Haberler

Kemal Derviş'ten Kılıçdaroğlu'nun Amerika Gezisi Değerlendirmesi

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen 17'nci Girişimci ve İş Dünyası Zirvesi'ne katılan eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı İstanbul Politikalar Merkezi Yönetim Komitesi Üyesi ve Brookings Enstitüsü Başkan...

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen 17'nci Girişimci ve İş Dünyası Zirvesi'ne katılan eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı İstanbul Politikalar Merkezi Yönetim Komitesi Üyesi ve Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Kemal Derviş ; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu'nun Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ziyareti hakkında ki soruya, "Başbakan da, başbakan olmadan önce ABD'ye gitmişti" dedi.

Bir otelde düzenlenen ve 2 gün sürecek olan 17'nci Girişimci ve İş Dünyası Zirvesi başladı. Zirveye birçok ilden yoğun katılım oldu. Zirvenin 'Finansal kriz sonrası dönemde küresel ekonomideki değişimler ve Türkiye'nin uyum süreci' konulu paneline konuşmacı olarak Dr. Kemal Derviş katıldı. Panelde konuşan Derviş'e bir iş adamı tarafından 'Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gitmesi' hakkındaki düşünceleri soruldu. Bunun üzerine soruyu cevaplandıran Derviş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, başbakan olmadan önce ABD'ye gittiğini hatırlattı. Sosyal demokrasiyi daima destekleyeceğini belirten Derviş, sözlerine şöyle devam etti:

"İnsanlar hayat içinde değişir. Bence bu durum çok doğal. 20 yaşındaki görüşlerimiz ile 40 yaşına geldiğimizde görüşümüz farklı olabilir. Her insan hayat boyunca aynı görüşe sahip olmayabilir. Ben çok genç yaşımdan bu yana sosyal demokrat bir insanım. Cumhuriyet Gazetesi'nde 1973 yılında yazmış olduğum yazıyı Bülent Ecevit'i destekleyerek yazdım. Çünkü demokrasiyi savunuyordu. Hem darbeyi hem de özgürlükleri kısan bir ortama karşı demokrasiyi içtenlikle savunuyordu. Sosyal demokrasileşme aslında bir uzlaşmadır. Sosyal demokrasi, toplum içinde çeşitli kesimlerin daha dengeli gelir dağılımına doğru götürmek istedikleri bir düzendir. Bence Avrupa'nın büyük bir başarısıdır, her şeye rağmen. Bütün bu krizlere rağmen Avrupa, en özgürlük içinde yaşayan bir bölge oldu. Dolayısıyla benim görüşüm, sosyal demokrasiye hayat boyunca yardım etmek istedim."

Ülkeler arasından barışın önemli olduğunu belirten Derviş, "Ekonomi Bakanlığım sırasında ABD'nin Irak'a girmesi için verilen oylarımız gizli oydu. Ancak ben hiçbir zaman gizlemedim. Irak harekatında ABD ile olmamıza ben ret oyu verdim. Ama Obama'nın Amerikası ile Bush'un Amerikası arasında fark var. Tabii ki milli çıkarlarını gözetecekler, biz de gözeteceğiz. Fakat Obama'nın sosyal anlayışı ve uluslararası olaylara bakış açısı ondan önceki yönetimden çok farklıydı. Ben Birleşmiş Milletler'de Kalkınma Teşkilatı'nın başındayken bana en fazla muhalefet eden hükümet Amerikan hükümetiydi. Kemal Kılıçdaroğlu ile arada konuşuyoruz. ABD'de bizim değerlerimize yakın, bize saygı gösterenlerle çok iyi ilişkiler içinde bulunmak, hem Türkiye'nin hem de ABD'nin yararına. Başkalarının içişlerine karışanlara da kesin sınırı koymamız lazım. Bence herkese açılmak gerekiyor. Diğer ülkelerle de arayı en üst seviyeye getirmek lazım. Fakat bu hiçbir zaman bizim herhangi bir kuruluşumuzun, partinin genel başkanının ABD'nin himayesi altına girmesi, onun gücünün arkasına takılması anlamına gelmiyor. Bu dengeyi çok iyi bilmemiz gerek. ABD'nin çok yakın dostuyuz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Başbakan olmadan önce ABD'ye gitti. Herkes ABD'ye gidiyor diyelim. Yalnız Atatürk anlayışından geri kalan bir tepkisel bir durumumuz var. Bence Atatürk en doğru yolu göstererek, herkesle iyi geçinmeyi, herkesle barışmayı, ama kendi kendimizi yönetme hakkımıza en ufak bir lekeyi koydurmadan, hatta milletin bunu düşünmemesini bile sağlayarak, Türkiye'yi o zayıf zamanında bile Atatürk dünyanın en saygın ülkeleri arasına sokmayı başardı. Demek ki mümkün bu. Herkesle barış içinde olmak gerekiyor. Ama kimsenin de emrine girmemek gerekiyor" diye konuştu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Brookings Enstitüsü Kemal Kılıçdaroğlu Kemal Derviş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024!
500

Yorumlar (1)

asdasd@hotmail.com:

kimin niye gittiği a.ık değilmi şu günlerde .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title