Haberler

Mardin Tkdk'dan Mardin'e 3 Yılda 158 Milyon Liralık Yatırıma 68.2 Milyon Liralık Hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Mardin İl Koordinatörlüğü, Mardin'de son 3 yıl içerisinde 15'i kadın, 88'i erkek olmak üzere toplam 163 girişimci ile sözleşme imzalayarak, gerçekleşen 158 milyon liralık bu projelere 68.2 milyon lira hibe desteği verdi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Mardin İl Koordinatörlüğü, Mardin'de son 3 yıl içerisinde 15'i kadın, 88'i erkek olmak üzere toplam 163 girişimci ile sözleşme imzalayarak, gerçekleşen 158 milyon liralık bu projelere 68.2 milyon lira hibe desteği verdi.

Mardin'de özel bir otelde düzenlenen bir panelde, Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, katılım öncesi yardım aracının kırsal kalkınma bileşeni olan IPARD II programı 1'inci başvuru dönemi itibariyle sözleşme imzalamaya hak kazananlara detaylı bilgi verdil. Panele, TKDK Mardin İl Koordinatörü Erdal Çelik, kurum personeli, sözleşme imzalamaya hak kazanan başvuru sahipleri ve onların danışman firma temsilcileri katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İl Koordinatörü Erdal Çelik, kurumla ilgili bilgiler verdi ve yapılan çalışmaları anlattı. Mardin İl Koordinatörlüğü olarak, 2012 yılında kuruluşlarını gerçekleştirdiklerini, 2013 yılında ise AB'den yetki devri alarak 9'uncu çağrı döneminden itibaren proje başvurusu almaya başladıklarını aktaran Çelik, 2016 yılında sona eren IPARD I programı hakkında detaylı bilgiler verdi. Çelik, IPARD I programı kapsamında, toplam yatırım tutarı 158 milyon lira olan 163 adet projeyle sözleşme imzaladıklarını ve bu projelere toplamda 68 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştirdiklerini anlattarak, "İlimizde, çiftçimizin makine-ekipman parkının modernizasyonuna ve genişlemesine katkıda bulunduk. Bu destekler sayesinde Mardin'de tamamı Avrupa Birliği standartlarında olmak üzere 29 adet süt üreten, 6 adet kırmızı et üreten tarımsal işletmenin kurulmasına hibe destekleri ile katkı sağlanmıştır. Ayrıca süt üretim çiftliklerinin yaşadığı pazar sıkıntısını ortadan kaldırarak ilimizdeki süt hayvancılığı sektörünün gelişimine katkı sağlayacak olan, AB standartlarında gıda güvenliği, hijyen ve çevre koşullarına sahip Mardin'de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan 1 adet Süt İşleme Tesisi, IPARD fonları ile ilimize kazandırılmıştır. Bununla birlikte bölgemizdeki besi hayvancılığının gelişimine büyük katkı sağlayacak, tüketeceği enerjiyi güneş enerjisi santrali ile karşılayacak olan ilimizdeki AB standartlarında ilk ve tek olma özelliğine sahip kesimhane ve soğuk hava deposu, IPARD fonları ile ilimize kazandırıldı. Kırsaldan kente göçü önlemek, istihdam ve iş olanaklarını artırmak için yapılan çalışmalar kapsamında; 89 adet çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi (arıcılık, süs bitkisi ve tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği), 28 adet yerel gıda ürünleri ve el sanatları (mısır kurutma ve depolama tesisleri, bakliyat işleme ve paketleme, tahin üretimi, ahşap işleme, iğne oyası atölyesi) ile 9 adet kırsal turizm (otel, aquapark açık yüzme havuzu, halı saha vb.) yatırımlarına hibe desteği verildi. İlimizde, çiftçimizin makine-ekipman parkının modernizasyonuna ve genişlemesine katkıda bulunduk. Bu kapsamda 75'i traktör olmak üzere, 47.766 adet yeni makine-ekipman alımına destek verdik. Ayrıca gençlere ve kadınlara uyguladığımız pozitif ayrımcılıkla ilimizde yapılan toplam 163 IPARD yatırımının 88'i erkek ve 15'i kadın girişimci tarafından hayat bulmuştur. Verdiğimiz desteklerle toplam 910 kişiye istihdam sağlandı" dedi.

Çelik, IPARD-II programının ilk çağrısında Mardin'den yatırım tutarı 11.8 milyon lira ödenmesi planlanan hibe tutarının yaklaşık 7 milyon lirası olan 8 projenin sözleşme imzalamaya hak kazandığını ifade etti. Bu 8 projenin 2'sinin arıcılık, 1'inin kırsal turizm, 4'ünün de hayvancılık ve 1'inin de makine parkı alanında olduğunu kaydeden Çelik, "Zorlu bir sürecin ardından bu aşamaya geldiğiniz için sizleri tebrik ediyorum. Belki bu süreçte maddi ve manevi kayıplarınız oldu farkındayız fakat artık sona gelindi. Taslak sözleşmeler dağıtılacak ve en kısa zamanda da asıl sözleşmeler imzalanarak resmi süreç başlamış olacak. Ayrıca, IPARD II için ülkemiz ve Avrupa Birliği arasında imzalanan finansman Anlaşması yürürlüğe girmiş olup akreditasyon süreci tamamlanmıştır. Bu kapsamda 2'inci çağrı ilanına en kısa sürede çıkılacağının müjdesini de vermek isterim" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Erdal Çelik Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title