Haberler

Muğla - Buse´Nin Sesini Duyun

İşitme Cihazı Bozuldu, Yenilenemediği İçin Duyamıyor

İŞİTME CİHAZI BOZULDU, YENİLENEMEDİĞİ İÇİN DUYAMIYOR

MUĞLA'nın Dalaman İlçesi'nde, doğuştan işitme engelli 9 yaşındaki Buse Şahin, bozulan işitme cihazı yenilenmediği için 3 yıldır duymuyor. Arkadaşları üçüncü sınıfa geçerken halen birinci sınıfı tekrar eden küçük Buse, 1500 TL'lik cihaz yüzünden yaşadıklarına isyan etti.

Dalaman'da oturan aşçı İsmail Şahin (38) ve ev hanımı Ayşe Şahin'in (34) iki çocuğundan biri olan doğuştan işitme engelli 9 yaşındaki Buse'nin dramı yürek burktu. Yüzde 100 işitme kaybı nedeniyle 4 yaşında iken ameliyat olan küçük Buse'nin sağ kulağının arkasına cihaz takıldı, derisinin altına çip yerleştirildi. Ancak, Buse'nin 2 yıl boyunca kullandığı cihaz bir süre sonra bozuldu, tamire gidip gelse de düzen tutmadı. Tam da Dalaman Atatürk İlköğretim Okulu'na başladığı bugünlerde hayatı sessiz filme dönen küçük Buse, yaşadıklarına isyan etti. Buse'nin 3 yıl boyunca, SGK'nin değiştirmediği, kulağındaki çalışmayan cihaz ve derisinin altına yerleştirilen çiple okula gidip geldiğini, arkadaşları üst sınıflara geçerken sınıf tekrar etmesine içerlediğini anlatan anne Ayşe Şahin gözyaşlarına hakim olamadı.

Anne Şahin, ''Kızım okul yaşına geldiğinde işitme cihazı bozuldu. SGK'ya müracaat ettik, üç yıl garanti kapsamında olduğu için firmaya gönderin yaptırın dediler. Gönderdik ancak cihaz her seferinde iki üç hafta kullanıldıktan sonra yeniden arıza yaptı. Biz de SGK'ya müracaat ederek cihazın değiştirilmesini istedik. Fakat ikinci cihaz verilemeyeceğini söylediler. Komşularımızın yardımı ile cihazı birkaç kez tamir ettirdik, yine sonuç alamadık. Cihazın çalışmaması nedeniyle kızım bugün ilkokul 3. sınıfta olması gerekirken, işitmeye bağlı konuşma bozukluğu nedeniyle birinci sınıfta eğitimini sürdürmeye çalışıyor. Rehber Araştırma Merkezi'nden verilen raporda ise yüzde 100 işitme engelli olmasına rağmen Buse'nin sadece haftada iki kez 45'er dakika eğitim alması yeterli denildi. Ne yazık ki bu eğitim süresi yeterli değil. Cihazı kullandığı zamanlarda konuşması düzelmişti. Ama şimdi işitmediği ve buna bağlı konuşma zorluğu çektiği için Buse'nin psikolojik dengesi de bozulmak üzere. Yaklaşık 1500 TL olan cihaz ve kızımın düzenli olarak eğitimi için müracaat etmediğim merci kalmadı. Çaresiziz. Ne olur devlet Buse'nin işitmesini ve okuluna devam etmesini sağlayacak çözümü bulsun' dedi.

''DUYMAK VE OKUMAK İSTİYORUM'

Elindeki bozuk işitme cihazıyla konuşulanları anlamaya çalışan küçük Buse ise ''Okumak İstiyorum' ve ''Duymak İstiyorum' yazılı dövizlerle isyanını dile getirmeye çalıştı.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Muğla Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı İsmet Mersinkaya, cihazın kullanım hatası ya da kusurlu olması nedeniyle değiştirilemediğini belirterek, ''Bu tür cihazlarda kullanım süresi 5 yıldır. Bu süre dolduktan sonra yenisinin alınabilmesi için heyet raporu gereklidir. Muğla Devlet Hastanesi'ne başvurup heyet raporu almaları, bunu kurumumuza sunmaları gerekiyor. Heyet uygun görürse yeni bir cihaz verilebilir' dedi.

Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Engin ise Buse'nin sadece haftada iki kez 45'er dakika eğitim alması konusunda, ''Çocuk velisi ile birlikte bana hemen gelsin özel eğitim aldırarak Buse'yi diğer çocuklarımızın seviyesine ulaştırmak için ne gerekiyorsa yapalım. Ortada bizdten kaynaklanan bir ihmal varsa bunuda değerlendirelim' diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title