Haberler

Maliye Bakanı Şimşek, Batman'da

Güncelleme:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,Kürt sorununu çözdüğümüzde, Türkiye Ortadoğu için ilham kaynağı olacak dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kürt sorununu kardeşlik hukuku içerisinde daha çok demokrasi, temel hak ve özgürlük ekseninde çözdüğümüzde, Türkiye dünyanın birçok ülkesi ve özelilikle de Ortadoğu için ilham kaynağı olacak" dedi.

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM),  "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" teması ile Batman Kültür Merkezinde düzenlenen 25. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması başladı.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, AA Yurt Haberleri Editörü Ziver Büyüktaş ile Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'dan yerel ve yaygın medya temsilcileri katıldı.

Kürtçe selamladı

Maliye Bakanı Şimşek, açılışta yaptığı konuşmada, davetlileri Kürtçe selamlayarak, Kürtçe, "Bu birlik ve beraberliğe katkı sunan Başbakan Yardımcısı Arınç'tan Allah razı olsun" ifadesini kullandı.

"Bu irade büyük bir katılımı gerektiriyor"

Çözüm sürecinin, çok uzun yıllar devam eden kardeşlik ve etnik boyutları ön planda olan bir sorunun Türkiye tarafından Ortadoğu'da ilk defa daha çok demokrasi ve daha çok temel ve hak özgürlüklerin artırılmasıyla, kardeşlik hukuku içerisinde çözülmesi olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun çok istisnai bir durum olduğunu söyledi.

Şimşek, Ortadoğu'da sorunların demokrasi, diyalog, kardeşliği tanıyarak, temel hak ve özgürlük alanını genişleterek çözülmediğini, Kafkaslar'da da yaşananların buna benzerlik gösterdiğini belirterek, "Hakikaten Türkiye'nin istisnai bir başarıyı gerçekleştirmek için kardeşlik hukuku içerisinde çok karmaşık etnik bir sorunu daha çok demokrasi, hak ve özgürlükle, diyalogla, toleranslı bir toplum oluşturarak çözme noktasında büyük bir iradesi var. Bu irade büyük bir katılımı gerektiriyor" diye konuştu.

"Türkiye'nin batıyla arayı kapatma süreci hızlanacak"

Bakan Şimşek, demokrasinin çok temel bir unsuru olan medyanın özelilikle de yerel medyanın bu sürece katkısının çok önemli olduğunu kaydederek, bu sürecin başarısı için sahiplenilmesi gerektiğini belirtti.

Son 11 yılda batıyla aradaki farkın hızla kapatıldığını, 2002 yılında Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin AB ortalamasına oranla yüzde 36 düzeyinde olduğunu anımsatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Yani AB'nin milli geliri kişi başına düşen 100 avro ise bizimki o dönemde yaklaşık 36 avro idi.  Bu yıl bu oran yüzde 58-59'a ulaşacak. Son 10 yıl içerisinde Türkiye gelişmiş dünyayla arayı çok hızlı kapattı. Çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri Türkiye'nin gelişmiş batısıyla arayı çok hızlı kapatacak. Bu da Türkiye'nin dünyanın gelişmiş ülkelerle arayı kapatma sürecinde ilave motor gücü olarak ortaya çıkacak. Çünkü Türkiye'nin batıyla arayı kapatma süreci hızlanacak."

"5 yılda 27 milyar lira"

Ortadoğu, Afrika ve Asya'nın uzun vadede en önemli sorunlarından birinin gıda güvenliği olduğuna işaret eden Şimşek, bu bölgenin çok bereketli topraklarının olduğunu söyledi.

"Hükümetimiz sadece son 5 yılda 27 milyar lirayı bu bölgenin sulama, tarım, ulaşım ve eğitim alt yapısına kaynak olarak aktardı. Henüz bu yatırımların ürüne dönüşme sürecinin başındayız" diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Batman'da Sol Sahil Sulama Projesi'ne 400  milyon lira yatırdık, daha yeni toprakla su buluşacak. Bu nedenle Batman OSB'de son dönemde gıdaya dayalı fabrikaların temelini atmaya başladık. Türkiye tarımda Avrupa'da birinci, dünyada yedincidir. GAP Projesiyle 2,5 milyona yakın istihdam yıllık 8 milyar doların üzerinde katma değer, muhtemelen ihracat ve diğer alanların etkisiyle Türkiye ve Batman yeni çıkış yaşayacak. Batman'ın ihracatı 10 yıl önce 600 bin dolardı, bu yıl muhtemelen 100 milyon dolara ulaşacak. 'Türkiye'nin ihracatını 4'e katladık' diyoruz ama Batman'ın ihracatı nereden nereye gelmiş."

"Türkiye çok daha saygın bir küresel aktör haline gelecek"

Bakan Şimşek, çözüm sürecinin başarıya ulaşması için herkes tarafından sahiplenmesinin önemine değinerek, "Çözüm süreci demek, Türkiye'nin gelişmiş dünyayla arasını kapatması demek, hem demokratik standartlarda, hem kişi başına düşen milli gelirde, hem kurumların kalitesinde hem de genel anlamda her şeyiyle. Türkiye, bu sorunu demokrasiyle çözerek, dünyaya örnek olacak" dedi.

"Kürt sorununu kardeşlik hukuku içerisinde daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözdüğümüzde Türkiye, dünyanın birçok ülkesi ve özelilikle de Ortadoğu için ilham kaynağı olacak" diyen Şimşek, şunları söyledi:

"Çünkü Türkiye çok daha saygın bir küresel aktör haline gelecek. İşte bu nedenle hepimiz bu süreci sahiplenmeliyiz. Bu süreç hepimizi ilgilendiriyor. Süreç, buranın şaha kalkmasının ama Türkiye'nin daha güçlenmesini, Ortadoğu'nun daha huzurlu, daha gelişmiş, daha istikrarlı, refah içinde bir bölgeye dönüşmesinin de çok önemli bir aşaması olacak. Gelin daha çok kardeşlik dilini ön plana çıkartalım. Mikro düzeyde muhakak olumsuzluklar, yapısal bir takım sorunlar var ama gelin güzellikleri de yansıtalım. Ben Batman'ın kepenk indirmelerle gündeme oturmasını değil, üniversitesinde bilimsel araştırmalar, OSB'de yapılan yenilikçi üretim ve tabi ki katma değerle anılmasını isterim."

Batmanlı Ressam Ahmet Güneştekin'in, New York Marlborough Galeri'de sergi açan ilk Türk olduğunu dile getiren Şimşek, Balkanlar'daki acıları çok değişik bir şekilde ekrana yansıtan yine Batmanlı bir yönetmenin "Üçyol" isimli filminin galası için geçen hafta Batman'a geldiğini sözlerine ekledi. - Batman

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek Türkiye Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title