Haberler

Kosova'daki Uluslararası Kadınlar Zirvesi'nden Eşitlik Çağrısı

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Priştine'de ilk kez düzenlenen uluslararası kadın zirvesinde tüm kadınlar için daha fazla eşitlik istedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Priştine'de ilk kez düzenlenen uluslararası kadın zirvesinde tüm kadınlar için daha fazla eşitlik istedi.

ABD'nin Usaid kuruluşu ile Ulusal Demokratik Enstitüsü NDİ tarafından düzenlenen kadınlar zirvesinde, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Arnavutluk Meclis Başkanı Jozefina Topalli ve bölge ülkelerinden çok sayıda kadın katıldı.

'Değişim Ortaklığı, Kadının Güçlenmesi' konulu uluslararası kadın zirvesinde konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, kadınların toplumdaki konumunun güçlenmesi için eşitlik ilkesine sonuna kadar uyulmasını talep edeceklerini kaydetti. Zirveye katılan kadınlara seslenen Cumhurbaşkanı Yahyaga, toplumda kadınların da söz sahibi olabilmesi için tüm imkanlardan yararlanacaklarına işaret etti. "İçinde bulunduğumuz dönemde, çalışmalarınızla önemli gelişmelere imza atarak, toplumdaki sorunları sırtlayabileceğinizi kanıtlamış oldunuz. Bu zirveye katılmanız, kadınların eşitliği için verilen mücadeleyi güçlendirecektir. Yaşadığımız dönem, daha fazla eşitliğin sağlanması ve eşit politikaları gerektiren dönemdir" diye konuşan Cumhurbaşkanı Yahyaga, şöyle "Ailelerimizi ayakta tutmak için kadınlara daha fazla fırsat verilmeli, kadınlara, adaletli bir toplumun temellerini güçlü tutan bir rol verilmelidir" diye devam etti.

Uluslararası Kadınlar Zirvesi'ne katılamayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da video mesajında, gözetimli bağımsızlığa son vermesinden dolayı Kosovalıları tebrik etti. Gözetimli bağımsızlığın sonlandırılmasını önemli bir gelişme olarak niteleyen Clinton, kadınlara, "Siz demokratik bir devlet kurdunuz ve ABD her zaman için dostunuz olacaktır" mesajını verdi.

Arnavutluk Meclis Başkanı Jozefina Topalli, konuşmasında, toplumu ileriye taşımakta kadınların tartışılmaz rolü olduğunu hatırlatarak, kadınların kanıtladıkları gibi her alanda başarılı olabiceklerine işaret etti. "Hiç kimse kadınların evde iyi işler yaptığını, politikada ise büyük işler yapamadıklarını diyemez. Hiç kimse çocuk yetiştiren bizlerin, parlamentoda erkekler kadar yetiştirdiklerimizi temsil edeceğimizi söyleyemez" diye konuşan Topalli, kadınlardan, değişim adına daha cesaretli olmalarını talep etti.

Büyük alkışlarla kürsüye çıkan uluslararası kadın zirvesinin şeref konuğu ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Kosova ve halkı ile özel bağları olduğunu anımsatarak, Kosova'nın kalkınması için en iyi dileklerini ifade etti.

"Geçmişte bu ülke ile yakın temas içinde olmamdan dolayı Kosova ve halkı ile özel bağlarım var" şeklinde konuşmasına başlayan Albright, Kosova'da gözetimli bağımsızlığa son verilmesinin, ülkenin geleceğe doğru yürümesinde önemli bir adımı oluşturduğunu söyledi.

Kadınların toplumdaki rolüne değinen ABD'nin eski diplomasi şefi Madeleine Albright, günün birinde kadınların bölgeye demokrasiyi yaymakta öncü güç olacağını belirterek, kadınlarsız demokrasinin mümkün olamayacağına dikkat çekti. Kadınlar eşit olmadan demokrasinin düşünülemeyeceğini kaydeden Albright, "Kadınlara saygı göstermeyen hiç bir ülkenin uluslararası itibari olamaz" ifadesini kullandı.

Kadınların toplumdaki rolü ve eşitliğinin masaya yatıralacağı uluslararası kadınlar zirvesi 3 gün sürecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Madeleine Albright Arnavutluk Priştine Kosova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title