Haberler

Kılıçdaroğlu: 17 Kişilik Çetenin Nasıl 1 Kişiye İndirildiğini Soruyoruz

Mehmet Özhaseki'nin de Karıştığı İddia Edilen Yolsuzlukla İlgili "Ben Kapatılan Bir Davadan Söz Ediyorum, O, 17 Kişilik Çeteden 1 Kişinin Nasıl Mahkum Edildiğini Söylüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün açıkladığı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin de karıştığı iddia edilen yolsuzlukla ilgili "Ben kapatılan bir davadan söz ediyorum, o, 17 kişilik çeteden 1 kişinin nasıl mahkum edildiğini söylüyor. Zaten kendisi itiraf etmiş, "Rüşveti ben topluyordum' diyor. Onun mahkum olması kadar doğal bir şey yok zaten. Biz, o 17 kişilik çeteyi 1 kişiye nasıl 1'e indirdi, hangi gerekçeyle 1'e indirdi, biz onu soruyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde CHP'nin Bilgi ve Hizmet Aracı'nın tanıtım toplantısına katıldı. Aracın tanıtımından sonra Kılıçdaroğlu, "CHP'ye üye olmak için partinin 4. katına çıkmak gerekiyordu, önce partinin girişine indirdik bunu, şimdi sokağa indiriyoruz. Yurttaş fotoğraf parası bile ödemeyecek, hiçbir masrafı olmayacak, kimliğiyle gelecek, 20 saniye içinde aday üyelik kartını almış olacak. Böylece halkla daha fazla yakınlaşma olanağımız çıkmış oluyor" dedi.

Bilgi ve Hizmet Aracı üzerinde dokunmatik ekranlı bir bilgisayar vasıtasıyla aday üye kaydı yapılabiliyor. Sanal ekran üzerinden kişisel bilgilerin girilmesinin ardından aday üye kartı 20 saniye içinde alınabiliyor. Araçta ayrıca çay-kahve servisi ile CHP'nin politikalarını anlatan broşürler de bulunuyor. Vatandaşlar, araçtaki bilgisayardan Kılıçdaroğlu'nun çeşitli başlıklardaki konuşmalarını izleyebiliyor.

-"UMUYORUM PERİNÇEK'İN DİNLETTİĞİ SES KAYDI GEREKLİ YANKIYI YAPAR"-

Aracın tanıtımının ardından Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in Ergenekon davasının son duruşmasında dinlettiği bir ses kaydında Başbakan Erdoğan olduğu iddia edilen şahsın başka bir şahısla pazarlık yaptığını hatırlatarak "Bir Başbakan'ın böyle bir pazarlık içinde yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sorması üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Tüccar siyaset anlayışının bir örneği bu. Umuyorum o ses bandı medyada gerekli yankıyı yapar. Ama gördüğümüz kadarıyla medya bu konuda biraz çekingen davranıyor. Oysa bu çok önemli bir belge. Ve bu belge mahkemede ifade edilen, tutanaklara geçirilen bir belge, dolayısıyla bunun kamuoyuna açıklanması lazım."

Kılıçdaroğlu, "Bu konuyu Meclis'te gündeme getirecek misiniz" sorusu üzerine ise "Arkadaşlar belki gündeme getirirler dedi.

-PERİNÇEK'İN DİNLETTİĞİ SES KAYDI-

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ergenekon davasının son duruşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu iddia ettiği bir kişi ile kimliği belirsiz bir şahıs arasında geçen konuşmanın bir dakikalık ses kaydını dinletmişti. Konuşmada Başbakan Erdoğan olduğu iddia edilen kişinin "Fatih bey seni aradı mı?" diye sorarken, bilinmeyen şahsın "Aradı abi, Zapsu da aradı" dediği, Başbakan Erdoğan olduğu iddia edilen kişinin buna "En son üç vermişler" şeklinde karşılık verdiği, bilinmeyen şahsın "Kapatalım mı?" diye sorduğu, Erdoğan olduğu iddia edilen kişinin de "Bence kapatalım yani" dediği duyulmuştu.

-"BEN KAPATILAN DAVADAN SÖZ EDİYORUM"

Kılıçdaroğlu, dün TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında açıkladığı Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzlukla ilgili Başbakan'ın "Yine çaktın" sözlerini de değerlendirdi. Kendisinin bahsettiği dosya ile Başbakan'ın sözünü ettiği dosya arasında hiçbir ilginin bulunmadığını belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Ben 17 kişilik bir rüşvet çetesinin yargıya çıkarılmamasını nasıl sağladınız, bunun soruşturulmasını istedim. O bana bir kişinin nasıl hapse girdiğini söylüyor. Ben zaten onun hapiste olduğunu söylüyorum, o ayrı bir dava. O dava sonuçlandı, ben sonuçlanmayan ve kapatılan bir davadan söz ediyorum. Vali'nin, Emniyet'in "Rüşvet, irtikap vardır' dediği dosyanın hangi gerekçeyle niçin kapatıldığını sordum. Ben, bilirkişi hazırlanmadan önce aklama raporunun hazırlandığını, aklama raporunu hazırlayan Vali yardımcısının ismini, o tarihte Kayseri Valisi olmayan bir kişinin nasıl kapatma dosyasını imzaladığını, aynı kişinin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olduktan sonra kendi aklama yazısını nasıl aklattığını sordum. Sayın Başbakan bunlardan hiçbirisine yanıt vermedi."

-"TÜM BELGELERİ CHP'NİN İNTERNET SİTESİNE KOYACAĞIZ"-

Kayseri'deki yolsuzlukla ilgili bütün belgelerin bugün öğleden sonra CHP'nin internet sitesine konulacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan birileri tarafından oltaya yakalatıldı. Sayın Başbakan oltadadır. Benim sorduğum sorulara hala yanıt bekliyorum" dedi.

Başbakan'ın görevinin dosyaları kapatmak olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Başbakan'dan bürokratlarına "4 Aralık 2007'de bilirkişi tayin edilmesine karşın Vali Yardımcısı aklama raporunu 3 Aralık 2007'de nasıl veriyor?" sorusunu sormasını istedi.

-"BAŞBAKAN'IN ELİNE DOSYA TUTUŞTURULDU, İNCELEMEDEN BİRİLERİNİ SAVUNMA KONUMUNA DÜŞTÜ"-

"Burada rüşvet ve irtikap vardır" şeklinde rapor hazırlayan Kayseri Vali Vekili'nin raporun hazırlanmasından 38 gün sonra görevden alındığını da kaydeden Kılıçdaroğlu, "Ben 26 sayfalık bir tutanak var, bu tutanaktan 10 sayfa niçin eksildi diye soruyorum, Sayın Başbakan başka bir tutanaktan anlatıyor. O tutanakları da bugün göreceksiniz, tamamını yükleyeceğiz arkadaşlar. Biz bir şeyi söylüyorsak biliyoruz ki onu en az 5-6 gün, 5-6 ay araştırıyoruz. Doğruluğunu araştırmadan, ayrıntıları bilmeden bir şeyi açıklamıyoruz. Ama Sayın Başbakan'ın eline bir dosya tutuşturuldu, incelemeden dahi çıktı birilerini savunma konumuna düştü. Başbakan'ın görevi yolsuzlukları savunmak değil, yolsuzlukların üzerine gitmektir. Eğer gitmezse Kayseri'de dönen rüşvet tezgahının bir parçası olur" diye konuştu. Olayın üzerine gitmesi durumunda CHP grubu olarak Başbakan'ın arkasında duracaklarını açıkladığını anımsatan Kılıçdaroğlu, ellerindeki belgelerin devletin arşivlerinde bulunduğunu, kendilerinin belgeleri ayrıca onaylattıklarını belirtti.

-"BİZ 17 KİŞİLİK ÇETENİN 1'E NASIL İNDİRİLDİĞİNİ SORUYORUZ"-

Kılıçdaroğlu, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki'nin kendisini düelloya davet ettiğinin anımsatılması üzerine "O benim muhatabım değil, benim muhatabıma sorularımı sordum, internet sitesinde onları okusun" dedi. Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın bu olayın üzerine gitmemesi durumunda CHP'nin hukukçularının dosyayı yeniden açtırtacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Bütçe görüşmeleri sırasındaki üslubu nasıl buluyorsunuz?" sorusu üzerine ise Başbakan'ın bütçe görüşmelerinde siyasette üslubun öneminden bahsettiğini kaydederek "Ama kendi söylediğini kendi üslubuyla yalanladı. Bir Başbakan sokak ağzıyla konuşmaz" dedi. Kılıçdaroğlu, "Ben kapatılan bir davadan söz ediyorum, o, 17 kişilik çeteden 1 kişinin nasıl mahkum edildiğini söylüyor. Zaten kendisi itiraf etmiş, "Rüşveti ben topluyordum' diyor. Onun mahkum olması kadar doğal bir şey yok zaten. Biz, o 17 kişilik çeteyi 1 kişiye nasıl 1'e indirdi, hangi gerekçeyle 1'e indirdi, biz onu soruyoruz" diye konuştu.

-"DEVAMI 32 KISIM TEKMİLİ BİRDEN GELECEK"-

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Bir de avukattan söz ettiniz, Bülent Arınç'ın avukatından" demesi üzerine "Bunların yanıtını alayım, daha öbürünün devamı gelecek, 32 kısım tekmili birden gelecek" dedi.

-"BAŞBAKAN ESER GÜRLER, BİR DAMLA BİLE DÜŞMEZ"-

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Mavi Marmara gemisinde öldürülenler için "Özür ve tazminat yok" açıklamasını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Onu Sayın Başbakan bilir. Sayın Başbakan öldürülen yurttaşlarımızın kanı yerde, onların hesabını birilerinin sorması gerekir demişti. Esti gürledi, sonra ne oldu, yerinde duruyor. Hani sen büyük devlettin, ölen yurttaşların hesabını soracaktın. Başbakan, zaten sözleriyle yola çıkılacak bir Başbakan değil. Onu gayet iyi biliyorum. Eser, gürler ama bir tek damla bile yola düşmez" diye konuştu.

-"BAŞBAKAN SİLİVRİ ADINI KULLANMAKTAN ÖZENLE KAÇINDI"-

Kılıçdaroğlu, Kayseri'deki yolsuzluğu açıklayan kişinin şu anda nerede olduğunu sorduğunu anımsatarak "Silivri'de olduğunu biliyordum. Sayın Başbakan'ın kürsüye çıkıp "Şu anda Silivri'de hapiste' demesini bekliyordum. Ama ısrarla Silivri lafını kullanmadı, niye kullanmadı? "Benim malvarlığımla ilgili iddiada bulunanlar şimdi Ergenekon'dan yatıyor' demişti. Ben de Kayseri'deki davayı kapatıp "Rüşveti ben alıyordum, dağıtıyordum, bizim bir çetemiz vardı' diyen adam şu anda Ergenekon'da yatıyor. Ben bu ilginç olaya kamuoyunun dikkatini çekmek istedim ve Sayın Başbakan'ın bunu itiraf etmesini istedim ama Sayın Başbakan Silivri adını kullanmaktan özenle kaçındı" dedi.

-"KADİR TOPBAŞ'LA İLGİLİ YARGIYA GİTTİK, BAŞBAKAN'IN HABERİ OLSA ONU DA KAPATIRDI"-

Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın "Neden yargıya gitmiyorsunuz?" tepkisini de değerlendirirken "Ben Sayın Başbakan'a siyasallaştırdıkları yargının dosyaları nasıl kapattığını bu örnek olayla göstermek istedim zaten. "Kadir Topbaş'la ilgili de yargıya gitmediniz' dedi. Yargıya gittik, davaları devam ediyor. Sayın Başbakan'ın haberi yok, haberi olsa belki dosyayı kapatacaktı. Ama meraklanmasın, bütün davaları izliyoruz, bütün hukukçularımızla izliyoruz. Başbakan görecek tabloyu" diye konuştu.(ANKA)

(HH/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title