Haberler

Kemoterapi İlaçlarında Robotik Dönem

Güncelleme:

Kanserle mücadelede kullanılan kemoterapi ilaçları Türkiye'de bir süredir robotlar tarafından hazırlanıyor.

Hastanın tedavi sürecini güvene alan, sağlık çalışanlarını ise bu ilaçların olumsuz etkilerinden koruyan robotik sistem ilaç uygulamalarındaki riskleri tamamen ortadan kaldırıyor.

Kan dolaşımı ile vücudun hemen hemen her yerindeki kanser hücrelerine ulaşan kemoterapi ilaçları, kanserle mücadelede hayati bir öneme sahip. Hastalık sürecini yavaşlatmak, geriletmek ya da durdurmak için kullanılan bu ilaçların doğru dozda ve steril bir ortamda hazırlanması gerekiyor. Doz ayarındaki en küçük bir sapma veya elden/ortamdan hastaya bulaşabilecek bir enfeksiyon, tedavi sürecini riske atabildiği gibi, ilacı hazırlayan kişinin sağlığını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. İlerleyen teknoloji ise tüm bu riskleri ortadan kaldırmaya kararlı. Teknoloji sayesinde, günümüzde kemoterapi ilaçları 6 kollu robotlar tarafından hazırlıyor.

"Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi" olarak bilinen ve hastaya verilen ilaç miktarındaki hata payını sıfıra indiren sistem, Türkiye'de özel sağlık sektörüne de girdi. Bu sistemi kullanan ilk ve tek özel hastane olan Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr. Hakan Özcan "Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi" ile kanserle mücadelede yeni bir dönem başladığını söyledi. İlaç dozu hesaplamalarının tedavinin başarısı üzerinde doğrudan etkili olduğunu söyleyen Op. Dr. Özcan "Sistem altı eksenli robotik kolu sayesinde sitotoksik ilaçlar (hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran ilaçlar) el değmeden ve steril bir ortamda hazırlanırken, sağlık personelimiz de bu ilaçların olumsuz etkilerinden korunuyor" dedi.

TÜM KANSER TÜRLERİNDE KULLANILIYOR

Tüm kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak hassas doz aralığında olup, fazla dozda verildiğinde ölümcül yan etkiler meydana getirebildiğini belirten Op. Dr. Özcan, miligram ve mikrogram bazında çok küçük miktarlarda karıştırılması gerekebilen kanser ilaçlarının, robotik sistemin gelişmiş sensörleri ve elektronik terazisi ile gravimetrik olarak (karışımlardaki maddeleri ayırıp ölçerek) hazırlanabildiğine dikkat çekti.

İLAÇLARI 6 KOLLU ROBOT HAZIRLIYOR

Özcan "Operatörün belirli bir sırayla hazırlanacak ilaçları ekrandan seçmesiyle başlayan ilaç hazırlama süreci, ürünü teslim etme aşamasına kadar el değmeden, sadece robotun mekanik parçaları ile gerçekleşiyor. Operatör ilaç ve malzemelerini robota yerleştirdikten sonra hazırlama işlemine yönelik komutu ekrandan veriyor ve dışarıya kapalı steril hazırlama alanında, altı adet robotik kol aracılığıyla ilaç karışımı hazırlanıyor. İlaç hazırlama süresini de 60-100 saniye aralığına kadar düşüren sistem, doğru dozda ilacı, doğru zamanda ve en önemlisi de uygun hasta için hazırlıyor" dedi.

KEMOTERAPİ İLAÇLARININ TOKSİK ETKİSİ SIFIRLANDI

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının tamamına yakını, toksik etkileri nedeniyle tehlikeli ilaç kategorisinde. Bu nedenle bu ilaçları hazırlayan, uygulayan veya taşıyan sağlık çalışanlarında kısa dönemde saç dökülmesi, deri döküntüsü, alerji, halsizlik; uzun dönemde ise organ hasarı, kısırlık, gebelerde düşük veya bebekte gelişim bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunları oluşabiliyor.

PERSONELİN İLAÇLARLA TEMASI ORTADAN KALKTI

1970'li yıllardan itibaren sağlık otoriteleri ve bakanlıklar tarafından "Tehlikeli İlaçlarla Güvenli Çalışma Standartları" belirlendiğini söyleyen Op. Dr. Hakan Özcan, "Robotik Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemi" ile bu standartlara ulaştıklarını söyledi.

Özcan, "Kemoterapi ilaçlarını hazırlayan sağlık personeli, deri teması veya soluma yolu ile kanser ilaçlarına maruz kalabiliyor. Robotik sistem ise hem ilaç hazırlama, hem de atık toplama süreçlerini kapalı ortamda gerçekleştirdiği için personelimizin ilaçlarla teması da ortadan kalktı" dedi.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title