Haberler

Kredi Yurtlar 1 Milyon 776 Bin Borçlunun Peşinde

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na Borçlu Sayısı 1 Milyon 776 Bin 286'ı Bulurken, Kurumun Alacaklı Olduğu Miktar İse 260 Milyon YTL'ye Ulaştı

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na borçlu sayısı 1 milyon 776 bin 286'ı bulurken, Kurumun alacaklı olduğu miktar ise 260 milyon YTL'ye ulaştı. Bu rakamın 169 milyon YTL'sini ana borç, 91 milyon YTL'sini ise faiz oluşturuyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur'un Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na borçlu olan mezun sayısı ve çeşitli kesimlerde çıkarılan af kanunları gibi zor durumda bulunan gençlere yönelik de öğrenim kredisi affı çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden öğrenim ve katkı kredisi alan ve öğrenim gördükleri öğretim kurumundan mezun olan toplam 1 milyon 776 bin 286 kişi bulunuyor. Bunlardan 299 bin 602'sinin ödemeleri henüz başlatılmazken, 1 milyon 476 bin 684 borçlu ise ödeme durumunda.

Bakan Çelik, Kredi Yurtlar Kurumu'nun alacaklı olduğu miktarın ise 161 milyon 10 bin 778 YTL'si ana para, 91 milyon 5 bin 819'u da faiz olmak üzere toplam 260 milyon 16 bin 597 YTL olduğunu bildirdi. Çelik, alacağın, borçluların kimlik numaraları bazında, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı nezdinde yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan iş adreslerine göre, tamamının evrakının 2005 yılında ilgili vergi dairelerine gönderildiğini ve tahsilatların vergi dairelerince devam ettirildiğini söyledi.

Çelik, kredi borcu bulunanlar konusunda af çıkarılıp çıkarılmayacağı sorusuna ise "Kredi borçlarını herhangi bir sebeple ödeyemeyecek olanların borçları, 26 Mayıs 2006 tarihli Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında kanun çerçevesinde ilgililerin talepleri halinde ertelenmekte olup mevcut durumun değiştirilmesine yönelik şu an itibariyle yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" karşılığını verdi. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title