Haberler

Leopar Davası Başladı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Solmaz köyünde geçtiğimiz yıl kendilerine saldıran leoparı öldürdükleri gerekçesiyle haklarında dava açılan Mahmut ve Kasım Kaplan isimli kuzenlerin yargalanmasına ilçe adliye sarayında başlandı.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Solmaz köyünde geçtiğimiz yıl kendilerine saldıran leoparı öldürdükleri gerekçesiyle haklarında dava açılan Mahmut ve Kasım Kaplan isimli kuzenlerin yargalanmasına ilçe adliye sarayında başlandı. Leopar davasının ilk duruşmasında mahkeme heyeti, saldırıya uğrayan Kasım Kaplan'ın vücudundaki izlerin pençe izi olup olmadığının tespiti için dosyayı Adli Tıp Kurumu'na göndermeye ve 12 Haziran 2014 günü olay yerinde keşif yapmaya karar verdi.

Solmaz köyünde çobanlık yapan Mahmut Kaplan hayvan otlatırken, kuzeni Kasıp Kaplan'a saldırdığı gerekçesiyle bir leoparı vurmuştu. Leoparın öldürülme davasının duruşması bugün Çınar ilçesinde başladı. Çınar Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemi ile tutuksuz yargılanan Kasım Kaplan ile kuzane Mahmut Kaplan'ın yanı sıra Ankara, Antalya ve Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ile Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği temsilcileri katıldı.

"KASIM KAPLAN'I KORUMAK İÇİN ATEŞ ETTİM"

Duruşmada söz alan leoparı öldüren Mahmut Kaplan, hayvanlarını kayalık bir bölgede otlatırken bu hayvanla karşılaştığını ve Kasım Kaplan'ı korumak için ateş ettiğini dile getirdi. Leoparın saldırısına uğrayan Kasım Kaplan ise duruşmada verdiği ifadede leoparla boğuştuklarında uçurumdan yuvarlandığını ve leoparın yeniden saldırmak üzereyken kuzeni tarafından vurulduğunu belirtti. Kaplan, kuzeninin ateş etmemesi durumunda leoparın kendisini öldürebileceğini kaydetti.

OLAY YERİNDE KEŞİF KARARI VERİLDİ

Çınar Asliye Ceza Mahkeme heyeti sanıkları ve müdahil avukatlarını dinledikten sonra olayın aydınlatılması ve delillerin tespiti için leoparın öldürüldüğü yerde keşif yapılmasına karar verdi. Mahkeme, Diyarbakır Valiliği ve Dicle Üniversitesi'ne yazı yazılarak bölgede daha önce leopar görülüp görülmediğinin de araştırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca yaralanan sanık Kasım Kaplan'ın tedavi kayıtlarının alınarak vücudundaki yaralanmanın leopar pençesi olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesine karar vererek, duruşmayı 20 Haziran 2014 tarihine erteledi.

"DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu üyesi avukat Lider Tanrıkulu sonuna kadar davanın takipçisi olacaklarını söyledi. Tanrıkulu, "Hayvan Hakları Evrensel Sözleşmesi'nin açık ihlali söz konusudur. Nesli tehlike altında olan bu hayvanın öldürülmesi fiilinin cezası hapis olmalıdır. Sanıkların savunmalarının gerçekçi bir tarafı yoktur. Leopar saldırısına uğrayan kişinin sağ kurtulması mümkün değildir. Bunların cezalandırılması gerekmektedir. Verilecek ceza kamu vicdanını rahatlatıcı olmalıdır. Biz bu işin peşini bırakmayacağız" ifadesini kullandı.

Tutuksuz yargılanan Kasım ve Mahmut Kaplan ise sorulara yanıt vermeden adliyeden ayrıldı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Adli Tıp Kurumu Mahmut Kaplan Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title