Haberler

Marmara Üniversitesi'nde Eylem

Güncelleme:

TGB üyesi bir grup, Marmara Üniversitesi'nde Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün kapatılmasını, Göztepe yerleşkesinde düzenledikleri eylemle protesto etti.

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup, Marmara Üniversitesi'nde Atatürkçü Düşünce Kulübü (ADK)'nün kapatılmasını, üniversitenin Göztepe yerleşkesinde düzenledikleri eylemle protesto etti. TGB Başkanı Çağdaş Cengiz, kapatma kararının 22 Aralık tarihine kadar geri alınmaması halinde Türkiye genelinde 60 kampüsten on binlerce öğrenci ile eylem yapacaklarını söyledi.

Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi önünde, saat 11.30'da toplanan yaklaşık yüz TGB üyesi, 'Diren Marmara ADK üniversiteler seninle", 'Atatürk'e dokunma hesabını sorarız" yazılı pankartlar açtı. "Atatürk'e dokunma hesabını sorarız", "Atatürk gençliği görev başına" şeklinde slogan atan gruba üniversite içinde toplanan ADK üyesi başka bir grup da katıldı. Yerleşke girişinde açıkla yapması beklenen grup, bir anda güvenlikçilerin engeliyle karşılaşmadan yerleşke içine girdi.

Atatürk heykelinin olduğu alana yürüyen grup burada basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Marmara Üniversitesi ADK Başkanı Sıla Ay, "Rektörlük Marmara Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübünü kapattığını açıkladı. Kapatılan bu kulüp bugün yüzlerce kişiyle buruda. Bize 29 Ekim çalışması yürüttüğümüz gerekçesiyle güvenlik tutanakları ile ADK'nın kapatıldığını söylediler. ADK 29 Ekim'i kutlamak için kimseden izin almak zorunda değil. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı hiçbir yerde tehlike ve güvenlik endişesi yaratmaz. Biz her zaman Cumhuriyeti savunmaya ve daha ileriye götürmek için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KULÜPLERİ KAPATIRSANIZ GENÇLİĞİ ÖLDÜRÜRSÜNÜZ

Eyleme destek veren Marmara Üniversitesi ADK danışman öğretim görevlisi Özcan Özbek ise bir açıklama yaparak, Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün sudan gerekçelerle kapatıldığını belirterek, "Bilim yuvaları olan üniversiteler özgür düşünmeyi paylaşmayı ve sosyalleşmeyi sağlayan ortamlardır. Kulüpler sosyal yünden gençlerin gelişmesi için vardır. Bunları kapattığınız zaman gençliği öldürmüş olursunuz. Bu kararı veren üniversite yönetimini kınıyorum" dedi. Eylemciler, konuşmaların ardından hep bir ağızdan Andımız'ı okudu.

REKTÖRLÜĞE YÜRÜMEK İSTEDİLER

Grup daha sonra ADK'nın kapatılma gerekçesini öğrenmek için, rektörle görüşmek istedi. "Özgür bilim özerk üniversite" sloganları atarak yürüyüşe geçen eylemcilerin önü özel güvenlik görevlileri tarafından kesildi. Çevik kuvvet ekipleri de özel güvenlikçilerin hemen

arkasında önlem aldı. Burada yapılan görüşmeler sonrası seçilen ADK üyesi 3 temsilcinin rektörlük binasına girmesine izin verildi. Aralarında TGB Başkanı Çağdaş Cengiz'in de bulunduğu kalabalık yaklaşık bir saat görüşmenin bitmesini bekledi.

REKTÖRE 22 ARALIK'A KADAR SÜRE TANIDILAR

Yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Marmara Üniversitesi ADK Başkanı Sıla Ay, rektör Zafer Gül'le okulda olmadığı gerekçesiyle görüşemediklerini, kendileri ile görüşen üniversitenin güvenliğinden sorumlu rektör yardımcısı Hasan Selçuk'un da ADK'nın neden kapatıldığını bilmediğini söylediğini belirtti.

Bunun üzerine Çağdaş Cengiz de gruba yönelik yaptığı konuşmada "Hiçbir kuvvet Marmara Üniversitesi ADK'yı kapatamaz. Gerekçe bildirene kadar ADK burada faaliyetlerine devam edecek. 22 Aralık'ta Kadıköy'de TGB Türkiye'nin 60 kampüsünden 10 binlerce gençle eylem yapacak. O tarihe kadar eğer rektörlük bize açıklama yapmazsa ya da ADK'nın kapatılma kararını geri almazsa, o yüzbinler buraya gelir o kararı yırtıp atarız" şeklinde konuştu. Eylem açıklamaların ardından olaysız bir şekilde sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Gençlik Birliği Mustafa Kemal Atatürk Marmara Üniversitesi 29 Ekim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title