Haberler

Mesut Yılmaz 5 Yıl Aradan Sonra Yine Meclis'te

Yılmaz 5 Yıl Aradan Sonra Yeniden Meclis'e Giriyor. 3 Kasım Seçimlerinin Ardından 27 Kasım 2002'de Genel Başkanlığı Bırakan Yılmaz'ın Milletvekili Olduktan Sonraki İlk Hedefi Merkez Sağı Toplamak.

Eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz 5 yıl aradan sonra yeniden Meclis'e giriyor. 3 Kasım seçimlerinin ardından 27 Kasım 2002'de genel başkanlığı bırakan Yılmaz'ın milletvekili olduktan sonraki ilk hedefi merkez sağı toplamak.

Genel seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçları, AKP'nin oylarını artırarak tek başına iktidar olacağını işaret ederken, seçim sonuçları Rize'den bağımsız milletvekili adayı olan Mesut Yılmaz'ın da Meclis'e gireceğini gösteriyor.

1983 yılının Mayıs ayında kurulan Anavatan Partisi'nin kurucu üyeleri arasında olan Yılmaz, aynı yıl yapılan seçimde Rize'den milletvekili seçildi. Birinci Özal hükümetinde Devlet Bakanlığı yapan Yılmaz 1986'da ise Kültür ve Turizm bakanlığı yaptı. İkinci Özal hükümeti döneminde ise Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttü. Yılmaz, Yıldırım Akbulut hükümetinde üstlendiği görevinden 20 Şubat 1990'da istifa ederken 15 Haziran 1991 tarihinde yapılan Anavatan Partisi büyük kongresinde de genel başkanlığa seçildi. 20 Ekim 1991 günü yapılan genel seçimlerden sonra Anamuhalefet Partisi lideri olarak çalışmalarını sürdüren Yılmaz, 24 Aralık 1995 günü yapılan genel seçimler sonrası Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi tarafından oluşturulan 53.Hükümetin Başbakanı olarak görev yaptı.

Yılmaz, 20 Haziran 1997 tarihinde 55.Hükümeti kurmakla görevlendirildi. 17 Ocak 1999 tarihinde T.C. Başbakanlığı görevinden ayrılan Yılmaz, 18 Nisan 1999 günü yapılan Genel Seçimlerden sonra kurulan 57. Hükümette, 13 Temmuz 2000 tarihinden 3 Kasım 2002 tarihine kadar Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

3 KASIM SEÇİMLERİNDEN SONRA İSTİFA ETTİ

Mesut Yılmaz, 3 Kasım 2002'de yapılan seçimlerde partisinin aldığı oy oranının ardından genel başkanlıktan istifa etti.

YÜCE DİVAN GÜNLERİ

Yılmaz için, genel başkanlık görevinden istifasının ardından Yüce Divan günleri başladı. TBMM Türbank ihalesine fesat karıştırdıkları iddiasıyla Yılmaz ve Devlet Bakanı Güneş Taner'in Yüce Divan'a sevk edilmesine karar verdi. Meclis'te Yüce divan kararı 15'e karşı 429 oyla kabul edildi. Meclis'ten çıkan kararın ardından da Yılmaz ve Güneş Taner 2005 yılının ilk aylarından itibaren Yüce Divan'da yargılanmaya başlandı. Yüce Divan'a sevk edilen ilk başbakan olan Mesut Yılmaz hakkında beraat kararı çıkmadı ancak "Rahşan affından" yararlandı. Yüce Divan davanın kesin hükme bağlanmasını 4616 sayılı Şartla Salıverilme Yasası uyarınca erteledi. Bu kararın ardından da Mesut Yılmaz yeniden siyasete döneceğini açıkladı.

YILMAZ'IN İLK İŞİ MERKEZ SAĞ

22 Temmuz seçimlerinde önce DP'den adaylığı konuşulan ancak daha sonra Rize'den bağımsız aday olarak seçime giren Yılmaz, seçim sonrasına ilişkin ilk işinin ise merkez sağı toparlamak olacağını söylemişti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title