Haberler

Maliye Bakan Şimşek Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu sene bütçeden sosyal güvenlik kurumuna muhtemelen 74 milyar lira aktaracağız."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu sene bütçeden sosyal güvenlik kurumuna muhtemelen 74 milyar lira aktaracağız. Yani, Türkiye'nin toplam yatırım bütçesinin neredeyse iki katını sosyal güvenlik kurumuna vereceğiz" dedi.

Şimşek, partisinin Yalova İl Başkanlığı'nda düzenlenen teşkilat toplantısında ekonomik gerçekleşmelere ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı. Bakan Şimşek, Türkiye'nin 2012 yılında ekonomik krize rağmen iyi bir performans sergilediğini ve buradaki başarının itici gücünün ise siyasi iktidar olduğunu vurguladı.

Bu yıla ilişkin öngörülerine de değinen Şimşek, şöyle konuştu:

"2013'de daha hızlı büyüyeceğiz. Çünkü, enflasyonu düşürüp, cari açığı daralttığımız için para politikası biraz daha esnek, cari açık da tabi bu sene toparlanacak ve fazla bir düşüş beklemiyoruz. Ama, borçlar ve işsizlik azalmaya devam edecek. Ondan sonra inşallah düşük enflasyon ile yolumuza devam edeceğiz. Yani 2013, 2012'den bir miktar daha iyi olacak. Çünkü, Avrupa'daki sıkıntılar her ne kadar temelden çözülmediyse de biraz kontrol altına alınmış gibi. Türkiye'deki iç koşullar daha elverişli."

Merkez Bankası'nın faizleri indirdiğini, kredi faizlerinde de düşüş yaşandığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Faiz oranlarının düşmesi demek, yatırımların ve tüketimin bir miktar güçlenmesi demek. Dolayısıyla bu anlamda, 2013 ekonomide biraz daha güçlü bir performansın, büyümenin yüksek olduğu bir yıl olacak. 2012 zor bir yıldı. Dünyanın hakikaten şartları ağırdı. En büyük ticaret ortağımız olan AB'de büyük bir kriz vardı. Bütün bunlara rağmen Türkiye makul bir yıl geçirdi. 2013 için daha iyimseriz. Görünüm, bu yıl daha pozitif, daha iyi olacak."

Şimşek, bir partilinin "Türkiye'deki emeklilik yaşına" ilişkin sorusu üzerine, Türkiye'de 1990'a kadar sosyal güvenlik sistemini fazla verdiğini hatırlatarak, 1991'de popülist bir yaklaşımla dünyada emeklilik yaşı 65'e doğru çıkarken, Süleyman Demirel'in minimum emeklilik yaşını kaldırmasıyla sosyal güvenlik sisteminin açık vermeye başladığını anlattı.

Türkiye'nin şu anda 10 milyon 200 bin emeklisi bulunduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Bunların ortalama yaşı 44. Yani batıda orta yaş dahi değil, genç sayılırlar. Tabi bu devleti de kaynak kullama anlamında sıkıntıya düşürüyor. Emekliyi de sıkıntıya düşürüyor. Şimdi Türkiye'de 3 milyon emekli olsa, aynı parayı harcasak, 3 kat emekli maaşı verirdik. Biz bu sene bütçeden sosyal güvenlik kurumuna muhtemelen 74 milyar lira aktaracağız. Yani, Türkiye'nin toplam yatırım bütçesinin neredeyse iki katını sosyal güvenlik kurumuna vereceğiz. Biz mesela iktidarı devraldığımızda emekli sayımız 6,5 milyondu. 11 yılda 10 milyonu aştık. Eskiden yaş konusu meselesinde atılan yanlış adımlar, bu noktaya getirdi. Şimdi Türkiye gibi nüfusu genç bir ülke sosyal güvenlik sistemi açık vermese, bırakın 74 milyarı, elinizde ilave 30 milyar olsa, her sene temel bir sorunu çözeriz. 30 milyar yatırımcıya teşvik olarak verin, hepinizi çok çok daha yüksek ücretlerle işe alır. İşte bütün mesele bu. O zaman bunu yaparken, tabi çok popüler bir karar. Fakat onun getirdiği yük belki 1 trilyon dolardan daha fazladır."

Muhabir: Haluk Yüksel / Halil İbrahim Başer

Yayıncı: Erdem Gültekin - YALOVA

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek Türkiye Yalova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title