Haberler

Leoparı Öldürene Hapis İstemi

Çınar'da görülen leoparı öldüren Mahmut Kaplan ve leoparın saldırısı sonucu yaralanan Kasım Kaplan hakkında "Kara avcılığına muhalefet" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı Çınar Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanacak Mahmut Kaplan: "Yaşanan olaylardan sonra şimdi bir leopar çıkıp.

İBRAHİM YAKUT - Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde görülen leoparı öldüren Mahmut Kaplan ve leoparın saldırısı sonucu yaralanan Kasım Kaplan hakkında "Kara avcılığına muhalefet" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Solmaz köyü kırsalında bulunan leoparın öldürülmesi olayının ardından Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği ve Ankara Barosuna kayıtlı avukat Sedat Vural'ın suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı.

Çınar Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, hayvanlarını otlatan şüphelilerden Kasım Kaplan'ın nesli tükenen bir leoparın saldırısına uğradığı, boğuşma yaşandığı, leoparın 2-3 metre kadar geri çekilip tekrar saldırıya geçeceği sırada olay yerinde bulunan diğer şüpheli Mahmut Kaplan tarafından av tüfeğiyle vurularak öldürüldüğü hatırlatıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince olay yerinden alınan leoparın incelenmek üzere Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine götürüldüğü aktarılan iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Hazırlanan raporda, leoparın silah yaralanmasına bağlı iç kanamadan dolayı öldüğü belirtildi. Yine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 06 Kasım 2013 tarihli heyet raporunda, leoparı kasıtlı olarak öldürmediği ve can güvenliği nedeniyle leoparı zorunlu olarak öldürdüğü anlaşılan şüpheli Mahmut Kaplan hakkında idari para cezası verilmesi gerektiği ancak tazminat bedeli alınmaması gerektiği kaydedildi. Bu doğrultuda şüpheli hakkında para cezası verildi."

Hapis istemi

Cumhuriyet savcısınca şüpheliler Mahmut Kaplan ve Kasım Kaplan'ın "Kara avcılığına muhalefet" suçundan yargılanması gerektiği talep edilen iddianamede şu görüşe yer verildi:

"Her ne kadar şüphelilerin savunma maksatlı ve can güvenliklerini korumak için zorunlu olarak leoparı vurarak öldürdükleri, zorunluluk hali içerisinde eylemi gerçekleştirdikleri değerlendirilmiş ise de bu hususta karar verme ve takdir yetkisinin sayın mahkemede olduğu, öldürülen leoparın nesli tükenmekte olan bir hayvan olduğu dikkate alındığında, şüphelilerin 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 21/7. maddesinde düzenlenen suçu oluşturdukları tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır."

Haklarında "Kara avcılığına muhalefet" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenen şüpheliler Mahmut Kaplan ve Kasım Kaplan'ın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

"Onlar benim kadar hayvansever değil"

Çınar Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanacak Mahmut Kaplan, AA muhabirine, olay günü hayvanları otlatırken leoparın saldırısına uğradıklarını anlattı.

Leoparın Kasım Kaplan'ı yaraladığını kaydeden Mahmut Kaplan, "Kendimizi savunduk. Ben av tüfeğiyle sıkmasaydım çocuğu parçalardı. Kayalıktan düştü. O an yine saldıracakken mecbur kalıp ateş ettim. Yapmasaydım ikinci bir şansımız olamayabilirdi" dedi.

Hayvanseverin kendileriyle ilgili suç duyurusunda bulunduğunu belirten Kaplan, şunları söyledi:

"Şuç duyurusu üzerine şimdi de dava açıldı. Benim 5 tane köpeğim, 100'e yakın da koyun ve keçim var. Tavuğum, kedim var. Onlar benim kadar hayvansever değil. Olaydan dolayı 475 lira para cezası ödedim. Kimse 'sıkmasaydı leopar çocuğu öldürecekti' demiyor."

"Kuş bile görsek yönümüzü değiştiriyoruz"

Köyde çobanlık yaptığını hatırlatan Kaplan, leoparın ölümünün ardından yaşananlardan çok etkilendiğini kaydetti.

"Artık bir kuş dahi görsek dönüp bakamıyoruz" diyen Kaplan, şöyle konuştu:

"Şuanda çobanlık yapmaya devam ediyorum. Yaşanan olaylardan sonra şimdi bir leopar çıkıp bizi parçalasa dahi artık ona ateş edemeyiz. Geçenlerde domuz gördüm yüzümü çevirdim, tepki bile vermedim. Kuş bile görsek yönümüzü değiştiriyoruz."

"Leoparla ilgilenmiyorum"

Leoparın postu çıkarıldıktan sonra İstanbul'da içinin doldurulduğunu öğrendiğini ifade eden Kaplan, "Geçenlerde televizyonda leoparın içinin doldurulup sergilenmeye başlandığını gören köylüler, olayı bana anlattı. 'Gördün mü leoparın yeni halini' diye sordular. Artık leoparla ilgilenmiyorum. İzlemek dahi istemiyorum. Herkes bizi suçluyor" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Kaplan Diyarbakır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title