Haberler

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat: Demokrat Parti'nin Desteğini Kaybetmemek İçin Esneklik Göstermediler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ikinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin uzlaşmacı tavır sergilememesini Rum lider Nikos Anastasiadis'in Demokrat Parti'nin desteğini kaybetmek istememesi olarak yorumladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ikinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin uzlaşmacı tavır sergilememesini Rum lider Nikos Anastasiadis'in Demokrat Parti'nin desteğini kaybetmek istememesi olarak yorumladı.

Rum kesiminin seçime hazırlandığını hatırlatan Talat, "Seçimlerde maksimalist talepler Güney Kıbrıs'ta rağbet görür. Dolayısıyla Anastasiadis de ortağı Demokrat Parti'nin (DİKO) desteğini kaybetmek istemiyor eğer esneklik gösterirse bu desteği kaybedecek ve bundan korkuyor. Bu nedenle de müzakerelerde esneklik göstermemeye çalışıyor" dedi.

KKTC ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durumu ve İsviçre görüşmelerini değerlendirmek üzere Nişantaşı Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir konferansta konuya  ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Konferans öncesi sorularımızı yanıtlayan Talat, şunları söyledi:

"Ne yazık ki görüşmeler olumlu sonuçlanmadı çünkü oradan beklenen beşli konferans tarihinin belirlenmesi, beşli konferansta garantiler konusunun ele alınması ve aynı zamanda ona paralel olarak da harita konularının tamamlanması bekleniyordu. Bunun için de toprak kriterleri belirlenecekti. Toprak kriterleri belirlendikten sonra da bu tarih belirlenmiş olacaktı. Maalesef bu olmadı, taraflar başarıya ulaşamadı. Şu an itibariyle görüşmelere ara verildi. Bu safha başarısız tamamlandı ama hala yıl sonuna kadar zamanımız var. Umuyoruz ki, Kıbrıs Rum tarafı aşırı taleplerini geri çekerek görüşmelere yeni bir imkan, yeni bir pencere açar."

Süreci tıkayan en önemli sebebin Rum kesinin geriye dönecek Rumların sayısında hiçbir esneklik göstermemesi olduğunu belirten Talat, şöyle devam etti:

"BM'nin açıklaması iki tarafın da yapıcı olduğu yönünde oldu. Zaten oraya giderken öyleydiler. Bugüne kadar yürütülen müzakerelerde iki taraf da esneklik gösterdi bu da bir gerçek ama nihai sonuç önemli. Nihai sonuçta Kıbrıs Rum tarafının özellikle geriye dönecek Kıbrıslı Rumlar konusunda esneklik göstermemesi süreci tıkadı. Örneğin 70-90 bin arası diye başlanılan görüşmelerde bu rakamı 5-10 bin bile aşağıya çekmediler. Halbuki Kıbrıs Türk tarafı birçok esneklik gösterdi. Özellikle toprak konusunda ve kriterlerin belirlenmesi konusunda esneklik gösterildi. Ama ne yazık ki bize gelen bilgilere göre Rum tarafı yeterli esnekliği gösteremedi. 2017 Şubatında Güneyde seçimler var. Yetişmeme ihtimali yüksek. Eğer Anastasiadis tekrar aday olmayı öngörüyorsa ortağının desteğini kazanmak için bu süreci sonlandırmayacaktır."

Talat, "İki taraf da artık çözüm istiyor. Kıbrıslı Rumlar da bu yolun çıkar yol olmadığını gördü. Kıbrıslı Türkler zaten biliyorlardı. Görünen o ki artık iki halk da çözüm istiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Nikos Anastasiadis Mehmet Ali Talat Demokrat Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title