Haberler

Kerbela Şehitleri Kars'ta Anıldı

Kerbela'da şehit edilen Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşı, Kars'ta düzenlenen törenle anıldı.

Kerbela'da şehit edilen Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşı, Kars'ta düzenlenen törenle anıldı. Vali Ahmet Kara, ehlibeyt sevgisinin önemine dikkat çekerek, "Hazreti Hüseyin sevgisi, Hazreti Peygamber sevgisidir" dedi.

Işıklı Cami ve Hazreti Ali Çarşı Cami dernekleri tarafından Hz. Muhammed'in torunu, Hz. Ali'nin oğlu İmam Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela Çölü'nde şehit edilişinin 1372'nci yıl dönümü nedeniyle Kars'ta 'Aşure ve Matem Merasimi' düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Hazreti Ali Çarşı Cami önünde toplanan gruplar, Atatürk posteri ve Türk bayrağı eşliğinde mersiyeler okuyarak, Işıklı Camiye kadar yürüdü ve burada toplanan grupla birleşti. Kadın ve erkeklerin ayrı ayrı toplandığı kalabalığın önünde yürüyen 4 çocuk, üzerinde 'Ya Ali Asgar' yazılı tabut taşıdı. Siyah renkli kıyafetler giydikleri gözlenen deste grubunu oluşturan genç ve çocuklar, tören boyunca ellerini göğüslerine ve başlarına vurdu. Törende küçük çocuklar 'tabut' taşıdı ve zincirle deste yaptı. Anma törenine katılanlar, Garnizon Şehitliğini ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu. Şehitlikteki ziyaretin ardından Alpaslan Mahallesi'ndeki Asri Mezarlık'a kadar mersiyeler okuyarak zincirli deste yapan kalabalık, yakınlarının mezarlarını ziyaret etti. Mezarlık girişine konulan dilek kapısından geçen Caferilere burada hayırseverler tarafından helva, şerbet ve çay ikram edildi.

'HAZRETİ HÜSEYİN SEVGİSİ, HAZRETİ PEYGAMBER SEVGİSİDİR'

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı töende bir konuşma yapan Vali Ahmet Kara, ehlibeyt sevgisine dikkat çekti. Hazreti Hüseyin sevgisinin, Hazreti Peygamber sevgisi olduğunu belirten Vali Kara şunları söyledi:

"Hazreti Hüseyin, Hazreti peygamberin edebi, bilgisi ve öğütleri ile yetişmiş büyük insan, büyük halife hazreti Ali'nin ve Hazreti Fatma'nın dizinin dibinde, ciğerpareleri olarak yaşamış ve İslam dünyasına hakikaten kararlılığı, hakka bağlılığı, kadere boyun eğmenin ne demek olduğunu, aynı zamanda cesareti, şecaati ve metaneti insanlığa ve bütün Müslümanlara öğretmişlerdir. Ama kader böyle tecelli etmiştir. O gün şahadet şerbeti içilmiştir. Peygamber efendimizin ifadesiyle cennetin en güzel derecesine ulaşmışlardır. Acımız büyüktür ama bize düşen görev ehlibeyt sevgisini, Peygamber sevgisini, Allah sevgisini devamlı yaşatmak ve kalbimizde tutmaktır. Çünkü Hazreti Hüseyin sevgisi Hazreti Resulullah sevgisidir. Dolayısı ile bu sevgi ve kardeşliği unutmadan İslam kardeşliğini ebediyete kadar sürdürmemiz gerekmektedir."

'İSLAM ALEMİNİN KANAYAN YARASI'

Caferi Cemaatinin dini öncüsü ve Işıklı Cami imamı Seyit Ahmet Erdem de şöyle konuştu:

"Hazreti Hüseyin Aleyhisselam'ın, şahadet gününü 1372'nci yıldönümünde, aşure gününde bir aradayız. Bugün İslamiyet tarihinin en acı en unutulmaz günlerinden birisidir. Bugün Kerbela'da peygamberin gözünün nuru olan hazreti Hüseyin'in önderliğinde, 71 yiğidin zulme ve haksızlığa karşı koyduğu gündür. Bu büyük facianın üzerinden 1372 yıl sonra yüreğimizdeki ızdırabı paylaşmak ve o faciayı kendi gönüllerimizde yaşama ve bir daha bu tür faciaların insanlık âleminin yaşamaması, gereken ibret dersini herkesin alması için bu soğuk havada bir araya geldik. Bütün İslam coğrafyasında büyük bir matem günü olarak anılan Kerbela faciası, İslam âleminin kanayan yarasıdır." - Kars

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

title