Haberler

Kesim Öncesi Hayvanlar Strese Sokulmamalı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Kurban Bayramı'nda kesim öncesi hayvanların strese sokulmaması gerektiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Kurban Bayramı'nda kesim öncesi hayvanların strese sokulmaması gerektiğini söyledi.

Kurban kesimi sırasında gerekli hijyenik ve teknik şartlara uyulması gerektiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, "Etin daha uzun dayanması ve kalitesi için son derece önemlidir. Çünkü et ve et ürünleri; bozulması çok kolay ve hızlı şekillenen, yüksek risk grubundaki ürünlerdir. Kesim öncesi hayvanlar strese sokulmamalıdır. Kesilecek kurbanlıklar kesimin yapılacağı yere 24 saat öncesinden getirilerek dinlenmesi sağlanmalıdır. Dinlendirilerek kesilen hayvanların kaslarında laktik asit birikimi en az seviyede olacağından ve kanı daha iyi, daha kolay akacağından etin kalitesi artar. Kanatma işi kısa zamanda tamamlanmalıdır" dedi.

Kurban kesilecek hayvanların asılı vaziyette kanatılması gerektiğini ifade eden Güven, "Asılı vaziyette yapılan kanatmalarda iç organlardan kaslara bakteri geçişi önemli oranda azalmaktadır. Parçalama ve muhafaza koşulları uygun ısı ve şartlarda mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Karkasların dinlendirildiği odalar ve soğuk hava depolarının hava sirkülasyonu aksatılmadan sağlanmalıdır. Karkaslar dinlendirme, soğutma ve saklama depolarında sinek, fare ve diğer haşerelerden korunmalıdır. Karkaslar sıfır derecede en az 24 saat soğutulmalıdır. Parçalanma işleri, etin kullanımından kısa bir süre önce yapılmalı, parçalanmış etler uzun süre bekletilmemelidir. Uygun mezbahalarda, hijyenik koşullara uyarak yapılan kesimlerden elde edilen etler daha uzun süre dayanabilmektedir. Etler dinlendirildikten sonra kaplar içerisinde buzdolabında 3-4 gün süreyle saklanabilir. Eğer çiğ kıyma olarak saklanırsa bu süre daha kısadır. Eti dondurmak suretiyle saklama süresini uzatabiliriz. Donmuş et eksi 18 derecede 6 aya kadar parçalar halinde muhafaza edilebilir. Ancak dondurup çözdüğümüz eti tekrar donduramayız, bu yüzden dondurmadan önce tek seferde tüketilecek büyüklükte paketlemek yararımıza olacaktır. Evde uygulayabileceğimiz diğer muhafaza metodu kavurma yapmaktır. 5-6 santimetreyi geçmeyecek şekilde parçalara ayırdığımız eti önceden eritilmiş iç yağı ile birlikte 3-4 saat pişiririz. Daha sonra uygun kaplara alıp üzerini örtecek kadar yağ ilave ederiz. Bu şekilde hazırlamış olduğumuz kavurmayı buzdolabında 6 ay muhafaza edebiliriz. Hijyen kuralları, etin saklanma süresini etkileyen en önemli unsurdur. Kurban kesiminden soframıza gelene kadar bu kurallara uymamız hem etin kalitesinin korunması hem de sağlımız açısından çok önemlidir" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kurban Bayramı Kadir Güven Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title