Haberler

Mardin Derik'te asırlık zeytin ağaçlarından elde edilen yağlar dünya çapında ödüller kazanıyor

Güncelleme:

Mardin'in Derik ilçesinde asırlık zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinler, soğuk sıkımla tescilli yağa dönüştürülüyor. Derik'te bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen ağaçlarda yetiştirilen zeytinin hasadı sürüyor. Üreticiler, topladıkları zeytinlerin bir kısmını sofralık olarak hazırlarken, büyük bir bölümünü ilçedeki Mezopotamya Zeytinyağı Tesisi'nde yağa dönüştürüyor. Zeytinyağı, uluslararası yarışmalarda altın madalya ve ikincilik ödülleri kazanmıştır.

HALİL İBRAHİM SİNCAR/BEŞİR ŞAVUR - Mardin'in Derik ilçesinde asırlık ağaçlardan elde edilen zeytinler, soğuk sıkımla tescilli yağa dönüştürülüyor.

Derik'te 15 bin dekar alanda bir kısmı asırlık ağaç olmak üzere yaklaşık 500 bin zeytin ağacı bulunuyor.

İlçede bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen ağaçlarda yetiştirilen zeytinin hasadı sürüyor.

Atalarından kalan zeytin ağaçlarını "miras" olarak nitelendiren üreticiler, topladıkları zeytinlerin bir kısmını sofralık olarak hazırlanırken, büyük bir bölümünü ilçedeki Mezopotamya Zeytinyağı Tesisi'nde yağa dönüştürüyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Meslek Yüksekokulu öğrencileri de uygulamalı derslerini yoğun bir mesainin yaşandığı tesiste görüyor.

"Zeytinimizin kalitesini tüm dünyaya göstermek istiyoruz"

Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, AA muhabirine, zeytin hasadının sürdüğünü, bu yılın "yok yılı" olmasına rağmen hasadın bereketli olduğunu söyledi.

Bu sezon 2 bin tona yakın rekolte beklediklerini belirten Doğan, 10'un üzerinde zeytin çeşidinin bulunduğunu, bu çeşitlerin iyi, orta ve küçük kalibreli olarak değiştiğini, en çok tutulan zeytin çeşidinin halhali olduğunu ifade etti.

Halhali zeytininden elde edilen yağın tescilli olduğunu dile getiren Doğan, ilçede 20 ton kapasiteli tesiste üreticilerin zeytinlerden yağ elde ettiğini anlattı.

Bu çalışmanın ocak ayına kadar sürdüğünü kaydeden Doğan, şöyle konuştu:

"Randevu sistemiyle çalışıyoruz. Kalitesi yüksek olsun diye soğuk sıkım tercih ediyoruz. 24 saat, vardiyalı çalışıyoruz. Yoğunluk döneminde 8 çalışan oluyor. Kapasitemizi arttırmayı düşünüyoruz. Zeytinimizin kalitesini tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Zeytinin ana vatanı olan bölgede zeytin ve yağımız çok tercih ediliyor. Çok rağbet var. Siparişlere yetişemiyoruz."

"Günlük yaklaşık 20 ton zeytini yağa dönüştürüyoruz"

Tesis operatörü Beytullah Aydın da hasadın ilk ayında yoğun bir çalışma temposuna girdiklerini dile getirdi.

Organik yetişen zeytinleri yine organik bir şekilde yağa dönüştürdüklerini anlatan Aydın, "Günlük yaklaşık 20 ton zeytini yağa dönüştürüyoruz. Zeytinyağımız organik. Katkı maddesi yok. Halhali çeşidinden 3 kilo 500 gramdan 1 kilogram yağ verdiği görülmüştür." dedi.

Birçok ülkeye gönderiliyor

Üretici Mustafa Ersu ise hasadını yaptıkları zeytinleri bekletmeden tesise getirdiklerini söyledi.

Tesisin yoğun bir şekilde çalıştığını belirten Ersu, "Halhali zeytin asit oranı çok düşük olduğu için dünyada birinci seçildi. Bu yüzden tanınmış bir yağa dönüşüyor. Yurt içi ve dışından yoğun bir talep var. İngiltere, İsveç, Hollanda'ya akrabalar aracılığıyla gönderiyoruz. Aroması, tadı çok güzel. Alan bir daha istiyor. Taleplere yetişmekte zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Derik zeytininden elde edilen zeytinyağı, özel bir şirketin markasıyla gönderildiği İngiltere'de 4 yıl önce düzenlenen "Londra Uluslararası Zeytinyağları Yarışması"nda altın madalyaya, Japonya'da 3 sene önce gerçekleştirilen "Japon Prize Uluslararası Yarışması"nda ise ikincilik ödülüne layık görülmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Mezopotamya Zeytinyağı Mardin Zeytin Dünya Derik Üretim İhracat Tarım Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title