Haberler

Mesanesinden 5-6 Cm'lik Taş Çıkartıldı

Medical Park Tokat Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yalçın, uzun süreli sonda kullanan bir hastanın mesanesinden 5-6 cm’lik taş çıkartıldığını söyledi.

Medical Park Tokat Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yalçın, uzun süreli sonda kullanan bir hastanın mesanesinden 5-6 cm'lik taş çıkartıldığını söyledi.

Medikal Park Özel Tokat Hastanesi'nde yapılan operasyonda bir hastanın mesanesinden yaklaşık 5-6 cm'lik taş çıkartıldı. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yalçın, yaklaşık 9 yıl önce ağaçtan düşme sonrası felçli hale gelen ve daimi sonda kullanmaya başlayan hastanın son 1 yıldır sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve sol böbrek bölgesinde ağrı şikayeti ile hastaneye başvurduğunu söyledi. Yapılan tetkiklerinde hastanın idrar kesesinde 5-6 cm tespit edilen taşın başarılı bir operasyonla alındığını belirten Yalçın, sonda kullanımına dikkat çekti. Bazı hastalıklar nedeniyle daimi sonda kullanması gerektiğini ifade eden Yalçın, "Sonda kullanımı sosyal yönden problem teşkil etse de bazen kaçınılmazdır. Sonda kullan hastalar mutlaka en geç 3 haftada bir sondalarını değiştirtmek zorundadırlar. Yine sondalı hastalar bol su içmeli ve hijyene dikkat etmelidir. Ayrıca sondanın takılıp organlara zarar vermemesi için de azami dikkat içinde olmalıdır. Daimi sonda kullanan hastalarda sık sık idrar yolu enfeksiyonu, kasıklarda ağrı, anormal koku oluyorsa mesanede taş oluşmuş olabilir. Bu şikayetleriniz varsa mutlaka üroloji hekime başvurunuz" diye konuştu.

Yalçın, uzun süreli sonda kullanan hastalarda kronik irritasyona bağlı olarak mesanede taş oluşabildiğini sözlerine ekledi. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kenan Yalçın Tokat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title