Haberler

Kıbrıs, Sandığa Gidiyor

Kıbrıs Türk halkı, 18 Nisan Pazar günü Cumhurbaşkanı'nı Seçecek.

Kıbrıs Türk halkı, 18 Nisan Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçimiyle, kendi devlet çatısı altında, devlet başkanlığı veya cumhurbaşkanlığı için 1976'dan bu yana 8. kez sandık başına gidecek.

Kıbrıslı Türkler, 20 Temmuz 1974'teki Barış Harekatı'nın ardından Kuzey Kıbrıs'ta 13 Şubat 1975'te kurdukları Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin (KTFD) başkanını seçmek için 2 kez, 15 Kasım 1983'te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanını seçmek için ise 5 kez seçim yaptı.

20 Haziran 1976 ve 28 Haziran 1981'deki seçimlerde Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanlığına; 9 Haziran 1985, 22 Nisan 1990, 15 Nisan 1995 (ikinci tur 22 Nisan 1995) ve 15 Nisan 2000'deki seçimlerde ise KKTC Cumhurbaşkanlığına Rauf Raif Denktaş seçilirken; 17 Nisan 2005'teki seçimle şimdiki Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat göreve getirildi.

Rauf Denktaş, katıldığı 6 seçimin tümünü kazandı.

Derviş Eroğlu bugüne dek 4, Mehmet Ali Talat, Özker Özgür ve Alpay Durduran 3'er kez, Servet Sami Dedeçay, Arif Hasan Tahsin Desem, Zeki Beşiktepeli ve Arif Salih Kırdağ ise 2'şer kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu.

Pazar günkü seçime Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu, bağımsız adaylar Mehmet Ali Talat, Tahsin Ertuğruloğlu, Mustafa Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Zeki Beşiktepeli ve Ayhan Kaymak katılıyor.

EROĞLU VE TALAT ÖNDE

Pazar günü yapılacak seçimden önce Derviş Eroğlu ile Mehmet Ali Talat önde gözüküyor. KKTC'de 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlerde Eroğlu ve Talat, seçimi ilk turda kazanacağını iddia ediyor. Seçimde 164 bin 72 kayıtlı seçmen oy kullanacak. Bir adayın ilk turda seçilebilmesi için geçerli oyların en az yüzde 50'sinden bir fazlasını alması gerekiyor. Hiçbir aday bu orana ulaşamazsa seçim ikinci tura kalacak ve en çok oyu alan iki aday 25 Nisan Pazar günü yarışacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title