya gerçekleri anlatamamaktı. İsrail kendini haklı çıkarmak için büyük miktar paralarla kendi propagandasını yapmıştı. Araplar ise hiç yapmadı." ifadelerini kullandı.

"Bizler hak sahibiyiz. Zafer umudumuz daha da güçlü"

75 yıl önce geride bıraktığı köyünü yerleşimci Yahudilerin yerle bir ettiğini belirten Hanini, köyünün yerine yeni bir yerleşim kurulduğunu ve işgalcilerin yerleştiğini dile getirdi.

Hanini, Filistinlilerin hakkı olan topraklarına sahip çıkma arzusunu nesilden nesile aşılamaya çalıştığını söyledi.

Yakın geçmişte elinde basit tüfekle direnen Filistinlilerin, bugün tank imha edecek silahlara sahip olduğunu kaydeden Hanini, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mescid-i Aksa bütün Müslümanların ilk kıblesidir. Hiç umutsuzluğa kapılmadık. Gazze'de bir devrim olduğu gibi Batı Şeria'da bir direniş var. Bugün tüfek yerine ağır silahımız var. Zafer umudumuz daha da güçlü. Bizler hak sahibiyiz. Biz görmesek de çocuklarımızı bu hakka sahip çıkmaları için yetiştiriyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Savaş ve Çatışma Orta Doğu İnsan Hakları Göçmenler Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title