Haberler

    Mısır'da Mübarek Kararına Tepki

    Mısır'da eski lider Hüsnü Mübarek'in hiçbir ceza almaması karşıtlarını sokağa döktü.

    Mısır'da mahkemenin üç ayrı davadan yargılanan eski lider Hüsnü Mübarek hakkında hiçbir ceza vermemesine karşı başlayan öfke büyüyor.

    Mısır polisi önlem için tüm girişlerini kapattığı, 2011 ayaklanmalarının sembolü olan Tahrir Meydanı'nda toplanan binden fazla göstericiye müdahale etti.

    Reuters'e konuşan görgü tanıkları, polisin biber gazı, tazyikli su ve saçma kullandığını söyledi.

    Anadolu Ajansı'na konuşan Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüsam Abdulgaffar, polis müdahalesinde iki kişinin öldüğünü, dokuz kişinin de yaralandığını söyledi.

    Kalabalık darbe yönetiminin gitmesi için, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Mübarek karşıtı sloganlar atıyor.

    Mübarek ceza almadı

    Mısır'da devrimle iktidardan uzaklaştırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiş müebbet kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan Hüsnü Mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almadı. Dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da beraat etti.

    Mahkeme, Hüsnü Mübarek hakkında 'İsrail'e doğalgaz satışı ihalesinde rant sağlamak' ve dolayısıyla 'yolsuzluk yapmak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. Mahkeme, söz konusu paranın satımı gerçekleştiren şirketten faiziyle birlikte tahsil edileceğini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmamasını gerekçe gösterdi.

    Mahkeme, Mübarek ailesine 'haksız kazanç sağlama ve rüşvet' suçlamasıyla açılan davada ise zaman aşımından dolayı davanın düşürülmesine ve dolayısıyla Mübarek'in beraatine karar verdi.

    Mahkeme, Mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleşen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme, bu suçalamdan dolayı Mübarek'e dava açılamayacağına kanaat getirdi.

    Dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da haklarındaki suçlamalardan beraat etti.

    Mısır Başsavcısı, mahkemenin devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkında açılan 'protestocuları öldürmek' davasında verdiği yetkisizlik kararı ve dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli hakkında ise verdiği beraat kararına itiraz ederek kararı temyiz mahkemesine taşıyacağını söyledi.

    Mübarek'ten ilk açıklama

    Hakkında verilen kararların ardından açıklama yapan devrik lider Hüsnü Mübarek, 2011 ayaklanmaları sırasında hiçbir suç işlemediğini söyledi. Mübarek, hakkında 2012 yılında verilen ilk hükmü duyduğunda güldüğünü, bugün verilen kararı ise beklediğini öne sürdü.

    Mübarek ayrıca, iktidarının son 10 yılında kendisine destek verenlerin ayaklanmalar sırasında o desteği geri çektiğini ifade etti. Destek veren ülkeler olarak ABD'yi mi kasttettiği sorusunu ise bu konuya ilişkin bir şey söyleyemeyeceğini belirterek cevapladı.

    Hapiste kalmaya devam edecekler

    Mübarek'in iki oğlu ve İçişleri Bakanı Habib Adli daha önce aldıkları cezalar sebebiyle hapiste kalmaya devam edecekler. Farklı yolsuzluk davalarından Adli'nin beş, Mübarek'in iki oğlu Alaa ve Cemal'in ise dörder yıl hapis cezası bulunuyordu.

    Mahkeme salonunda sevinç gösterisi

    Kararın açıklanmasının ardından Hüsnü Mübarek ve oğulları büyük sevinç yaşadı. Salonda bulunan Mübarek yanlıları da alkış tutarak sevinç gösterisinde bulundu. İki oğluyla birlikte mahkeme salonundaki kafeste bulunan Mübarek, el sallayarak destekçilerine teşekkür etti.

    2011'deki ayaklanmalar sırasında öldürülen protestocuların aileleri, kararın açıklanmasından sonra mahkeme kapısında karara tepki gösterdi. Göstericiler arasında bazı kişiler baygınlık geçirdi.

    Birçok suçlamadan yargılanıyordu

    Davada, Mübarek'in iki oğlu Alaa ve Cemal, dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli, altı yardımcısı ve firari iş adamı Hüseyin Salim de yargılanıyordu.

    Sanıklara yöneltilen suçların arasında; 2011'deki ayaklanmalarda protestocuları öldürmek başta olmak üzere, rant sağlamak ve yolsuzluk bulunuyordu.

    "Ya İdam ya İntikam"

    Askeri darbeyle devrilen ve Mısır'da 2012'deki seçimle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları 'ya idam ya intikam' kampanyasını başlatarak, Mübarek hakkında idam cezasının verilmesini istiyor.

    Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve Mursi yanlısı Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak iki ayrı duyuruda Mübrek'in duruşmasıyla eş zamanlı protesto çağrısı yapmıştı.

    Hüsnü Mübarek yanlıları sosyal medyada başlattıkları 'Özür Dileriz Reis' kampanyası kapsamında Mübarek için dua edilmesi çağrısı yaptı.

    Müebbet hapis verilmişti

    Mısır'da devrim sırasındaki gösterilerde 900 protestocunun ölümüyle ilgili davada, devrik lider ve eski içişleri bakanı Habib Adli, 2 Haziran 2012'de ömür boyu hapis cezasına mahküm edilmişti.

    Ancak Ocak 2013'ta temyiz mahkemesine yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından Mübarek'e yeni bir yargılanma hakkı tanındı.

    Mübarek daha önce başkanlık köşklerine tahsis edilmiş fondan 174 bin dolara el koyması suçundan 3 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası almıştı.

    Mübarek sağlık durumundan dolayı Kahire'deki Maadi Askeri Hastanesi'nde hapiste tutuluyordu.

    Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Amerika Birleşik Devletleri Hüsnü Mübarek Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title