Haberler

Mısır'da Gergin Bekleyiş

Güncelleme:

Şefik: Göstericilere Karşı Güç Kullanılmayacak

Bugünü Hüsnü Mübarek'in ülkeden gitmesine atfen "terk günü" ilan eden muhalifler başkent Kahire'deki Tahir Meydanı'nda cuma namazı kıldı.

Cuma namazını kıldıran İmam Halid el Marakbi hutbesinde, "Özgür doğduk, özgür yaşayacağız. Zafere kadar sabırlı olmanızı istiyorum" dedi.

"Bizi temsil eden, taleplerimizi dile getiren bir partimiz yok. Müzakere etmek isteyen, buraya gelir, konuşuruz" diyen imam, cemaatle birlikte ölenler için gözyaşı döktü. Namaz sona erer ermez toplananlar Cumhurbaşkanı Mübarek için "defol, defol" sloganları attı.

El Cezire televizyonu, Tahrir Meydanı'ndaki göstericiler arasına sızan onlarca güvenlik görevlisinin kimliklerinin deşifre edildiği bildirdi.

Tahrir Meydanı'na gelen Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tentavi, toplananlara ilk kez seslenerek, Mübarek'e atfen, "Size seçimde aday olmayacağını söyledi" dedi.

El Cezire, muhalif lider Muhammed El Baradey ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da Tahrir Meydanı'na geldiğini duyurdu.

"Güç kullanılmayacak"

Mısır Başbakanı Ahmet Şefik ise meydandaki muhalif göstericilerin güç kullanımı yoluyla çıkarılmayacağını belirtti.

Enformasyon bakanlığının bildirisine göre, Başbakan Şefik, göstericilerin Tahrir meydanını terk etmeleri için zorlanmayacağını söyledi.

Başbakan Şefik, göstericilerin Tahrir meydanında kalmakta özgür olduklarını ve hiçbir şiddet ve yıkıcı eyleme karışmamak koşuluyla, gösterilere katıldıkları için hiç kimsenin gözaltına alınmayacağını belirtti.

Öte yandan devlet televizyonunun haberine göre gece sokağa çıkma yasağı da hafifletildi.

Buna göre akşam 17.00 sabah 07.00 arasında uygulanmakta olan yasak 3 saat kısaltılarak, akşam 19.00 sabah 06.00 saatleri arasında uygulanacak.

El Cezire'nin Kahire bürosuna saldırı

Tansiyonun yüksek olduğu Kahire'de El Cezire televizyonunun bürosu da saldırganların hedefi oldu. Televizyon, kimliği belirlenemeyen kişilerin büroya girdiğini ve buradaki bazı malzemeleri tahrip ettiğini duyurdu.

Güvenlik Müsteşarlığı'na füze

Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde de Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı. Görgü tanıkları, RPG füzesinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.

Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

5 bin yaralı

Mısır'da düzenlenen gösterilerde şimdiye kadar 5 bin kişinin yaralandığı bildirildi. El Cezire televizyonu Mısır Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, ülke genelinde yapılan gösterilerde şimdiye kadar 5 bin kişinin yaralandığını kaydetti.

El cezire ayrıca dört eski bakan yardımcısının tutuklandığını duyururken, tutuklananların kimliği ve hangi bakanlıklarda çalıştıklarına ilişkin bilgi vermedi.

Hava sahası kapatıldı

Bu arada Mısır'ın hava sahasının kapatılması üzerine THY de Mısır'a yapılacak tüm seferlerin iptal edildiğini açıkladı.

ORTADOĞU DA TEYAKKUZDA

Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak Ortadoğu'nun her ülkesi teyakkuzda. Cuma namazlarının ardından "Mısır'a destek" temasının öne çıkacağı protesto gösterileri bekleniyor.

İran:

İlk haber İran'dan geldi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney cuma hutbesinde Mısır'a değindi. Hamaney "Mısır'da olan İslami bir uyanış hareketidir. Mısırlılar İslam dini çevresinde birleşmeli" dedi.

"Mısır'daki olaylar, ABD için telafisi mümkün olmayan bir yenilgidir" diyen Hamaney, "Siyonistler herkesten daha çok kaygılılar. Onlar, Mısır'ın yandaşlığını kaybederlerse nelerin olacağını biliyorlar" ifadesini kullandı.

Mübarek'i "ABD ve İsrail'in hizmetindeki bir hain" olarak niteleyen Hamaney, Mübarek'in, Mısır halkını küçük düşürdüğünü vurguladı.

Ürdün:

Kral'ın eski hükümeti görevden aldığı ve yeni bir Başbakan atadığı Ürdün'de ise bugün namazdan sonra büyük bir eylem bekleniyor. Muhalif gruplarla görüşmelere başlanması, Ürdün'deki muhalefeti tatmin etmiş değil.

Filistin:

Batı Şeria'da cuma namazından sonra düzenlenen İsrail protestola

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title