Haberler

Meclis Yazıcıoğlu'nun Ölümünü Araştıracak

Meclis Genel Kurulu'nda, Yazıcıoğlu ve Beraberindeki 5 Kişinin Helikopter Kazasında Yaşamını Yitirmesiyle İlgili AKP, CHP ve MHP'nin Verdiği Araştırma Önergeleri Birleştirilerek Görüşüldü.

Meclis Genel Kurulu'nda, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin helikopter kazasında yaşamını yitirmesiyle ilgili AKP, CHP ve MHP'nin verdiği araştırma önergeleri birleştirilerek görüşüldü. Genel Kurul'da, araştırma komisyonu kurulması kararlaştırıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kazanın ardından yapılan incelemelerden "olayın düşme" olduğunun anlaşıldığını belirtirken arama kurtarma anlamında tüm imkanların sonuna kadar kullanıldığını, tereddüt doğuracak hiçbir husus olmadığını söyledi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım "Ulaştırma bakanının ortada olmadığı düşüncesine katılmıyorum. Gece gündüz ara vermeden çalışmaları yürüttük, koordinasyonu birlikte yaptık. İlla ki orada olmak kazayla ilgilenmek anlamına gelmiyor" diye konuştu.

-"OLAYIN AYDINLATILMASI DEVLETİN BOYNUNUN BORCUDUR"-

Meclis Genel Kurulu'nda, 25 Mart'ta geçirdiği helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili AKP, CHP ve MHP'nin verdiği araştırma önergeleri birleştirilerek görüşüldü. Genel Kurul'da hükümet adına söz alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, helikopter kazasının üzücü olduğunu ve 7'den 77'ye herkesi sarstığını belirterek "Kazadan günümüze kadar kaynağı ve dayanağı belirsiz yüzlerce yorum ve değerlendirme yapıldı. Herkesten istirham ediyorum biraz sakin ve mantıklı olalım. Bu işin cenazelerin kaldırılmasıyla bitmediğini biliyoruz. Olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması devletin boynunun borcudur. Hükümetimiz konunun üzerindedir'' diye konuştu. Araştırma önergesini verirken bir daha böyle olaylar olmaması, ya da en az zararla atlatılması amacını taşıdıklarını söyleyen Atalay, konunun adli bir olay olduğunu ve gerekli tahkikatların yürütüldüğünü ifade etti.

Atalay, şunları söyledi:

"Kazanın tüm iddiaları karşılayacak şekilde aydınlatması, bu kapsamda ele alınacak konular arasındadır. Çalışmaların sonuçlarını hep birlikte bekleyeceğiz. İkinci süreç, kazanın yetkili birimlerince haber alınmasından, kazazedelerin bulunarak alınması ve ailelerine teslim edilmesine kadar ki süreçtir. Bu sürecin arama kurtarma aşaması, bakanlığımı doğrudan ilgilendirmektedir. Bu nedenle, arama kurtarma çalışmaları, kazadan haber edinildiği andan itibaren bilgim ve takibim altında olmuştur. Şu kadarını ifade edeyim; mevcut imkanlar çerçevesinde arama kurtarma çalışmaları anlamında azami gayret gösterilmiş, hiçbir ayrıntı atlanmamıştır. Üçüncü süreç ise kaza enkazına ulaşıldığı andan itibaren, kaza kırım ekiplerinin sağlıklı çalışması, tüm delillerin toplanması ve raporlanması sürecidir. Bununla ilgili tüm taraflar çalışmalarını sürdürmektedir. BBP tarafından da bazı girişimlerde bulunulduğunu biliyoruz.''

-"SİS ENGELİ OLMASAYDI DAHA KOLAY ULAŞILACAKTI"-

Kazada yaşamını yitiren İHA muhabiri İsmail Güneş'in 112 Acil Servisi'ni aramasıyla kazadan haberdar olunduğunu ifade eden Bakan Atalay, bununla birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşların teyakkuza geçirildiğini söyledi. Atalay, "Herkes büyük özveriyle, zor iklim şartlarına rağmen en iyisi yapmaya çalışmıştır, hiçbir ayrıntı kaçırılmamıştır. Arama çalışmaları, cep telefonundan alınan sinyaller doğrultusunda harita üzerinde belirlenen 25-30 kilometrelik alanda sürdürülmesi zarureti ortaya çıkmıştır. Nokta yer tespiti yapılabilmesi mümkün olmamıştır. Bunun aksine yapılan haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Kaza yeri bilindiği halde başka yerde arama yapıldığını söylemek, insaf ve izanla bağdaşır bir durum değildir. Mevcut imkanlar en iyi şekilde kullanılarak olumsuz hava koşullarına rağmen arama kurtarma çalışmaları yürütülmüştür. Eleştiri yapanların, bölgenin arazi yapısı ve iklim durumundan habersiz oldukları anlaşılmaktadır. Görüş mesafesini olumsuz etkileyen sis engeli olmasaydı kaza mahalline çok daha kolay ulaşılması mümkün olabilecekti.'' dedi.

-"OLAYIN DÜŞME OLDUĞU ANLAŞILIYOR"-

Yapılan incelemelerden olayın düşme olduğunun anlaşıldığını kaydeden Bakan Atalay ''Olayla ilgili arama kurtarma anlamında, akla gelebilecek tüm imkanlar sonuna kadar kullanılmıştır. Bu konuda tereddüt doğuracak hiçbir husus bulunmamaktadır'' diye konuştu.

-"KİMSE RANT PEŞİNDE DEĞİL"-

Genel Kurul'da CHP adına konuşan Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Bakan Atalay'ın yaptığı konuşmayla adeta bir savunma içine gerdiğini ifade ederek "Kimse bu konu üzerinden rant elde etme anlayışında değil. Kimse yargılanmıyor" dedi. Coşkunoğlu, ''Pilotun gideceği rotayla ilgili olarak hava raporunu alma şansı yok. Uçaklardaki gibi, helikopterler için bir uçuş rotası yerden regüle edilmemektedir. Batı ülkelerinde bulunan bu sistemin Türkiye'de olmaması büyük eksikliktir'' dedi.

-"KAZA SAYISININ ARTMASI ANLAMLI"-

MHP adına konuşan Adana Milletvekili Kürşat Atılgan ise son yıllarda Türk havacılığında kaza sayısının artmasının anlamlı olduğunu belirtirken bunun nedenlerinin iyi araştırılması gerektiğini söyledi. Atılgan, arama-kurtarma çalışmalarının uluslararası standartlara getirilmemesi halinde Türk hava sahasının güvenilir olmaktan çıkacağını ifade etti.

-"KAYSERİ VALİSİNİN AÇIKLAMASI DİKKAT ÇEKİCİ"-

Önerge sahibi olarak konuşan Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir de helikopter kazasının duyulduğu ilk andan itibaren kamuoyuna doğru bilgi verilmediğini söyledi. Doğru bilgi verilmesinin insangücünün boşa harcanmamasına ve bilgi kirliliğinin önlenmesine neden olacağını söyleyen Özdemir, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın kazanın ardından bölgeye gitmemesini eleştirdi. Özdemir, "Kayseri valisinin açıklaması dikkat çekicidir, bu açıklamadan sonra arama kurtarma çalışmaları durmuştur. Kayseri valisinin haber kaynağı kimdir ya da hangi kurumdur? Ayrıca 17 kez ciddi kaza atlatmış, tehditler alan bir genel başkanın yanında neden telsizli bir koruma polisi yoktur?" diye konuştu.

Genel Kurul'da söz alan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise araştırma komisyonu kurulmasını Türk sivil havacılığının gelişmesi açısından önemli gördüğünü belirtirken bakanlığının ve ilgili tüm kurumların komisyonun çalışmalarına katkı sağlayacağını söyledi. Türk sivil havacılığının 5 yılda büyüdüğünü, 3 bin 330 uçağın semalarda dolaştığını, uzman teknik personel sayısının 53'ten 120'ye yükseltildiğini kaydeden Bakan Yıldırım toplam uçuş sayısının ise 33 milyondan 75 milyona çıkartıldığını söyledi. Kazaların ne tür tedbir alanırsa alınsın çoğu kez insan hatasından kaynaklandığını, dünyada asıl hedefin sıfır ölümlü kaza olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, kazanın ardından bölgeye gitmemesine yönelik eleştirilere ise "Ulaştırma bakanının ortada olmadığı düşüncesine katılmıyorum. Gece gündüz ara vermeden çalışmaları yürüttük, koordinasyonu birlikte yaptık.İlla ki orada olmak kazayla ilgilenmek anlamına gelmiyor" karşılığını verdi.

-GÜLPINAR'I KIZDIRDI-

Yıldırım'ın konuşmasını uzatması ise birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ı kızdırdı. Yıldırım'a 5 dakika süre veren Gülpınar, Yıldırım'ın süresini birkaç kez uzattıktan sonra konuşmamasını tamamlaması nedeniyle tepkisini "Birleşimi ben mi yönetiyorum siz mi. Bu kadar da olmaz ki. her şeyin bir ölçüsü var" diyerek gösterdi.

-ARAŞTIRMA KOMİSYONU 16 KİŞİDEN OLUŞACAK 3 AY ÇALIŞACAK-

Meclis Genel Kurulu'nda alınan karar gereği, Yazıcıoğlu'yla ilgili kurulan araştırma komisyonu 16 milletvekilinden oluşacak ve çalışmalarını 3 ay boyunca sürdürecek. (ANKA)

(EG/BÜN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title