Haberler

Namazgah Parkı Yeni Yüzüyle Hizmete Açıldı

Güncelleme:

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı´yı kuran şehir Bursa´da tarihi tüm izleri ortaya çıkarmakta kararlı olduklarını söyledi.

Osmanlı ordularının seferlere gidiş ve gelişlerde ibadet ettiği tarihi namazgah ile Sofi Mehmet Efendi´nin camiinin de içinde bulunduğu Namazgah Parkı, Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenerek tekrar hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı´yı kuran şehir Bursa´da tarihi tüm izleri ortaya çıkarmakta kararlı olduklarını söyledi.

Namazgah Mahallesi´nde bulunan parkın açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´nin yanı sıra AK Parti Bursa milletvekilleri Canan Candemir Çelik, Önder Matlı, Mustafa Öztürk, Bedrettin Yıldırım, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Yenisölöz Belediye Başkanı Güngör Özhan ile çok sayıda davetli katıldı.

Doğum günü hediyesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 Ocak tarihinin doğum günü olduğunu hatırlatarak, bu hizmetin kendisi için bir hediye olduğunu ifade etti. Konuşmasında Namazgah´ın tarihi özelliklerine değinen Başkan Altepe, 600 yıllık geçmişi bulunan bölgenin tarih boyunca önemli olaylara imza attığını hatırlattı. Yıldırım Beyazıt´ın komutanlarından Umurbey tarafından 1400´lü yıllarda yaptırılan namazgahın Osmanlı orduları tarafından sefere gidişle gelişlerde ibadet ve toplanma yeri olarak kullanıldığını belirten Başkan Altepe, Islahat Fermanı´nın burada okunduğunu, Sofi Mehmet Efendi´nin türbesiyle camisinin de yine bu mekanda bulunduğunu ifade etti.

Tarih başkenti Bursa´nın tarih kokan semtinde daha önce izbe halde bulunan tarihi Namazgah Parkı´nı düzenleyerek yeniden vatandaşların hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Başkan Altepe, "Tarihi namazgah ile Sofi Mehmet Efendi´nin türbesiyle camisinin de bulunduğu alan tamamen restore edildi. Restorasyona ek olarak park ile caminin tüm çevre düzenlemeleri, tuvaletleri, şadırvanlar, yürüyüş yolları ve çocuk oyun grupları ekiplerimiz tarafından düzenlendi. Yıldırımlıların çok güzel vakit geçirebileceği, çocuklarıyla mutlu anlara şahit olacakları hale geldi. Bursa'mıza, Yıldırım´a, insanımıza hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Başkan Altepe, konuşmasında Bursa´da tarihi ve kültürel miras konularında yaptıkları çalışmalara da değindi. Bursa´nın Osmanlı´yı kuran ve başkentlik yapan bir il olduğunu, kentin tarihi derinliklerinin çok daha önceki zamanlara gittiğini vurgulayan Başkan Altepe, her geçen gün çalışmaları daha da yoğunlaştırarak kentin tarihi izlerini bir bir ortaya çıkardıklarını ifade etti. Göreve gelir gelmez başta külliyeler olmak üzere tüm tarihi yerlerde restorasyon çalışmalarına başladıklarını ve Muradiye ile Yeşil külliyelerinde sona yaklaştıklarını, çarşının komple elden geçtiğini, çarşının kalan yerlerinde çalışmaların hızla sürdüğünü, Hanlar Bölgesi´ni UNESCO´ya aday seviyeye getirdiklerini belirten Başkan Altepe, "Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar Bursa´nın hızlı bir şekilde kabuk değiştirmesine neden oldu. Hizmette sınır tanımıyoruz.

Yer üstünde gerçekleştirdiğimiz çalışmalara yer altını da eklemeye başladık. İlk olarak Yıldırım´da Hançerli Fatma Sultan Medresesi´ni ortaya çıkardık. Yeşil´de Beyazıt Paşa Medresesi üzerinde bulunan binaları da kaldırma aşamasındayız. Yine Beysarayı´nın tekrar ortaya çıkartılması yönünde gayret sarf ediyoruz. Orduevinin bulunduğu bu alan da inşallah kısa zaman sonra gerçek kimliğine kavuşmuş olacak" diye konuştu.

Törende milletvekilleri adına söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik ise, marka kent Bursa´nın marka yatırımlarından birini daha aldığını söyledi. Bursa´nın Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe önderliğinde Türkiye ve dünya çapında başarılara imza attığını vurgulayan Çelik, "Bursa'mızın yerelde gerçekleştirdiği başarıları görmek, hepimizi gururlandırıyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de, Yıldırım´da daha önce 3.5 metrekare olan kişi başına düşen yeşil alan miktarının şu anda 7.2 metrekareye ulaştığını açıkladı. Keskin, Yıldırım´da kişi başına düşen yeşil alan miktarına sağladığı katkılar nedeniyle Başkan Altepe´ye teşekkür etti.
Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı ve Namazgah Muhtarı Nedim Serbestol, parkın yenilenmesi nedeniyle Başkan Altepe´ye teşekkür etti. Tarihi özellik taşıyan mekanın daha düne kadar mezbelelik halde bulunduğunu hatırlatan Serbestol, Başkan Altepe´ye yaptıkları müracaatın ardından gerekli tüm düzenlemelerin yapıldığını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi´nin Namazgah Parkı çerçevesinde yaptığı düzenlemeler 1.2 milyon TL´ye mal oldu. 600 yıllık ziynetlerin bulunduğu mekanda Osmanlı ordularının namaz kıldığı mekan eğimden arındırılarak düzleştirildi. Tarihi namazgah restore edildi. Sofi Mehmet Efendi´nin türbesiyle camisi restore edildi, caminin şadırvanları, tuvaletleri ve çevre düzenlemesi yapıldı. Bölgedeki çay ocakları yenilendi. Havuz, yürüyüş yolları yapıldı, oyun ve yeşil alanlar oluşturuldu. Çevre aydınlatmaları da ihmal edilmedi.

Namazgah Parkı´nın açılışından sonra Başkan Altepe´ye sürpriz yapıldı. Yenisölöz Belediye Başkanı Güngör Özhan tarafından yaptırılan doğum günü pastası, 55. yaşına giren Başkan Altepe için protokol üyelerince kesildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Canan Candemir Çelik Özgen Keskin Recep Altepe Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title