Haberler

Maden Faciasında Can Veren İşçilerin Ailelerine Yardım Aktı

Güncelleme:

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği facia sonrasında, Türkiye'nin dört bir yanından giyimden yiyeceğe kadar adeta yardım yağdı.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği facia sonrasında, Türkiye'nin dört bir yanından giyimden yiyeceğe kadar adeta yardım yağdı. Ramazan ayı sırasında da artması beklenen yardımların dağıtımı için oluşturulan koordinasyon merkezi, spor salonunda kurulan alışveriş merkezi sistemiyle yakınlarını kaybedenler başta olmak üzere tüm madencilerin giyim, kırtasiye, yiyecek ve oyuncak ihtiyaçları karşıladı. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Gelen yardımların, israf edilmeden ve adil olarak dağıtılması için büyük çaba harcadık. Yaklaşık 4 bin 500 aileye ulaştık. Gelen yardımlar için kimsenin gözü arkada kalmasın, tüm ailelere en iyi şekilde ulaştırılıyor dedi. Geçen 13 Mayıs'ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'ye ait ocakta yaşanan yangın sonrasında 301 madenci hayatını kaybetti. Facianın ardından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden, Soma'ya adeta yardım yağdı. Facia sonrası ilk 10 günde dağıtımları, ilçeye gelen Kızılay ekipleri, koordine etti. Ancak, arama ve kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından ekiplerin ilçeden ayrılmasıyla, Kaymakam Bahattin Atçı başkanlığında, çeşitli kurumların katılımıyla koordinasyon merkezi kuruldu.

ALIŞVERİŞ MERKEZİ SİSTEMİ UYGULANDI

Bu merkez ilk olarak yardımların dağıtılması için Soma Linyit Lisesi'nin spor salonunu, dağıtım merkezi olarak belirledi. Ardından da salonun içerisinde, tıpkı alışveriş merkezlerinde olduğu gibi, giyim, yiyecek, oyuncak ve kırtasiye bölümleri oluşturuldu. Kimisi kamyonlarla, kimisi kargo ya da bizzat vatandaşlar tarafından getirilen yardımlar, buradaki ekipler tarafından tasnif edildi. Ardından da, dağıtımlarına başlandı.

ÖNCE YAKININI KAYBEDENLER SONRA DİĞER MADENCİLER

Alışveriş merkezlerinden getirilen küçük arabaların da kullanıldığı spor salonundaki yardımlardan ilk olarak yakınını madende kaybeden ya da yaralı kurtulan işçilerin aileleri yararlandı. Sonrasında yardımların fazlalaşması üzerine de maden ocaklarında çalışan tüm işçilerin ailelerinin bu yardımlardan yararlanması sağlandı. Belli sıra ile spor salonuna gelen madenci aileleri, burada alışveriş arabalarına merkezdeki görevlilerin yardımıyla aldıkları giyimden yiyeceğe kadar tüm ürünleri, çıkışta kayda geçirdikten sonra evlerine götürmeye başladı. İlk günlerde sınırsız olan yardımlara, gerek israfı önlemek gerekse de diğer ailelerin de aynı şekilde adil olarak yardımlardan yararlanabilmeleri için belli bir sınırlama getirildi. Ancak belli aralıklarla aynı ailelerin tekrar yardım almalarına da izin verildi. Bu yardımlardan, Soma'daki ailelerin yanı sıra, madencilerin yoğun olarak yaşadığı Kırkağaç ve Kınık ilçelerinden gelen ailelerin de yararlanması sağlandı. Ekipler özellikle, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra gıda malzemelerinin bozulmalarını önlemek için de, bunları soğuk hava depolarında sakladı. Bu ürünler günlük olarak spor salonuna götürülüp dağıtılmaları sağlandı. Bu arada, dağıtım görevlileri de en çok gıda malzemelerine ihtiyaç duyulduğunu da açıkladı.

AİLELER MENNUN KALDI

Spor salonunda çocukları için yardım malzemelerinden almaya gelen şehit madencilerden Aydın Özgün'ün eşi Fatma Özgün, bu tür yardımların kendileri için moral de olduğunu dile getirdi. Fatma Özgün, Buraya yakınını kaybeden diğer ailelerle geldim. Çocuklarım için gerekli olan oyuncak ve giyeceklerden aldım. İnsanların bizleri düşünmeleri ve bunları göndermeleri mutluluk verici. En azından bizlerin acılarına ortak olmaya çalıştıklarını anlıyoruz dedi. Oğluna yardım malzemeleri arasında yer alan bisikletlerden alan Selma Aldemir ise madende hem evlilik yıldönümüne bir gün kala eşi Recep Aldemir'i hem de ağabeyi Mehmet Ali Özcan'ı kaybettiğini söyledi. Aldemir, Keşke eşim, ağabeyim yanımda olsaydı da bizler bu yardımları almasaydık ama artık yoklar. İhtiyaçlarımızın bu şekilde giderilmesi de iyi bir düşünce. Çünkü evimizde çalışan kimse kalmadı ve bizlerin de ihtiyaçları var. Bunların yapılması iyi ama madencilerin hakları için içim çok dolu. Onların da biran önce halledilmesini bekliyoruz dedi.

İLÇENİN DERT BABASI OLDU

Facianın başından itibaren maden işçileriyle görüşen, yardımların adil olarak dağıtılması için mesai harcayan Kaymakam Bahattin Atçı, ilçenin adete dert babası durumuna geldi. Tüm vatandaşların sorunlarını dinlediğini ve çözüm bulmaya çalıştığını söyleyen Atçı, maden faciasının ardından sorumluluğunun daha da arttığını, bunun da dayanışma içerisinde üstesinden gelindiğini dile getirdi. Yardımlarla ilgili de açıklama yapan Bahattin Atçı, Gelen yardımları israf edilmeden ve adil olarak dağıtılması için büyük çaba harcadık. Yaklaşık 4 bin 500 aileye ulaştık. Diğer ailelere de dağıtımlarımız devam ediyor. Gelen yardımlar için kimsenin gözü arkada kalmasın, tüm ailelere en iyi şekilde ulaştırılıyor. Bunun yanı sıra ramazan ayının gelmesiyle birlikte çeşitli illerdeki esnaf odalarından, belediyelerden, sivil toplum kuruluşlarından yardım için telefonlar geliyor. Bunları da en iyi şekilde dağıtımlarını yapacağız. Bunun yanı sıra, kendileri ilçeye gelip yardım dağıtanlarda var. Bunlara da yine yardımlarımızı esirgemiyoruz. Madencilerimiz için geceli gündüzlü çalışıyoruz dedi.

SON RAKAMLARI DA AÇIKLADI

Bahattin Atçı, gelen yardımların miktarlarının her gün hatta her saat değiştiğini de söyledi. Facianın 10. gününden sonra ellerine bugüne kadar toplam, 3 bin 500 koli kuru gıda malzemesi, 10 bin oyuncak, 15 bin giyecek, 2 bin 100 çift ayakkabı, 12 bin 500 kırtasiye malzemesi, 500 paket bebek bezi, 70 koli bebek maması, 2 bin 500 paket peynir, 300 paket zeytin, 1250 paket konserve, 200 bisiklet, 750 paket temizlik malzemesinin geldiğini ve dağıtıldığını açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bahattin Atçı Soma Kömür Türkiye Politika Güncel Haberler

title