Haberler

KCK/TM Davasında Flaş Gelişme

Güncelleme:

Diyarbakır'da görülen KCK/TM ana davasının duruşmasında, savcı davanın başka bir kente naklini istedi.

Terör örgütü PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'nin ana davasının duruşmasında, savcı davanın başka bir kente naklini istedi. Mahkeme, savcıya su konuda mütalaasını hazırlanması için süre vererek duruşmayı erteledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütü PKK'nın gizli sivil yapılanması KCK/TM yönelik soruşturması kapsamında düzenlenen 4 ayrı operasyonda gözaltına alınan ve aralarında BDP'li 12 belediye başkanı ile milletvekilleri Selma Irmak, Kemal Aktaş ve milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de bulunduğu 104'ü tutuklu, 19'u firari 152 sanığın yargılanmasına devam edildi.

6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 26'ıncı duruşmaya tutuklu 104 sanıktan Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Sevitek, Abdurrahman Tanrıverdi, Adnan Bayram, Veysi Akar ve Muharrem Erbey getirildi. Adliye binası içinde yapılan 500 kişilik özel salondaki duruşma nedeniyle, Diyarbakır adliyesi etrafında sıkı güvenlik önlemleri alınırken, bazı caddeler araç trafiğine kapatıldı.

Bugünkü duruşmayı, aralarında BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'li 10 milletvekili, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Çoşar, Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Erol Aras ve yabancı gözlemcilerden oluşan kalabalık bir grup izledi.

BARO AVUKAT ATAMA SİSTEMİNİN ŞİFRESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Sanık avukatların çoğunluğu bu duruşmaya da katılmadı. İzmir Barosu'ndan Özkan Yücel ve Batman Barosu'ndan Zeki Ekmen'ın sanık müdafileri olarak katıldıkları duruşmada, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, Diyarbakır Barosu'nun Otomatik Avukat Atama Sistemi'nin (OCAS) şifresini değiştirdiği, bu nedenle avukat atamasının yapılamadığına ilişkin tutunak tutulduğunu bildirdi.

YENİDEN KÜRTÇE SAVUNMA ISRARI

Önceki celsede ifade vermesi beklenen ancak 4 günlük sağlık raporu nedeniyle duruşmaya katılmayan sanıklardan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey'e savunma yapıp yapmayacağı soruldu. Erbey, Kürtçe cevap vererek "İnanıyorum ki geçen celsede verdiğim dilekçe mahkeme tarafından yanlış anlaşıldı" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Yılmaz, "Sanık Kürtçe olduğunu düşündüğümüz bir dilde konuştu" diyerek tutanağa geçirtip, mikrofonu kapattırdı.

SAVCI NAKİL MÜTALAASI İÇİN SÜRE İSTEDİ

Duruşma savcısı ise davanın geldiği aşama itibariyle mahkemenin hukuki ve fiili olarak görevini yerine getiremediğini, bu nedenle davanın başka bir ile nakli için gerekli mütalaanın hazırlanması amacıyla süre istedi.

Sanık avukatlarından Zeki Ekmen, duruşma zabıtlarının başından sonuna kadar hukuka aykırı tutulduğunu ve davanın hukuk çerçevesinde işlemediğini savundu. Sanıklara bugüne kadar savunma hakkı verilmediği ve bu nedenle insan hakları sözleşmelerinin ihlal edildiğini söyleyen Ekmen, savunma hakkının adil bir şekilde sağlanmasını talep etti.

İzmir Barosu avukatlarından Özkan Yücel ise, "Sanıklara savunma hakkı tanınmamıştır. Bu sağlanmadan diğer hususlara geçilmesi mümkün değildir" dedi. Sanıkların düşündükleri ve onunla yaşam buldukları anadilleriyle savunmalarını yapması için mahkemede talepte bulunan Yücel, avukatların özel vekaletleri bulunduğunu hatırlatarak, baronun avukat atamasının mümkün olmadığını belirtti.

Mahkeme Başkanı Yılmaz, "Sanıklarla ilgili delilleri okuyacağız. Katılmak istiyor musunuz" sorusuna her iki avukat da, "Hayır usule uygun yargılama yapılmadığı takdirde katılmıyoruz. Savunma olanağı tanınmadığı müddetçe delil ikamesinin yapılması mümkün değildir" cevabını verdi.

Kısa bir aranın ardından Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, 26'ıncı duruşmanın ara kararlarını açıkladı. Yılmaz, bir kısım sanık müdafilerinin duruşmaya katılmaması nedeniyle delillerin incelenmesine geçilemediğini bildirdi.

Diyarbakır Barosu'na yeniden müdafi atanması için müzekkere yazılmasına karar veren Mahkeme, Kürtçe savunma ile ilgili yapılan talebin daha önceki celselerde verilen kararlar ve Yargıtay içtihadı çerçevesinde yeniden bu konuda karar verilmesine yer olmadığını kararlaştırdı.

Mahkeme, davanın başka bir ile nakli için gerekli olan mütalaanın hazırlanması için savcıya süre verilmesini kararlaştırarak duruşmayı 25 Ağustos tarihine erteledi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title