Haberler

Koç Holding 2012 Finansal Sonuçlarını Değerlendirdi

Güncelleme:

Koç Holding zorlu piyasa koşullarına karşın 2012 yılını cirosunu ve net kârını artırarak kapattı

2012 YILI FİNANSAL SONUÇLARINI DEĞERLENDİREN KOÇ HOLDİNG CEO'SU TURGAY DURAK:

Koç Holding, 2012 yılında toplam konsolide satış gelirlerini %13 artırarak 84.8 milyar TL'ye yükseltirken, azınlık payı sonrası net kârını 2.3 milyar TL'ye yükseltti. Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "2012 yılı, Türkiye'de hızlı büyüme dinamiklerini yavaşlatmaya yönelik ekonomik tedbirlerin, yurtdışında ise finansal piyasalarda süregelen belirsizliklerin damga vurduğu bir yıl oldu. 2013 yılında büyüme dinamiklerinin tekrar hız kazanmasını ve Türkiye'de %4.5 dolaylarında bir büyüme gerçekleşmesini bekliyoruz. Yurtdışı piyasalardaki tüm belirsizliklere karşın, Koç Topluluğu olarak etkin ihracat politikaları sürdürürken, ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmeye devam ettik. Bu politikalarımız sonucunda, ülkemizin en fazla ihracat yapan 10 şirketinden 4'üne sahip olan Topluluğumuz 2012 yılında da kombine yurtdışı satış gelirlerini ABD Doları bazında %11 artırmayı başardı. Ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Koç Holding'in 2012 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "Bir yılı daha kârlı bir büyümeyle geride bırakırken, sektörlerimizdeki liderlik pozisyonlarımızı pekiştirmeye devam ederek, önemli yatırımlara imza attık" dedi. 2012 yılında pazardaki olumsuz ekonomik konjonktüre karşın, büyüme odaklı yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini anlatan Turgay Durak, "2012'de toplam 4.9 milyar TL'lik rekor düzeyde kombine yatırım gerçekleştirdik. 2013'te ise 6.8 milyar TL kombine yatırım planlıyoruz. Hedefimiz her zaman kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak ülkemiz ve paydaşlarımız için sürekli ve yüksek getirili yatırımlara dönüştürebilmektir. Hem hissedar ve paydaşlarımıza hem de ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"Öncü ve anahtar rolümüzü sürdürmek bu yıl da en önemli önceliklerimizden biri olmaya devam edecek..."

Koç Holding olarak 2012 yılında hem yurtiçinde hem yurtdışında gelişen zorluklara karşın başarılı sonuçlara imza attıklarına dikkat çeken Turgay Durak, "2012 yılı, Türkiye'de hızlı büyüme dinamiklerini yavaşlatmaya yönelik ekonomik tedbirlerin, yurtdışında ise finansal piyasalarda süregelen belirsizliklerin damga vurduğu bir yıl oldu. 2013 yılında büyüme dinamiklerinin tekrar hız kazanmasını ve Türkiye'de %4.5 dolaylarında bir büyüme gerçekleşmesini bekliyoruz.

Türk şirketlerinin global bazda rekabetçi avantajlarını artırmak adına teknolojiye ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla öncü ve anahtar rolümüzü sürdürmek 2013'te de en önemli önceliklerimizden biri olmaya devam edecek" dedi. Sektörlerinde lider pozisyonları ile değişime öncülük eden Koç Topluluğu şirketlerinin, ihracat pazarlarındaki gücünü de 2012 yılında koruduğuna dikkat çekerken, "Topluluk şirketlerimiz 2012 yılında Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 10'unu gerçekleştirdi" diye konuştu.

"Koç Topluluğu, yapılandırılmış finansman işlemleri ve yeni tahvil ihraçları ile Türk şirketleri için uygun koşullarla finansmana erişimde önemli bir örnek teşkil ediyor..."

2012 yılında Koç Topluluğu'nun enerji sektöründe petrol ve LPG'de açık ara üstünlüğünü koruduğunu vurgulayan Turgay Durak, Opet'in sektöründe pazar payını en çok artıran şirket olarak ikinciliğini koruduğuna dikkat çekti. Aygaz Grubu'nun Aygaz-Mogaz-Lipet markalarıyla sektörde açık ara liderliğini sürdürdüğünü vurgulayan Turgay Durak, AES Entek'in de Kırıkkale'de Tüpraş'a enerji sağlayacak 220 mw'lık doğalgaz santrali üzerinde çalışmalara başladığını belirtti. Enerji sektöründe Tüpraş'ın aldığı 2.1 milyar ABD Doları tutarındaki kredinin, "Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesinde En İyi Yapılandırılmış Finansman İşlem Ödülü"nü aldığını hatırlatan Durak, gerek benzer yapılandırılmış finansman işlemleri gerekse yeni tahvil ihraçlarıyla Koç Topluluğu'nun Türk şirketleri için uygun koşullarla finansmana erişimde önemli bir örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.

"Güçlü büyüme, sektörlerimizdeki liderlik pozisyonlarımızı pekiştirdi"

Koç Holding'in 2012 yılında gerçekleştirdiği güçlü büyümenin, faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki liderliklerini daha da pekiştirdiğini vurgulayan Turgay Durak, "Otomotivde daralan yurtiçi pazara karşın tartışmasız liderliğimizi yüzde 27 pazar payı ile devam ettirdik. Ford Otosan ve Tofaş, önemli üretim üsleri olma özelliklerini bu yıl da pekiştirirken, Otokar'ın hem yurdumuz hem de Topluluğumuz için stratejik öneme sahip milli tank projesi Altay'ın ilk prototiplerini izlemenin gururunu yaşadık. Otokoç Otomotiv 2012'de gerçekleştirdiği tahvil ihracı ile otomotiv perakendeciliği sektöründe bir ilki başarırken, Türk Traktör ise 2011 sonunda üretimine başlanan yeni traktör serisi ile 2012'de toplam ihracat cirosunu yüzde 44 artırdı. Türkiye'nin otomotiv sektöründe üretim üssüne dönüşmesi bu sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan bir Topluluk olarak bizleri gururlandırıyor" dedi.

"Dayanıklı tüketim sektöründe erişilen piyasa payları dikkat çekiyor"

Turgay Durak, iç pazarda liderliğini korumayı 2012 yılında da sürdüren Arçelik'in global pazarda da büyümesini sürdürdüğünü anlatırken, "Arçelik Grubu 2012'de Batı Avrupa'da pazar payını yüzde 7.1'e çıkartarak tüm Avrupa'da ciro bazında üçüncü sıraya yükseldi. 2011 sonunda Güney Afrika'da satın alınan Defy şirketinin entegrasyonu başarılı şekilde tamamlanırken, yeni üretim hatları için yaklaşık 24 milyon ABD Doları yatırım yapıldı. Ayrıca Ukrayna ve Mısır'da birer satış şirketi kuruldu. Dayanıklı tüketim sektöründe erişilen piyasa payları bir yandan dikkat çekerken, diğer yandan Türk şirketleri adına gurur veriyor" diye konuştu.

"Temel bankacılık gelirlerinde sektör ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleştirdik"

Turgay Durak, Yapı Kredi'nin de TL cinsinden kredilerde, mevduat hacminde ve temel bankacılık gelirlerinde sektör ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çekerken, "Yapı Kredi, küresel ekonomide yaşanan zorlu döneme karşın, 1.4 milyar ABD Doları karşılığı Türk bankacılığında en yüksek sendikasyon kredisini aldı. Ayrıca 3.2 milyar ABD Doları tahvil ihracı gerçekleştirdi. Yılı 928 banka şubesi ile kapatan Yapı Kredi, kredi kartları, leasing ve faktoringdeki liderliğini korurken, sağlık sigortacılığında sektör lideri, yatırım fonlarında ve hisse senedi aracılık işlemlerinde ise ikinci oldu" diye konuştu.

"Ar-Ge ve ürün geliştirmeye verdiğimiz önemi aldığımız ödüller ile taçlandırdık"

"2012 yılında Ar-Ge yatırımlarımızda da hız kesmedik" diyen Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ilk Ar-Ge Merkezleri Zirvesi'nde Arçelik 2 ödülle, Ford Otosan, Tofaş ve Tüpraş birer ödülle bizleri mutlu etti. Ayrıca Türkiye'deki en yüksek patent başvurusuna sahip Arçelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ilk kez verilen 'en inovatif şirket' ödülünü aldı."

"Sosyal sorumluluk faaliyetlerimizde tüm paydaşlarımızın gücünü arkamıza alıyoruz"

2012'de gerek Vehbi Koç Vakfı çalışmaları gerekse kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri açısından da kayda değer bir çalışma yılının tamamlandığını vurgulayan Turgay Durak, "Koç Topluluğu'nun tüm paydaşlarının gücünü arkamıza alarak yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projeleri ile değer katan uygulamalara imza atmayı sürdürdük" dedi. Turgay Durak, Ülkem İçin Projesi'nin 2012 – 2013 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Alternatif Yaşam Derneği işbirliğinde hayata geçirilen Ülkem İçin Engel Tanımıyorum projesinin çalışan ve bayi desteği ile tüm Türkiye'ye yayıldığını anlatırken, "Projenin başladığı Mayıs 2012'den yıl sonuna kadar Koç Topluluğu şirketlerinde ve 20 ilde düzenlenen 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri'ne 30 bini aşkın kişi katıldı" diye konuştu. 2006 yılından bu yana Koç Holding'in Milli Eğitim Bakanlığı ve Vehbi Koç Vakfı işbirliğinde yürüttüğü MLMM projesinde de Koç Topluluğu'nun güçlü yanlarının ülkemizin işsizlik, mesleksizlik ve nitelikli iş gücü ihtiyacı sorunlarının çözümü için seferber edilmesi üzerine kurulu olduğunu hatırlatan Turgay Durak, "Bu proje okullar ve işletmeler arasında kurulabilecek işbirliklerinin adımları ve faydaları üzerine model oluşturdu. 7 yılın sonunda tüm topluluk şirketlerimizle kurduğumuz ve yürüttüğümüz okul – işletme işbirliği modelinin Türkiye'de birçok projeye ve şirkete ilham verdiğini görüyoruz. Bu modeli Türk iş dünyasına yaygınlaştırma çabalarımız sürüyor" dedi.

"2012 yılı Vehbi Koç Vakfı faaliyetleri açısından da gurur verici yeni girişimlerin müjdecisi oldu"

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, 2012 yılının Vehbi Koç Vakfı faaliyetleri açısından da gurur verici yeni girişimlerin müjdecisi olduğuna dikkat çekerken, "Geçtiğimiz yıl temeli atılan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Sağlık Bilimleri Kampüsü'nün ilk fazı 2014 Eylül'de açılacak. Hem Tıp Fakültesi hem de Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak inşa edilen kampüs, kendi türünde Türkiye'deki en büyük projelerden biri olacak" diye konuştu. Turgay Durak, Vehbi Koç Vakfı'nın açmayı planladığı çağdaş sanat müzesi projesinde de geçtiğimiz yıl önemli bir yol katedildiğini vurguladı. "Vehbi Koç Vakfı'nın finanse edeceği çağdaş sanat müzemizin İstanbul'a önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi. 2012 yılında Vehbi Koç Vakfı'nın şekillenen bir başka projesinin ise "Model Okul" olduğuna dikkat çekerken, yenilikçi eğitim ortamları ve pedagojik yaklaşımlar sunacak olan bu okulun mimari projeleri için eğitim tesisleri alanında tanınmış bir ABD'li firma Canon Design ile anlaşma imzalandığını, "Model Okul"un tekrarlanabilir ve uyarlanabilir bir model olarak hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Turgay Durak Koç Holding Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta borsalar kapalı mı? 1 Mayıs'ta borsada işlem yapılıyor mu? 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: İşçi ve Emekçiler Bayramı anlamlı, uzun-kısa mesajlar! 1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title