Haberler

Mustafa Gürkan'la Çok Özel Sohbet

Güncelleme:

Güzelbahçe Değişim Derneği Başkanı ve CHP Güzelbahçe Belediye Başkan A.Adayı Mustafa Gürkan iş hayatı, aile yaşamı ve Güzelbahçe'ye dair merak edilen soruları yanıtladı.

Akademisyenlik hayalleri kurarken iş hayatının başarılı isimleri arasında yerini alan Mustafa Gürkan, aynı zamanda tam bir Güzelbahçe aşığı. "İşim gereği dünyanın farklı ülkelerini gezdim, Türkiye'nin hemen hemen heryerini gördüm ama kendimle başbaşa kalabildiğim, huzur bulduğum yer Güzelbahçe'dir" diyen Gürkan,bakın açıklamalarında neler söyledi:

*Sizi tanıyabilir miyiz?

1970 yılında, Batı Karadeniz'in Bartın İline bağlı Amasra ilçesinde doğdum. Babamköy enstitüsü mezunu bir öğretmendir. Atatürkçü ve sol görüşlü bir ailenin çocuğu olarak siyasetle, ortaokulun ilk yıllarında tanıştım.

İlk siyasi eylemim 12 Eylül askeri darbesi yapıldığında, babamla birlikte evdeki kitapları çuvallara koyup tarlaya gömerek saklamaya yardım etmektir. Lise yıllarında, Türkiye Taşkömürü İşletmeleri'nde çalışan madencilerin eylemlerine katıldım.

Üniversite eğitimimi Ankara'da, Siyasal Bilgiler Fakültesi, diğer adıyla Mülkiye'de aldım. Üniversite yılları boyunca sosyalist gruplarla birlikte hareket ettim. Özerk demokratik üniversite mücadelesine katıldım. Öğrenci derneği yöneticiliği yaptım. Özerk demokratik üniversite mücadelesi sürecinde örgütlü mücadeleye katıldım. 2 siyasi dergi çalışmasında yer aldım.YÖK'e karşı yapılan birçok eylemin gerçekleşmesinde görev aldım. İşçi eylemlerine destek verdim.

Üniversite yıllarından sonra birçok demokratik kitle örgütünde görevler aldım. Siyasi hayatıma Cumhuriyet Halk Partisi'nde devam etmeyi seçtim. Aynı zamanda gazetecilik de yapmaktayım. Bir gazetede köşe yazarlığı yapmaktayım, ulusal ve yerel siyaset alanında yazılar yazmaktayım.

Mesleki anlamda bir çok örgüte üyeyim. Türk-Alman İşadamları Derneği, Çin Ticaret Odası ve Honkong Ticaret Odası'na kayıtlıyım. Dünyada 25'e yakın ülkeden ithalat yaptım ve uluslararası ticaretle ilgilendim.

Birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldım. Sivil toplum örgütlerine büyük önem vermekteyim. Karadenizliler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve İzmirliler Derneğinin aktif üyesyim. Güzelbahçe Değişim Derneği'nin de Başkanlığı'nı yürütmekteyim.

23 yıldır Güzelbahçe'de oturmaktayım. İkametim Çelebi Mahallesi muhtarlığına kayıtlıdır. Halen CHP Güzelbahçe ilçe örgütü üyesiyim. Güzelbahçe'deki okullarda eğitim gören Deniz ve Gülümser adından 2 çocuk babasıyım.

*Bu kararı alırken ne yapacağınıza dair bir fikriniz var mıydı?

Ticaret yaparak özel sektörde ilerlemek istiyordum. Bir süre düşündükten sonra yaşamın daha rahat olduğu İzmir'e geldim. Burada İş hayatının bütün evrelerinde çalıştım denilebilir. 25'e yakın ülkeden ithalat yaptım. Türk-Alman İşadamları Derneği, Çin Ticaret Odası ve Honkong Ticaret Odası'na kayıtlıyım. Şu anda da sahibi olduğum ve yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğüm şehir oteli, spor salonları ve restoranlarda toplam 83 kişiye istihdam sağlıyorum.

"GÜZELBAHÇE'DE ÖLMEK İSTERİM"

*Kaç yıldır Güzelbahçe'de oturuyorsunuz?

Ben 23 yıldır Güzelbahçe'de oturuyorum. Çelebi Mahallesi muhtarlığına kayıtlıyım. Halen CHP Güzelbahçe ilçe örgütü üyesiyim. Çocuklarım da Güzelbahçe'deki okullarda eğitim görüyor. Bundan sonraki hayatımı da burada geçirmek istiyorum. Daha önceki işlerim gereği, yıllarca, dünyanın 35 ülkesini gezdim. Yine Türkiye'nin yaklaşık 200 büyük ilçesini ve 65 ilini gezdim. Ama Kendimle başbaşa kalabildiğim, huzur bulduğum yer Güzelbahçe'dir.

*Sizin için burayı özel kılan nedir?

Güzelbahçe'nin kendine özgü bir aroması var. Arkamızda payamlı köyünün eteklerinde alabildiğine yeşil çam ormanları var. Önümüzde nefis deniz manzarası. Sabahları sahil boyunca tuzlu deniz kokusu eşliğinde yürüyüş yapmanın tadını hiçbir yerde alamazsınız. Sabah erkenden balıkçı barınağına kendini atabilenler, gece yakalanan balıkların heyecan dolu mezatına katılabilirler. Kırmızı kaya barbunlarının, kalamarların, sinaritlerin tazeliği ve ucuzluğu, sizi, kendinizi özel hissedeceğiniz gün batımı sofralarına davet edecektir. Güzelbahçe'nin yaka mahallesinde annemle paylaştığım evimin bahçesinde ağaç kakanların, sincapların hayat serüvenlerini izlemek yaşama sevincimi artırıyor. En güzel köşe yazılarımı bu sincaplara borçluyum. Bir gün o vakit geldiğinde, 800 yıllık zeytin ağaçları arasında dolaşan o sincapların ve ağaçkakanların arasında ölmek isterim.

*Güzelbahçe için yapmak istedikleriniz var mı?

Yaşadığım ülkenin, ilin ve ilçenin insanlarının sorunlarına çözüm adına elimden gelen ne varsa yapmak isterim. Benim için bir sivil toplum örgütünde olmak kendime karşı dürüst olmanın bir gerekliliğidir. Hem yerel, hem ulusal, hem de global sorunları dile getirmek, çözüm önerileri geliştirmek, babamdan aldığım demokrat kültürün bir gereğidir. Bu yüzden de birçok sivil toplum örgütüne üyeyim. Karadenizliler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve İzmirliler Derneğinin aktif üyesi olmamın yanısıra Güzelbahçe Değişim Derneği'nin de Başkanlığı'nı yürütüyorum. Güzelbahçe ve Güzelbahçelilerin sorunlarının çözümü için yıllardır var gücümüzle çalışıyoruz.

"MUTLU BİR İNSANIM"

Yaşamanın en zor evrelerinde bile her zaman gelecekten umutlu olduğunu dile getiren Mustafa Gürkan şöyle devam etti:

"Yaşadığım anın olumlu taraflarını algılamaya yönelik bir motivasyonum vardır. Hayatı ve yaşamayı çok sevdim. Kendimle barışık bir insan oldum her zaman. Hayatımızın gerçek amacının mutluluğu aramak olduğuna inanıyorum. Mutlu olmak için biraz yavaşlayıp, soluklanıp, hayatın tadına daha çok bakmalıyız. Zaman zaman farkında bile olamadan kendimizi içinde bulduğumuz kırgınlıkları uzatmama taraftarıyım. Her sabah yeniden doğan güneşe, yeni bir başlangıça bir şans verme taraftarıyım."

NEDEN CHP GÜZELBAHÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAYSINIZ?

Önceki belediye başkanımız sayın Ertan Avkıran'ın ve şimdiki belediye başkanımız sayın Mustafa İnce'nin Güzelbahçe'ye birçok hizmetleri olmuştur. Bir Güzelbahçeli olarak kendilerine çok teşekkür ediyorum. Güzelbahçe'ye çakılan her çiviyi önemsediğimi özellikle ifade etmek istiyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde adaylık yarışı yoktur; proje yarışı vardır. Ben projelerime güvendiğim için belediye başkanlığına talibim.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin profesörlerinden eğitim aldım. Bir mülkiyeli olarak bu bilgileri Güzelbahçe'ye aktarmak için bu göreve talibim.

Yıllarca kendi hayatımı kurmak ve kazanmak için dünyanın 30 ülkesini gezdim, uluslararası ticaret yaptım. Uluslararası görgü bilgi ve tecrübelerimi Güzelbahçe'de değerlendirmek için bu göreve talibim.

Babam, Köy Enstitüsü mezunu Töbder'li, Atatürkçü bir öğretmendi. Babamdan öğrendiğim devrimci düşünceyi, sosyal demokrat felsefeyi Güzelbahçe'de yaşatmak için bu göreve talibim.

Güzelbahçe Değişim Derneğinin Başkanıyım. Sivil toplum kuruluşlarının kamudaki sesi olmak için bu göreve talibim.

23 yıldır kendi işimi yürütüyorum. Sıfırdan başladığım iş hayatımda, 83 kişinin istihdam edildiği 4 işletmenin yöneticiliğini sürdürmekteyim. Ekonomi vizyonuma güveniyorum. Bundan sonraki hayatımı Güzelbahçe'ye adamak istiyorum. Güzelbahçe'yi yeniden inşa etmek için Güzelbahçe Belediye Başkanlığına talibim.

SEÇİLİRSENİZ GÜZELBAHÇE'DE NELER YAPACAKSINIZ?

Güzelbahçe'de yapılacak birçok işin ve çözülmesi gereken önemli sorunların bizleri beklediğinin farkındayım. Öncelikle Güzelbahçe'yi çok iyi tanıdığımı, ekibimle birlikte her gün Güzelbahçe'yi karış karış gezdiğimi ifade etmek istiyorum. Güzelbahçe'de hayata geçirilmesi gerektiğine inandığımız 37 adet proje belirledik. Bunu bir kitapçık olarak kamuoyunun görüşüne sunduk. Bu projeleri sizlerle müzakere etmek istiyorum. Sizlerden bu projelere ilişkin değerlendirme yapmanızı, eleştirmenizi ve katkı koymanızı istiyorum. Amacım yerel seçimlere idealist bir projeler dosyasıyla girmektir.

Güzelbahçe Belediye Başkanlığıyla ilgili mazbatayı aldığım takdirde ilk işim, Güzelbahçe Belediyesinin Bütçesini geliştirmek ve gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak olacaktır. Alanında uzman kişilerden oluşan proje ekibi ve danışman grubu kurduk. Danışman arkadaşlarım bu konuda çalışmalar yapmaktadırlar. Adaylık sürecimde bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiler vereceğim.

Öncelikle Güzelbahçe Belediyesi'nin kendi öz kaynaklarıyla önemli yatırımlar yapacağız. Sonra, Birlikte ortak projeler yapabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kapılarını aşındıracağız. Bunların dışında, devletin yapması gereken kamu yatırımlarının Güzelbahçe'ye getirilmesi için mücadele vereceğiz. Son olarak, özel sektörün Güzelbahçe'ye yatırım yapması için belediye olarak teşvik edici girişimlerde bulunacağız.

Bu bağlamda öncelikli hedeflerimiz sağlık, ulaşım, eğitim, turizm ve tarımla ilgili projeleri hayata geçirmektir. İmarla ilgili sıkıntıları gidermeye yönelik çalışmalarımız olacaktır.

SOMUT PROJELERİNİZDEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

Güzelbahçe'ye tam teşekküllü bir hastane yapılması için çaba sarf edeceğiz. Yaşadığımız yüzyılda, İzmir'in gözbebeği olan bu ilçedeki sağlık ayıbını çözmeye kararlıyız.

Güzelbahçe'nin trafik sorununu bitirmek istiyoruz. Güzelbahçe'ye kapalı ve açıkotoparklar yapacağız. Deniz ulaşımından yararlanabilmek için feribot seferlerinin başlatılması konusunda çaba sarf edeceğiz. Otoban gişelerinin kaldırılıp çevre yolunun ücretsiz hale gelmesi için mücadele edeceğiz. Bunun için çok haklı nedenlerimiz olduğunu söylemeliyim.

Güzelbahçe'ye eğitim yatırımlarının gelmesini teşvik edeceğiz. İlçemize bir üniversite kurulmasını istiyoruz.

Güzelbahçe'de yüzyıllardır tarımsal üretim yapılmaktadır. Zamanında Osmanlı saraylarına Güzelbahçe'den gönderilen incir, sofralık üzüm, balık, kesme çiçek, zeytin ve narenciye üretiminin canlandırılması ve geliştirilmesi için bir tarımsal üretim kooperatifi kurulmasına önderlik edeceğiz. Ürünlerimizin iç ve dış pazarla buluşmasını sağlayacağız.

Günübirlik turizmi geliştireceğiz. Plajlarımızı ve sahil bandını yeniden düzenleyeceğiz. Bisiklet parkurları oluşturacağız.Güzelbahçe teleferiğini inşa edecek ve beraberinde doğa yürüyüşü parkuru oluşturacağız. Doğa ve bisiklet dernek ve organizasyonlarına yer temin edeceğiz. Bu tür sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapacağız.

Atatürk mahallesindeki imar sorununu 18 uygulamasıyla çözeceğiz.

Çamlı, Payamlı ve Küçükkaya köylerinin meydanlarını yeniden düzenleyeceğiz. Bu köylerin Bütünşehir Yasası'ndan kaynaklanan gelir ve taşınmaz mal kayıplarını telafi edecek yatırımlar yapacağız. Bu üç köyümüzde çocuklara, kadınlara ve gençlere yönelik sosyal alanlar kuracağız.

Yelki'nin ulaşım sorununu çözeceğiz. Yelki'ye açık hava sineması yapacağız. Yelki mezarlığının alt yapı ve peyzaj sorununu çözeceğiz. Yelki mezarlığına sadece Yelkililer'indir. Diğer mahalleler için yenigömü alanları oluşturulması konusunda çaba sarf edeceğiz. Acılı ailelerden gömü için mezar yeri ücreti alınmasının önüne geçeceğiz.

Güzelbahçe'deki sivil toplum örgütlerine ve muhtarlara ihtiyaç duydukları çalışma ofisi ve alt yapıyı sağlayacağız.

İşsizlik ve istihdam sorununu çözmek için doğrudan ve dolaylı yatırımlar yapacağız. Belediyeye alacağımız yeni çalışanların Güzelbahçe'de ikamet etmesine özen göstereceğiz.

Küçük ve orta ölçekli esnafı koruyacağız. Belediye olarak yapacağımız yatırım ve malzeme alımlarımda Güzelbahçe'deki esnafa öncelik verilmesine özen göstereceğiz.

Kadınlara mikro kredi verilmesine hakemlik edeceğiz.

Gençler için yabancı diller kulübü kuracağız. Atatürk evi ve kütüphane oluşturacağız. Güzelbahçe Spor Kulübü'nün kapsamının genişletilmesi için destek vereceğiz. Hobi garajını kuracağız. Seramik, resim ve vitray sanatçılarını Güzelbahçe'den yetiştireceğiz.

Çocuklar için ''World of Children'' projesini hayata geçireceğiz. Türk ve dünya çizgi film kahramanlarının eğlenceli dünyasını Güzelbahçe'ye taşıyacağız.

İlçenin diğer mahallelerinin kendine özgü sorunlarına ve genel olarak Güzelbahçe'nin ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerilerimize ve projelerimize ileriki günlerde yayınlayacağımız kitapçıkta yer vereceğiz.

GÜZELBAHÇE'DE YAPILMAMASINI İSTEDİĞİNİZ, OLUMSUZ BULDUĞUNUZ ŞEYLER NELERDİR?

Elbette, Güzelbahçe'de yürütülen bazı uygulamalara itirazlarımız bulunmaktadır. Bunları dile getirmeye devam edeceğiz ve gerekli önlemleri almak için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Çamlı köyünün tarımsal sulama sorununun önündeki engellerin kaldırılmasını talep etmekteyiz. Tarım yaptığımız verimli topraklarımızı ve içme suyumuzu zehirleyen bazı uygulamaları kabul etmiyoruz.

Siteler Mahallesi'ndeki plajın ortasına kurulan gemi trafiğini gözetleme kulesinin kaldırılmasını istiyoruz. Güzelbahçe'deki en büyük plajımızı işgal eden bu çirkin görüntü bir an önceortadan kaldırılmalıdır. Bu kulenin insansız olarak faaliyet göstermesi için kurulacak elektronik tarama sistemlerinin yayacağı radyasyona maruz kalmak istemiyoruz.

Yapılmakta olan balıkçı barınağı için denizin bilinçsizce doldurulmasına son verilmesini istiyoruz. Biyolojik deniz hayatına ve deniz florasına daha fazla zarar verilmesinin önüne geçilmelidir. Bu balıkçı barınağıyla ilgili tamamlayıcı yatırımların bir an önce yapılmasını diliyoruz. Öncelikle bir alt geçit yapılması gereklidir. Ayrıca büyük bir yeraltı otoparkı yapılmalıdır. Bu balıkçı barınağı için Güzelbahçe dışından gelecek olan kişilerin nerede kalacağı ve çocuklarının nerede eğitim göreceğiyle ilgili soruların cevaplanması; barınma ve eğitimle ilgili yatırımların yapılması gerekmektedir. Balıkçı barınağıyla ilgili Güzelbahçe'deki sivil toplum kuruluşlarına ve halka ayrıntılı bilgi verilmelidir. Buraya bir balık hali getirilmesi düşünülüyorsa, bu fikirden vazgeçilmelidir.

BELEDİYEDE VE İLÇE ÖRGÜTÜNDEKİ DURUM NASIL?

Belediye başkanı olduğum zaman ilçedeki siyasi tansiyonu düşüreceğim. Belediye çalışanlarına yönelik bir kıyıma kesinlikle müsaade etmeyeceğim. Herkes işine kaldığı yerden devam edecek, her belediye çalışanı yeteneğine ve mesleki kariyerine göre değerlendirilecektir.

Adaylık sürecimin başlamasından itibaren herkesle el sıkışacağım. Güzelbahçe'de CHP'yi büyütmek ve daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlamak için mücadele edeceğim. İlçe örgütümüzde özgür siyaset yapmanın, ifade özgürlüğünün ve temsil haklarının yerine getirilmesine destek olacağım. Dedikodu, önyargı, güvensizlik ve dar grupçu siyaset anlayışının karşısında olacağım. Yeni ve tertemiz bir sayfa açarak halkçı, demokrat ve icraatçı bir siyaset anlayışının temellerini atmak için savaş vereceğim.

DİĞER ADAY ADAYLARIYLA İLİŞKİNİZ NASIL?

Diğer aday adaylarına kapım her zaman açıktır. Ortak paydalarda bir araya gelmek ve birlikte daha da güçlenerek mücadele vermenin yollarını aramaktan yanayım.Belediye başkanlığı için diğer aday adayı arkadaşlarımın ve meclis üyeliği için aday adayı olan partili arkadaşlarımın bana bir şans vermelerini ve beni denemelerini diliyorum. Aynı görüşte olmadığımızı düşünen arkadaşların desteğini de ödünç olarak istiyorum. Gücümüzü bölmeyelim. Güzelbahçe'deki kent hayatında ve yerel siyasette radikal değişiklikler yapmak için güçbirliği yapalım diyorum. Gelsinler, meclis üyeleri listesini birlikte oluşturalım. Yerel siyaseti birlikte dizayn edelim. Güzelbahçe'yi birlikte yönetelim. Temennim odur ki, tek aday olarak genel merkeze gidelim.

SİYASETE GİRMENİZDEKİ AMAÇLARINIZDAN BAHSEDER MİSİN?

Unutmayalım ki, yerelde ne yaparsak yapalım siyasi ve iktisadi sorunlarımızın çözülmesi, iktidarın değişmesiyle mümkün olacaktır. Güzelbahçe'nin kurtuluşu Türkiye'nin kurtuluşuna bağlıdır. Ülkemizdeki demokrasi ve özgürlük sorunu çözülmeden; kuvvetler ayrılığı ilkesi uygulanmadan gerçek demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin çözülmesi, ulusal ve yerli sanayiinin gelişmesi, istihdam sorununun bitirilmesi, enerji, eğitim, sağlık, güvenlik alanlarında yeniden kamu yararının gözetilmesi, emperyalist güçlerin valizlerini toplayıp Türkiye'yi terk etmesi, CHP iktidarında mümkün olacaktır. Tam bağımsız Türkiye'ye giden yolun fitilini Güzelbahçe'den ateşlemek için desteğinizi istiyorum.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Mustafa İlker Gürkan Güzelbahçe Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title