Haberler

Kırım Tatar Sürgününün 72. Yılında Rus Başkonsolosluğu'na Siyah Çelenk...

Haber Murat DELİKLİTAŞ - Kamera Özgür EREN İstanbul DHABeyoğlu'nda, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Kırım Tatar sürgününün 72'nci yıldönümünde, hayatını kaybedenler anısına protesto yürüyüşü yaparak, Rusya Başkonsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı.

Haber Murat DELİKLİTAŞ - Kamera Özgür EREN İstanbul DHA

Beyoğlu'nda, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Kırım Tatar sürgününün 72'nci yıldönümünde, hayatını kaybedenler anısına protesto yürüyüşü yaparak, Rusya Başkonsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı.

İstiklal Caddesi'nde, Odakule İş Merkezi önünde toplanan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi üyesi bir grup, sloganlar eşliğinde Rusya Başkonsolosluğu'na yürüdü. Burada, Kırım Tatar sürgününde ölenler için dualar okunmasının ardından, Kırım Özerk Cumhuriyeti Marşı ile İstiklal Marşı söylendi.

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, Bu anlamlı günün 72'nci yılında, İkinci Dünya Savaşı sırasında Rus-Sovyet rejimi altında sistemli bir soykırıma tabi tutulan binlerce Türk ve birçok diğer halk mensuplarını saygıyla anıyoruz. Türklüğe ve insanlığa karşı işlenmiş olan bu suç bütün insanlığın ortak acısı ve utancıdır. Bundan tam 72 yıl önce, 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım Tatar Türkleri, vatanları Kırım'dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına bindirilerek Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilmiştir. Rus-Sovyet rejimi tarafından sürgüne gönderilen 423 bin Türk'ün yüzde 46'sı 22 gün süren yolculuğunda, sağ kalanlar da sürgün bölgelerinde soğuk, hastalık ve açlıktan hayatlarını kaybederek şehit olmuştur dedi.

Basın açıklamasının ardından, dernek üyeleri, Kırım Tatar sürgününde hayatını kaybedenler anısına Rusya Başkonsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı.

Grup üyeleri daha sonra, 61'inci Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinciliği kazanan, Kırım Tatarlarının sürgün hikayelerinden ilham alınarak bestelenmiş '1944' adlı şarkıyı hep bir ağızdan söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Beyoğlu Tatar Politika Güncel Haberler

title