Haberler

Köylüler Yolu Kapattı

Maden Ocağı Yetkilisiyle Görüşen Köylüler İki Saat Sonra Yolu Açtılar.

KARABÜK'ün Safranbolu İlçesi'ne bağlı Davut Obası köyünde oturan vatandaşlar, köylerine 8 kilometre uzaklıktaki taş ocağından Kardemir'e boksit taşı götüren ağır tonajlı kamyonların köylerinin içinden geçmesini engellemek için yolu kapattılar. Maden ocağı yetkilisiyle görüşen köylüler iki saat sonra yolu açtılar.

Karabük'ün Safranbolu İlçesi'ne bağlı 50 haneli Davut Obası Köyü'nde oturan vatandaşlar dün akşam, demirlerin eritilmesinde kullanılan boksit taşını Kardemir'e götüren ağır tonajlı kamyonların köylerinin içinden geçmesine tepki göstererek, köy yolunu trafiğe kapattılar. Köy meydanında toplanan yaklaşık 50 kişi, kamyonların yollarını bozduğu ve geçim kaynakları olan safran ve arıcılığı engellediklerini iddia ederek ellerindeki "Muhtar istifa", "Kaymakam, vali göreve", "Toza dumana hayır", "Safranlar ve arılar yok olmasın" yazılı pankart ve dövizlerle kamyonların geçişini engellediler. Bunun üzerine kamyonlar 8 kilometre uzaklıktaki taş ocağına geri döndü. Köye gelen Maden ocağı yetkilisi Murat Sönmez, köylülere, "Bende huzursuz ve tedirgin bir şekilde kamyonları gönderiyorum. Kardemir'e maden getirmek zorundayım. Bugün gönderemiyorum yarın gönderirim deme lüksüne sahip değilim. Siz ne düşünüyorsanız bende onu düşünüyorum. Beraber bir çözüm bulalım"dedi. Bunun üzerine köylüler yaklaşık iki saat sonra yolu trafiğe açtılar.

Tozdan şikayetçi olduklarını söyleyen Ahmet Yılmaz "Bozulan yollarımız için valimize, kaymakamımıza müracaat ettik. 'Gerekeni yapacağız' dediler ama şu ana kadar yapmadılar. Köyümüzde arıcılık ve safran yetiştiriciliği yapamaz hale geldik. Ben devletimden para veya iş istemiyorum. Köyüme yol istiyorum" dedi.

Çıkan toz nedeniyle arı kovanlarının söndüğünü belirten Mesut Güner "Kamyonlar buradan geçtiği için safran ve arıcılık artık köyümüzde olmaz oldu. 50 tane arı kovanım söndü. Safran yetiştiriciliğini ve arıcılığı bırakıyoruz. Bu kamyonların başka bir yerden geçmesi için yetkililere başvurduk ama bir netice alamadık" diye konuştu.

81 yaşındaki safran yetiştiricisi Hatice Özkul ise, "Tozdan köyümüz ve safranlarımız mahvoldu. Safran yetiştiriyorum bahçeye tozdan gidemiyorum. Bizlere yardımcı olsunlar. Arılarımız ölmesin. Safranlarımız mahvolmasın" şeklinde konuştu.

Safran yetiştircisi Mustafa Gündüz ise şöyle konuştu:

"Burası turistik bir köy. Buraya gelen turistler yolun bozukluğundan dolayı geri dönüyorlar. Turistin altında traktör yok araba var. Dünyaya safran veriyoruz. Ama tozdan dolayı safran yetiştiremez hale geldik. Bizim safran tarlalarımız yolun kenarlarında. Toz olan safranlar yetişmiyor, safrancılıkta ölüyor. Devletimize sesleniyorum. Köyümüze safranlarımıza, arıcılığımıza sahip çıkın. Devletimiz yolu yapıyor fakat maden yüklü kamyonlar yolu kullanılamaz hale getiriyor. Sorunumuza çözüm bulunmazsa, bu kamyonlar buradan geçmeye devam ederse eylemlerimiz gerekirse İstanbul'da boğaz köpründe devam edecek."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title