Haberler

Koç Holding Üst Yöneticisi Turgay Durak Açıklaması

"Türkiye'nin kredi notundaki artış sonrasında TL'nin değerlenebileceği yönündeki beklentilere karşın, dış ticaret açığı artışı nedeniyle, kurlarda sınırlı da olsa bir değer kaybı öngörüyoruz" dedi.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak,

" Türkiye'nin kredi notundaki artış sonrasında TL'nin değerlenebileceği yönündeki beklentilere karşın, dış ticaret açığı artışı nedeniyle, kurlarda sınırlı da olsa bir değer kaybı öngörüyoruz" dedi.

Koç Topluluğu'nun Bizden Haberler Dergisi'ne Koç Topluluğu'nun 2012 değerlendirmesi ve 2013 beklentilerini anlatan Durak, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olan Çin başta olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerin yavaşladığını belirtti.

Durak, gelişmiş ülkelerdeki zayıflık ve likiditenin gelişmekte olan ülkelere yönelmesiyle değerlenen para birimlerinin, ihracata dayalı büyüyen ülkeleri olumsuz etkilediğini dile getirerek, dünyada yaşanan daralmanın Türkiye'deki beklentileri de yavaşlattığını belirtti.

2012 yılının Türkiye'de finansal piyasalar açısından oldukça parlak bir yıl olduğuna dikkati çeken Durak, yıl başında Merkez Bankası'nın yeni para politikalarına kuşkuyla yaklaşanların çoğunlukta olduğunu hatırlattı. Durak, "Bu kuşku yerini yavaş yavaş güvene bıraktı" dedi.

Durak, bu yılın önemli gelişmelerinden birinin de Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin kredi notunun yükseltileceğine ilişkin beklentinin yabancı sermaye girişlerini tetikleyen bir unsur olduğunu belirtti.

Turgay Durak, "Fitch'in Türkiye'nin notunu yeniden yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi piyasaların bu beklentilerini boşa çıkarmadı" ifadelerini kullandı.

"Bu gelişmeler ışığında Koç Holding 2012 yılını nasıl geçirdi-" sorusunu da yanıtlayan ve Koç Topluluğu'nun yatırımlarını ve performansını değerlendiren Durak, Koç Topluluğu adına en önemli gelişme olan Otoyollar ve Köprüler İhalesi'nin kazanılmasına değindi.

Durak, Koç Topluluğu, UEM GroupBerhad ve Gözde Girişim Sermayesi ortaklığında kazanılan ihalenin sonucuna göre Türkiye'deki yaklaşık 2 bin kilometre otoyol ağının, 2 çevreyolu ve 2 Boğaz köprüsünün işletmesinin 25 yıllığına üstlenildiğini hatırlattı.

Hem yurt içinde hem de yurt dışında yaşanan zorluklara rağmen Koç Topluluğu'nun 2012 yılında önemli başarılara imza atarak yoluna devam ettiğini belirten Durak, kombine ciroda beklentilerin üzerine çıktıklarını bildirdi.

Turgay Durak bu sonuçların, zorlu dönemlerde risk yönetimine, verimliliğe, tasarruf tedbirlerine, güçlü bilanço yapısına ve etkin nakit yönetimine odaklanmanın ne kadar yerinde olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Bu gelişmeler ışığında Koç Holding'in piyasa değerinin de istikrarlı bir artış sergilediğini vurgulayan Durak, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda

(İMKB) bileşik 30 endeksi geçen yıl sonuna göre yüzde 54,4 artarken, Koç Holding'in değerinin yüzde 72,2 arttığını ve Koç Holding'in serbest dolaşan hisselerinin yüzde 79'unun ise yabancılarda olduğunu kaydetti.

-"2013'te sınırlı toparlanma olur"-

Turgay durak, 2013'te dünya ekonomisinde sınırlı bir toparlanma olacağını öngörerek, Avrupa'da kamu maliyesi ve bankacılıkla ilgili sorunların devam etmesinin yanı sıra herhangi bir ülkenin ya da büyük bir bankanın kontrolsüz iflasını beklemediklerini kaydetti.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden "mali uçurum" tartışmalarında geçici bir uzlaşma sağlanacağını ve ekonomide çok büyük bir krize izin verilmeyeceğini öngören Durak, dünya ekonomisindeki zayıflığın düşük faiz seviyelerini koruyacağını vurguladı.

Durak, dünya ekonomisindeki bu senaryolar çerçevesinde Türkiye ekonomisini değerlendirerek, "Faizlerin gerilemesiyle iç talep bir miktar canlanacak ve ekonomi yüzde 4,5 civarında büyüyecek. İç talepte beklediğimiz toparlanma neticesinde bu sene gerileyen ithalat, seneye yüzde 10 civarında artacak. İhracat pazarlarımızda kayda değer bir toparlanma beklenmemesi nedeniyle, ihracattaki artış yüzde 8 civarında kalacak. Cari işlemler açığında ise 2011'deki gibi risk oluşturabilecek rakamları görmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kredi notundaki artış sonrasında TL'nin değerlenebileceği yönündeki beklentilere karşın, dış ticaret açığı artışı nedeniyle, kurlarda sınırlı da olsa bir değer kaybı öngördüklerini aktaran Durak, TL'nin değeri konusunda Merkez Bankası'nın oldukça kararlı bir tutum içerisinde olduğunu, TL'nin reel bazda değerlenmesine mümkün olduğunca izin verilmeyeceğini kaydetti.

Durak, bu gelişmeler ışığında 2013 bütçesini planladıklarını vurgulayarak, kombine cironun yüzde 6 artışla 130 milyar liraya ulaşmasını ve kombine faaliyet karının da ciroya paralel olarak yüzde 6 artmasını hedeflediklerini bildirdi.

2012 yılı boyunca Holding üst düzey yöneticilerinden gelen önerileri de paylaşan Durak, 2013'te bu önerilerin hayata geçirileceğinin de sinyallerini verdi.

Durak, "Şirketlerdeki 'Best Practice' uygulamaların başlaması, topluluk şirketlerimizin sadece ortak satın almadan değil, stokları azaltacak yeni projelerden de fayda sağlaması, sosyal mecraları daha etkin kullanarak 25 yaş alt genç nüfus için markalarımızı daha 'inovatif' ve 'trendleri takip eden', olarak konumlandırmak, yurt dışı pazarlarımızı daha fazla çeşitlendirmek ve Koç Topluluğu şirketleri sinerjisinden faydalanmak ve son olarak rekabette önde olmak için ileri teknolojiye, Ar-Ge'ye, ürün geliştirmeye ve inovasyona verdiğimiz önemi artan oranda devam ettirmek. Bu amaçla hükümetimizin açıkladığı yeni teşviklerden azami oranda yararlanmak için bütün imkanları zorlamalıyız" ifadelerini kullandı.

Bu yıl 26'ncısı gerçekleştirilen Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'nda Durak,

"2012 çok zor bir yıldı, çok çalıştık, çok yorulduk, çok başarılı olduk. 2013'te de hız kesmeden başarıya ve büyümeye olan tutkumuzla yola devam edeceğiz, zorluklar başarı arzumuzu daha çok kamçılayacak, her kilidi kendimize inanarak açacağız ve değişimin anahtarı Koç Topluluğu olarak yine biz olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Hasan Arslan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Merkez Bankası Turgay Durak Koç Holding Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title