Haberler

Mersin Büyükşehir Belediyesi Silifke Göksu Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nde kapasite artırımı gerçekleştirdi

Güncelleme:

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke Göksu Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nde ikinci lotu hizmete alarak kapasite artırımı gerçekleştirdi. Yeni lot sayesinde tesis, 8 yıl daha atık depolayarak bertaraf edebilecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ; Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Mut, Gülnar, Erdemli ve Silifke ilçelerinin evsel nitelikli katı atıklarının bertarafını gerçekleştirdiği Silifke Göksu Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nde, ikinci lotu hizmete alarak kapasite artırımı gerçekleştirdi. Hizmete alınan 38 bin 293 metrekarelik yeni lot sayesinde Silifke Tesisi, 8 yıl daha atık depolayarak bertaraf edebilecek. Bertarafı sağlanan atıklardan elde edilen metan gazının miktarı artarken, buna bağlı olarak üretilen elektrik enerjisi de artacak.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azalması ve küresel ısınmanın önlenebilmesi adına önemli çalışmalar yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi, düzenli depolama tesislerinde gerçekleştirdiği bertaraflarla, katı atıkların çevreye ve atmosfere vereceği zararları en aza indiriyor.

Evsel nitelikli katı atıkları düzenli depolama tesislerinde bertaraf ederek metan gazından elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, söz konusu metan gazının atmosfere salınımının da önüne geçerek, sera gazı etkisini azaltıyor. Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Mut, Gülnar, Erdemli ve Silifke ilçelerinin evsel nitelikli katı atıklarının bertarafının gerçekleştiği Silifke Göksu Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nde yapılan çalışmalar sonucu, evsel nitelikli atıkların bertarafını sağlayacak ikinci lot hizmet vermeye başladı. Mart ayında atık bertarafına başlayan ve 77 metre derinliğindeki ikinci lot 38 bin 293 metrekare alana sahip. İkinci lot sayesinde tesis, 8 yıl daha katı atık depolayıp bertaraf edebilecek.

KAYA: "DÜZENLİ DEPOLAMA ALANININ GENİŞLEMESİYLE, ELEKTRİK ÜRETİMİ DAHA DA ARTTI"

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü'nde görev yapan Çevre Mühendisi Nursel Cansu Kaya, Silifke Göksu Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin çalışma sistemini anlattı. Tesise günlük yaklaşık 500 ton evsel nitelikli katı atık geldiğini belirten Kaya, "Tesisimizde iki adet lot mevcut. İkinci lotumuz yeni aktif hale getirildi ve ilk atık kabulünü 28 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirdik. 2 lot kapasiteli tesisimizden, yaklaşık olarak 2 megavat elektrik üretimi sağlanmakta. Lotlar içerisinde atıkların düzenli depolanması sayesinde borulama yöntemiyle metan gazı eldesi yapılarak, biyogaz elektrik üretim tesisimize aktarılıyor. Buradan da mekanik enerji elektrik enerjisine çevrilerek, elektrik üretimi sağlanıyor" dedi.

Kaya, tesiste elde edilen metan gazının atmosfere salınımının engellenerek elektrik enerjisi üretmesinin, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuzlukların azaltılmasında da önemli rol oynadığına değinerek, "Daire Başkanlığımızın ortak amaçlarından biri olan iklim değişiklinin yarattığı olumsuzlukların azaltılması politikasında da, tesisimiz önemli bir göreve sahip. Metan gazı, karbondioksitten 28 kat daha fazla sera gazı etkisine sahip. Tesisimiz, metan gazının geri dönüşümüyle, yani elektrik enerjisine çevrimiyle de, bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırmada büyük rol oynamaktadır" diye konuştu. Yapılan kapasite artırımının önemine de değinen Kaya, "İkinci lotun yapımıyla beraber, 8 yıl daha hiçbir sıkıntı çekmeden atık alımına ve atık bertarafına devam edilecek" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mersin Büyükşehir Belediyesi Göksu Belediye Enerji Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title