Haberler

Moldova İle Vizeler Kalktı

Güncelleme:

Ticaret 1 milyar dolara koşuyor.

TUSKON'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Moldova Başbakanı Viladimir Filat, başta vizelerin kaldırılması olmak üzere toplam 7 anlaşmaya imza attı. Ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen iki ülke başbakanları 2013'te Moldova'da Türkiye – Moldova Stratejik Partnerlik Anlaşması imzalayacak.

Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya yönelik faaliyetlerine devam eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye – Moldova Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi. TUSKON'un davetlisi olarak Ankara ve İstanbul'da düzenlenen ticaret ve yatırım forumlarına katılan Moldova Cumhuriyeti Başbakanı Vladimir FILAT ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Iurie LEANCĂ, başta vizelerin kaldırılması olmak üzere toplam 7 anlaşmaya imza attı. İki ülke arasındaki ticaretin yılsonunda 500 milyon dolar olması beklenirken, yapılan anlaşmalar çerçevesinde bu rakamın 2015'te 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. 2013'te iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın yapılacağı açıklanırken, aynı yıl Moldova'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Moldova Cumhuriyeti Başbakanı Viladimir Filat Türkiye – Moldova Stratejik Partnerlik Anlaşması imzalayacak.

İstanbul'daki forumda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, karşılıklı gerçekleştirilen ticaret ve yatırım forumları çerçevesinde 400'ün üzerinde iş insanının bir araya geldiğini ifade etti. Moldova'nın Rusya ve AB ülkelerine geçiş için önemli bir ülke olduğunu söyleyen Rızanur Meral, "Turizm, perakende ve tarım alanlarındaki fırsatlar Türk iş adamlarını bekliyor" dedi. Konuk başbakanın Türkiye ziyareti çerçevesinde 7 ayrı anlaşmaya imza atıldığını açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, "Türk iş adamları tıpkı Türkiye'ye yatırım yapıyormuş gibi, bu ülkeye yatırım yapabilirler. Yapılan anlaşmalar içerisinde en önemlisi iki ülke arasında vizelerin kaldırılması. Bu anlaşmalar sayesinde iki ülke iş adamları üçüncü dünya ülkelerine birlikte girebilecek" dedi.

Vizeler kalktı, gözler serbest ticaret anlaşmasında

Moldova'da Türk müteahhitlerinin 300 milyon dolarlık iş üstlendiğine dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Bugün bu ülkeye yatırım yapanlar, gelecekte karlı çıkacaklar" dedi. Vizelerin kaldırılması ile iki ülke insanlarının serbest dolaşım hakkı kazandığını ifade eden Bakan Çağlayan, "Talimat aldık. 2013 yılına girerken Türkiye – Moldova Serbest Ticaret Anlaşması tamamlanmış ve gümrük engelleri kaldırılmış olacak" dedi. Yapılan anlaşmalar gereği 2013 yılı bahar aylarında Moldova'ya ziyaret gerçekleştirileceğinin de altını çizen Bakan Çağlayan, "Bu ziyarete Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Her iki başbakan Türkiye – Moldova Stratejik Partnerlik Anlaşması imzalayacak. Bu çerçevede iki ülke hükümetleri ortak bir kabine kuracak ve iki ülkeyi ilgilendiren ekonomik ve siyasi konularda ilişkiler birlikte hareket edecekler" dedi.

Ticaret 1 milyar dolara çıkarılacak

Moldova Cumhuriyeti Başbakanı Viladimir Filat ise, 20 yıllık genç bir ülke olduklarını belirterek, "Türkiye ile aynı perspektiften geleceğe bakıyoruz" dedi. Yapılan ziyaretler kapsamında gerek ticari gerekse de hukuki altyapıların güçlendirildiğine dikkat çeken Viladimir Filat, "Anlaşmalar içerisinde en önemlisi vizelerin kaldırılmasıdır. Bu anlaşma serbest hareket etme imkânının yun sıra yeni projelere adım atmayı ve bilgi alışverişinde birlik olmayı sağlayacak. Gelecek ile ilgili kararlarımızda birlikte hareket edeceğiz" dedi.

Yapılacak serbest ticaret anlaşması ve Stratejik Partnerlik Anlaşması ile birlikte iki ülkenin çok daha kararlı adımlar atarak, ekonomik anlamda güzel işler yapacağını söyleyen Viladimin Filat, "Türkiye ile ticari ilişkilerimiz 2012 sonlarında 500 milyon dolar civarında olacak. Hedefimiz 2015'te bu rakamın 1 milyar dolara çıkarılması yönünde. Bunu gerçekleştirecek olan kişiler ise iki ülkenin iş adamları. Bizler hükümetler olarak, önlerindeki tüm bürokratik engellerle savaşmaya hazırız" dedi. Viladimir Filat ayrıca, Moldova'da 100 Türk şirketinin bulunduğunu belirterek, "Bu firmalar bizleri çok iyi tanıyor. Onlarla işbirliği yaparak, ülkemizi daha da yakından tanıyabilirsiniz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Çağlayan Türkiye Moldova Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title