Haberler

Marmara Üniversitesi'nde Teknolojik Devrim

Türkiye’nin en büyük ikinci kablosuz ağ projesi Marmara Üniversitesi’nde hayata geçirildi.

Türkiye'nin en büyük ikinci kablosuz ağ projesi Marmara Üniversitesi'nde hayata geçirildi. Teknoloji altyapısını da yenileyen Marmara Üniversitesi, dünya standartlarında yeni bir veri merkezini de hizmete açtı.

Marmara Üniversitesi, bilgiye erişimde sınırları kaldırarak bir ilke imza attı. 12 ayrı kampüsünde 74 bin öğrencisine ve 5 bin personeline kablosuz internet erişim hizmeti sunan Marmara Üniversitesi, teknolojinin öncüsü olma yolunda ilerliyor. Kapsadığı kişi itibarıyla Türkiye'nin ikinci en büyük kablosuz ağ projesi olma özelliği taşıyor. Bu kapsamda kampüslerin tamamını kapsayan 627 kablosuz internet erişim noktası kuruldu ve 37 bin 640 metre kablolama çalışması yapıldı. Uygulama sayesinde kablosuz ağ destekli tüm cihazlar üzerinden erişim yapılmasının yanında kişiye özel yetkilendirme ile daha güvenli ve geniş kapsamlı ağ erişim hizmeti sunuluyor. Ayrıca en son teknolojinin sunmuş olduğu donanımlar ile yüksek bant genişliğine sahip erişim sağlanıyor.

DÜNYA STANDARTLARINDA YENİ VERİ MERKEZİ

Marmara Üniversitesi ayrıca bilişim sistemlerini daha güvenli ve verimli hale getirmek için yeni veri merkezini hizmete açtı. Bu sayede Marmara Üniversitesi dünya standartlarında (bir veri merkezi standardı olan TIER 3 ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Standardı) bir veri merkezine kavuşmuş oldu. Yeni veri merkezinin hizmete girmesi ile birlikte kurumsal bilgilerin tamamı gibi dünya standartlarında korunuyor. Bu proje yapısı itibarıyla tüm üniversiteler arasında tek olma özelliği taşıyor. Yeni veri merkezi, yüksek kapasiteye sahip bir alt yapı, soğuk hava koridoru ile yapılan iklimlendirme sistemi, geniş depolama ve yedekleme alanı, ölçeklenebilir ve genişletilebilir bir alt yapı, felaket kurtarma, yangın koruma ve yedek enerji sistemi, 24 saat izlenebilme, 72 saat kesintisiz çalışabilme ve biometrik unsurlarla desteklenen fiziksel erişim denetimi özellikleriyle dikkat çekiyor.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ'NE ÇAĞ ATLATTIK

Kablosuz ağlar ve yeni veri merkezinin açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. Törene Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hamza Kandur, Prof. Dr. Hasan Selçuk ve Prof. Dr. Osman Kılıç, Senato üyeleri, Genel Sekreter ve yardımcıları, daire başkanları, akademik ve idari personel katıldı.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, böylesine köklü geçmişe sahip olan Marmara'nın daha iyi hizmetlere layık olduğunu söyledi. Yeni veri merkezi ve kablosuz ağ hizmetinin Marmara'ya çağ atlattığının altını çizen Rektör Gül, bu çalışmalarla birlikte son derece modern ve kaliteli bir sisteme sahip olduklarını belirtti. Rektör Gül ayrıca Kenan Evren Kışlasına inşa edilecek olan yeni kampüse geçtiklerinde çok daha iyi bir altyapı sistemini kuracaklarını ifade ederek, teknoloji altyapısı ile İstanbul'un en iyi merkezlerinden biri olacağını aktardı.

600 SUNUCUYA HİZMET VERECEK ALTYAPI OLUŞTURULDU

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Kandur da yeni veri merkezine yapılan yatırımın stratejik önemine vurgu yaparak bilgi yöneterek iş yaptıklarını, bu yüzden de bu yatırımın çok önemli olduğunu belirtti. Mobil uygulamaların da hazırlandığının duyurusunu yapan Prof. Dr. Hamza Kandur, "Yakında yeni tanıtımlarla karşınızda olacağız" dedi.

Veri merkezi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Kandur, "Üniversitemizin bütün verileri bu merkezde toplandığı için güvenliği büyük önem taşıyor. Güvenlik açısından uluslararası standartlara sahip. Ciddi bir altyapı yatırımı yapıldı. Anlık 11 bin kişi online olarak bağlanıyor. Bu da bizim için ciddi bir rakam. Yeni veri merkezinden 600 tane sunucuya hizmet verecek altyapı oluşturuldu. Bu veri merkezini görmek için birçok yerden ziyaretçilerimiz geliyor" dedi.

Prof. Dr. Kandur, yeni veri merkezi ve kablosuz ağ hizmetinin hayata geçirilmesinde büyük çaba harcayan Bilişim Merkezi ekibine ve Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı çalışanlarına teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Gül ve beraberindekiler yeni veri merkezinin açılışını birlikte yaptı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi Zafer Gül İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title