Haberler

MEB Veri Tabanında Bilgi Hırsızlığı

Güncelleme:

MEB tüm illerin müdürlüklerine gönderdiği mesajda, sisteme giriş yapılan şifrelerin sosyal medya üzerinden, "Bakanlık içindeki kötü niyetli kişilere verildi." dedi.

15 milyon öğrenci ve binlerce öğretmenin kişisel bilgilerinin bulunduğu Milli eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bilişim sistemleri veri tabanında, "şifre" hırsızlığı yaşandığı ortaya çıktı.

MEB'den 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen bir maille, bakanlığın uyarılarına karşın, sisteme giriş yapılan şifrelerin sosyal medya üzerinden, "bakanlık içindeki kötü niyetli kişilere" verildiği belirtilerek, bakanlık içinden e-posta ile gelen şifre taleplerine yanıt verilmemesini istedi. Okullar şifreler için alarma geçti.

TÜM KİŞİŞEL VERİLER KORUMASIZ

Milyonlarca öğrenci, öğretmen ve velinin T.C kimlik numaralarından, cep telefonlarına, açık adreslerinden özlük dosyalarına kadar tüm kişisel bilgilerinin yer aldığı MEB Bilişim Sistemleri (MEBBİS) şifreleri ile ilgili skandal bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı.

İHBAR VE ŞİKAYET YAĞIYOR

MEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Bilişim Altyapı Sistemleri ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Murat Karadağ tarafından, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen mailde, başkanlığa son zamanlarda şifre hırsızlık teşebbüsleriyle ilgili çok sayıda ihbar ve şikayet geldiği belirtildi.

Şikayetlerin ortak noktasının, MEB'in modüllerinin ve e-posta hesaplarının ele geçirilmeye çalışılması olduğu vurgulanan mailde, şunlar kaydedildi:

UYARILARA RAĞMEN ŞİFRELER VERİLMİŞ

"Bu konuda özellikle sosyal medya ortamlarının kullanılmaya çalışıldığı dikkat çekmektedir. Daha önce birçok kez uyarılarda bulunmamıza rağmen, hâla il/ilçe müdürlükleri ve okullarımızda modül ve e-posta şifrelerinin kötü niyetli kişilere verildiği görülmüştür. Bakanlığımızın hiçbir birimi ve hiçbir yöneticisi sizlerden şifre istemez. Hiçbir şekilde şifrenizi kimseyle paylaşmayınız. Özellikle MEBBIS, e-Okul, e-posta, e-yurt, e-yaygın vb. şifrelerinin istendiği e-postalar bakanlığımız birimlerinden kötü niyetli kişiler tarafından talep edilmektedir ve maalesef okullarımız da bu e-postalara şifrelerini göndererek yanıt vermektedir. Sizlere gelen şüpheli şifre isteklerine lütfen yanıt vermeyiniz ve konu ile ilgili olarak bakanlığımıza bilgi veriniz."

"ACİL DEĞİŞTİRİN"

"Kötü niyetli" e-postaların doğrudan, "bilgiguvenligi@meb.gov.tr" ve "ays@meb.gov.tr" e-posta adreslerine iletilmesi istenen mailde, "Kötü niyetli teşebbüste bulunan şahıslar ile şifre veya herhangi bir bilginizi paylaşmış iseniz derhal tarafımıza bilgi vererek hesapları dondurtunuz ve savcılıklara suç duyurusunda bulununuz" denildi.

Başkanlığın 5651 sayılı Yasa kapsamında tüm bağlantı adreslerini ve yapılan tüm işlemleri kayıt altında tuttuğu ifade edilen mailde, savcılık yolu ile gelen tüm taleplere de cevap verildiği kaydedildi. Mailde "Tüm kurum yöneticileri ve MEBBIS kullanıcılarından şifreleri basit olanların ivedi olarak şifresinin değiştirilmesi gerekmektedir" denildi. (Kaynak: Milliyet)

MEB'DEN AÇIKLAMA VAR

Milli Eğitim Bakanlığından (Meb), bilgi sistemlerindeki kullanıcı şifre ve bilgilerinin çalındığı yönündeki haberlerin asılsız olduğu bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı gazetelerde "Okullarda Şifre Alarmı" ve "Çocukların Geleceği Hırsızların Elinde" başlıklarıyla yayımlanan haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

"MEB'de tüm öğrenci, veli ve öğretmenlerin bilgileri çalındı" ve "15 milyon öğrencinin bilgilerini içeren veri tabanı şifrelerinin kötü niyetli kişilerle paylaşıldığı belirlendi" iddialarının tamamen asılsız, haberin ise "masabaşı gazetecilik" ürünü olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bankalarda ve erişimde güvenlik sınırı olan bütün sistemlerde yaşandığı gibi Bakanlığımızın bilgi sistemleri de (e-okul, Mebbis vb.) zaman zaman art niyetli kişilerin sanal saldırılarına hedef olmaktadır. Üst düzey güvenlik tedbiri ile 24 saat esasına göre korunmakta olan sistemimizin güvenlik sınırlarını aşarak verilere ulaşmak isteyen kimi kötü niyetli kişiler hakkında zaman zaman Bakanlığımıza ulaşan şikayetler doğrultusunda Bakanlığımız bütün öğrencilerimizi, velilerimizi, öğretmenlerimizi ve yöneticilerimizi 'sanal ortamlarda şifre ve bilgi paylaşımı yapılmaması' konusunda sürekli ikaz etmektedir.

Haberde bahsi geçtiği gibi kullanıcılarımızın şifre veya bilgilerinin çalınması söz konusu değildir. Milyonlarca öğrencimizi ve velilerini olumsuz etkilemeye yönelik bu haber ile ilgili gerekli yasal işlemler başlatılacaktır."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Murat Karadağ Eğitim Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (44)

melek:

17-25 ARALIK HIRSIZLIK VE YOLSUZLUKLARI NEDENİYLE 4 BAKANI İSTİFA ETMİŞ BİR İKTİDAR ISRARLA GÖREVDE KALMAK İÇİN PARALEL UYDURMASI VE DARBE SAFSATALARI İLE HIRSIZLIK VE YOLSUZLUKLARI ÖRTMEK İÇİN HAKİM SAVCI EMNİYET NE VARSA YERLE BİR ETTİ. . . NEDEN ? ÇÜNKÜ BALIĞIN BAŞINA ULAŞILMASINI İSTEMEDİLER. . . ONURLU İNSANLAR İKTİDARDA OLSAYDI HÜKÜMET İSTİFA EDERDİ. BİZLERİN İNANÇLARINI KULLANARAK BİZLERİ SOYANLARA TAVIR KOYAMIYORSAK BİZLER NASIL MÜSLÜMANIZ ?

40
23
yanıtYanıtla
HüseyinMobil-IOS:

La ne paraleli takmışınız bi paralel paralel

40
0
yanıtYanıtla
cumhuriyeti nasIL kurduk...?:

SAPKAYI INGILTEREDEN, , ALFABEYI ITALYADAN, , LAIKLIGI FRANSADAN, , AYASOFYAYI MÜZE YAPMA RICASINI YUNANDAN, , IRKCILIGI ATA''DAN, , TÜM BUNLARA DESTEGI AMARIKADAN, , ALARAK CUMHURIYET KURDUK. . . . !!

21
16
yanıtYanıtla
...mobilWeb@haberler.com:

Bilgilerimizi koruyamiyorsunuz. Sorulari koruyamiyorsunuz neye yariyorsunuz. Kötü niyetli çalisanmis. Her niyeti bozan bilgilerimizi alabiliyorsa ne olacak halimiz

21
1
yanıtYanıtla
misafir:

hükümete yakın sendikaların işidir milleti fişleyecem diye

22
0
yanıtYanıtla
... Mobil-ANDROID:

Biz Cumhuriyeti kurduk senin ggibiler de konuşsun diye. Ah Atam yapmasaydın. Şu aptalları İstiklal Mahkemelerinde mahvetseydin.

12
9
yanıtYanıtla
necmettin erbakan:

süreç eğitimi bitirmiştir okullarda kaos hakimdir öğretmende idarecide günü kurtarmmkata olan öğrenciye olmaktadır velilerde öğretmene sagı kalmamıştır velilerde ilme eğitime mihnet kalmadığından idealist öğretmenlerde yara almaktadır 146 vatandaşça istismar edilmektedir şizofrenlerin takıntısı olmuştur

17
3
yanıtYanıtla
inci:

bunudamı yüzünüze gözünüze bulaştırdınz? aferin size aferinki ne aferin

16
3
yanıtYanıtla
yyuuhh artik!!!Mobil-ANDROID:

Cumhuriyet dusmanlari yorum yapmis yine yazıklar olsun size be Atamin kurduğu cumhuriyette rahatça demokratik laik modern bi şekilde yasa sonrada nankörlük et yedigi kaba tukuren hainlersiniz siz bu yorumları yazanlar. Atamin kemikleri sizliyordur.

14
5
yanıtYanıtla
tarih kitaplari yeniden yazILSIN...:

tarih kitaplarimizin tekrar yazimasini rica ediyorum, , , cünkü simdiki tarih kitaplarini 1923 den sonra ayyas sarhos ve yalaka CHP, liler tarafindan yazilmistir, , külliyyen yalalarla ve iftiralarla doludur, , bence en önemli konu budur, , cünkü genclerimizin körpe dimaglari her gün yalan ve yanlis tarih bilgileriyle zehirlemektedir.

13
5
yanıtYanıtla
Tüm 44 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title